Ο ηγέτης της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ είναι κοντά και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ελπίζει σύντομα σε καλά νέα για τους ομήρους - τα πιο αισιόδοξα μηνύματα μέχρι στιγμής για μια συμφωνία για την παύση των μαχών και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
Οι αξιωματούχοι της Χαμάς ήταν «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» τόνισε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε δήλωση που έστειλε στο Reuters ο βοηθός του.
Όπως επισήμανε ο Νετανιάχου: «Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».
Ο Νετανιάχου θα συγκαλέσει το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο «υπό το φως των εξελίξεων στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων μας», ανέφερε το γραφείο του, ενώ θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις του ευρύτερου υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και του πλήρους υπουργικού συμβουλίου.
Μια πηγή που έχει ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο Reuters ότι η πολυαναμενόμενη συμφωνία, η οποία θα προβλέπει την πρώτη εκεχειρία του πολέμου και την πρώτη μαζική απελευθέρωση των κρατουμένων και από τις δύο πλευρές, βρίσκεται στα «τελικά στάδια» και «πιο κοντά από ποτέ».
Αυτό επαναλήφθηκε από έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι ήταν η «πιο κοντινή στιγμή που έχουμε βρεθεί» σε συμφωνία για τους ομήρους.
Η συμφωνία, όπως περιγράφεται από την πρώτη πηγή, προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 50 πολιτικών ομήρων από τη Χαμάς, και γυναικών και ανήλικων Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και πολυήμερη παύση των μαχών.
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο πόσο θα διαρκέσει η εκεχειρία, στις ρυθμίσεις για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα και στις λεπτομέρειες της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Και οι δύο πλευρές θα απελευθέρωναν γυναίκες και παιδιά και οι λεπτομέρειες θα ανακοινώνονταν από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, Issat el Reshiq.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Channel 12 και Channel 13 του Ισραήλ ανέφεραν ότι οι όροι της συμφωνίας θα μπορούσαν να επιτευχθούν «εντός ωρών».
Η Χαμάς πήρε περίπου 240 ομήρους κατά τη διάρκεια της επιδρομής της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.
Η Mirjana Spoljaric, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού συναντήθηκε με τον Haniyeh στο Κατάρ τη Δευτέρα για να «προωθήσει ανθρωπιστικά ζητήματα» που σχετίζονται με τη σύγκρουση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή που εδρεύει στη Γενεύη. Η ίδια συναντήθηκε επίσης ξεχωριστά με τις αρχές του Κατάρ.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά ως ουδέτερος διαμεσολαβητής είναι έτοιμη «να διευκολύνει οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση στην οποία συμφωνούν τα μέρη».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η συμφωνία ήταν κοντά.
Η επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η πιο θανατηφόρα ημέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ, ώθησε το Ισραήλ να εισβάλει στη Γάζα για να εξοντώσει τη μαχητική ομάδα που κυβερνά εκεί από το 2007.
Από τότε, η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα λέει ότι τουλάχιστον 13.300 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5.600 παιδιών, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας, ιδίως το βόρειο μισό της, σε ερημιά.
Περίπου τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν καθημερινά να περπατούν με τα πόδια προς το νότο με τα υπάρχοντά τους και τα παιδιά τους στην αγκαλιά. Το κεντρικό και το νότιο τμήμα του θύλακα, όπου το Ισραήλ τους έχει πει να φύγουν, δέχονται επίσης τακτικά επιθέσεις.