ΓΔ: 2056.86 -1.45% Τζίρος: 320.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Η Ελβετία αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου την Χαμάς

Οι θέσεις που έχουν ήδη εκφράσει τα κυριότερα κόμματα της χώρας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η πρόταση θα υπερψηφιστεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε σήμερα να θέσει εκτός νόμου την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς υποβάλλοντας μια σχετική πρόταση νόμου στο κοινοβούλιο.

Η απαγόρευση της Χαμάς «είναι η καταλληλότερη απάντηση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή μετά τις 7 Οκτωβρίου», όταν η οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. «Ο νόμος αυτός θα δώσει στις ομοσπονδιακές αρχές τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν πιθανές δραστηριότητες της Χαμάς ή παροχή υποστήριξης στην οργάνωση στην Ελβετία», εξηγεί η ανακοίνωση.

Οι θέσεις που έχουν ήδη εκφράσει τα κυριότερα κόμματα της χώρας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η πρόταση θα υπερψηφιστεί. Το UDC (ριζοσπαστική δεξιά), το μεγαλύτερο κόμμα και νικητής των βουλευτικών εκλογών της 22ας Οκτωβρίου, είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως τη λήψη αυτού του μέτρου, όπως επίσης και όλες οι εβραϊκές οργανώσεις της Ελβετίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση» τη Χαμάς.

Οι υπηρεσίες των διάφορων υπουργείων θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη Γάζα κτίρια
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργείο Υγείας Χαμάς: 67.869 νεκροί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι νεκροί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ανέρχονται πλέον σε 67.869, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τον απολογισμό να παραμένει ανοιχτός.
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου δεν θα πάει στη σύνοδο στο Σαρμ ελ Σέιχ, λέει το γραφείο του

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για τη Γάζα στο Σαρμ ελ Σέιχ, παρά την πρόσκληση Τραμπ, λόγω της έναρξης της εβραϊκής γιορτής Σιμχάτ Τορά. Πάνω από 20 ηγέτες θα συζητήσουν το 20 σημείων σχέδιο για ειρήνη.
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς απελευθέρωσε τους 20 τελευταίους ζωντανούς ομήρους, λέει Ισραήλ

Η Χαμάς απελευθέρωσε τους 20 τελευταίους εν ζωή Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Επτά ήδη επέστρεψαν και άλλοι 13 παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, αναμένοντας να περάσουν στον ισραηλινό στρατό.