ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

ΕΕ: Επανεξετάζει τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2024

Για το 2024, η Επιτροπή συνιστά να αρθούν τα εμπόδια στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να υποστηριχθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.  

Η Επιτροπή δρομολόγησε τον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2024. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι μια ετήσια άσκηση που συμβάλλει στον προσδιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων στην ΕΕ και των πολιτικών απαντήσεων που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους - προς όφελος όλων μας. Φέτος, η ΕΕ αντιμετωπίζει μια σειρά σημαντικών προκλήσεων, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και οι υψηλές τιμές της ενέργειας, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. 

Για το 2024, η Επιτροπή συνιστά να αρθούν τα εμπόδια στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να υποστηριχθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.  
 
Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης τις γνωμοδοτήσεις της σχετικά με τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών μελών για το 2024. Διαπιστώνει ότι τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας δεν συνάδουν πλήρως με τις συστάσεις της ΕΕ και ότι τα σχέδια του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν επίσης να μην συνάδουν. 
 
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές πολιτικής στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Φέτος το επίκεντρο είναι οι πολιτικές απαντήσεις στις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού και της ανταγωνιστικότητας.  

Επιπλέον, μια νέα έκθεση του Εξαμήνου για την απασχόληση επιβεβαιώνει ότι η αγορά εργασίας της ΕΕ είναι ανθεκτική, με το ποσοστό απασχόλησης να ανέρχεται στο 75,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Οι σημαντικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς, κινδυνεύουν να παρεμποδίσουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. 
 
Από την καθιέρωσή του το 2011, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο έχει καταστεί απαραίτητο για την αξιολόγηση των προκλήσεων των δημοσιονομικών, οικονομικών και πολιτικών απασχόλησης των χωρών της ΕΕ. Απέναντι σε πολλούς κλυδωνισμούς τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομία μας επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αφού ενεργήσαμε συντονισμένα και γρήγορα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στον ορίζοντα, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία.  Όμως, με τις σωστές πολιτικές αντιδράσεις, οι οικονομίες των κρατών μελών θα πρέπει να ανακάμψουν το 2024 σύμφωνα με πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει λύσεις για ενεργειακή αυτάρκεια και φθηνότερη ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέα στρατηγική επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια για μείωση του κόστους ρεύματος και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, προωθώντας εγχώριες και φθηνότερες πηγές ενέργειας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Απρόθυμη η ΕΕ να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε χαλάρωση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η «μέγιστη πίεση» στη Ρωσία, παρά τις εκκλήσεις για μείωση των ενεργειακών τιμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Επαρκή τα αποθέματα ενέργειας στην ΕΕ παρά τον πόλεμο

Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι οι χώρες μέλη έχουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις διαταραχές στη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχίες εστιάζουν κυρίως στις αυξημένες τιμές ενέργειας και όχι στην επάρκεια αποθεμάτων.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Ευρωζώνη 1,9% και Ελλάδα 3% με την ενέργεια στο επίκεντρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Φεβρουάριο 2026 από 1,7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Για την Ελλάδα η Eurostat προβλέπει μικρή άνοδο στο 3% από 2,9%, διατηρώντας τη χώρα πάνω από τον μέσο όρο της νομισματικής ένωσης.