Η Επιτροπή δρομολόγησε τον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2024. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι μια ετήσια άσκηση που συμβάλλει στον προσδιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων στην ΕΕ και των πολιτικών απαντήσεων που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους - προς όφελος όλων μας. Φέτος, η ΕΕ αντιμετωπίζει μια σειρά σημαντικών προκλήσεων, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και οι υψηλές τιμές της ενέργειας, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Για το 2024, η Επιτροπή συνιστά να αρθούν τα εμπόδια στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να υποστηριχθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης τις γνωμοδοτήσεις της σχετικά με τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών μελών για το 2024. Διαπιστώνει ότι τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας δεν συνάδουν πλήρως με τις συστάσεις της ΕΕ και ότι τα σχέδια του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν επίσης να μην συνάδουν.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές πολιτικής στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Φέτος το επίκεντρο είναι οι πολιτικές απαντήσεις στις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού και της ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, μια νέα έκθεση του Εξαμήνου για την απασχόληση επιβεβαιώνει ότι η αγορά εργασίας της ΕΕ είναι ανθεκτική, με το ποσοστό απασχόλησης να ανέρχεται στο 75,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Οι σημαντικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς, κινδυνεύουν να παρεμποδίσουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Από την καθιέρωσή του το 2011, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο έχει καταστεί απαραίτητο για την αξιολόγηση των προκλήσεων των δημοσιονομικών, οικονομικών και πολιτικών απασχόλησης των χωρών της ΕΕ. Απέναντι σε πολλούς κλυδωνισμούς τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομία μας επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αφού ενεργήσαμε συντονισμένα και γρήγορα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στον ορίζοντα, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως, με τις σωστές πολιτικές αντιδράσεις, οι οικονομίες των κρατών μελών θα πρέπει να ανακάμψουν το 2024 σύμφωνα με πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις.