Ο τομέας πολυτελείας της Ευρώπης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την καθήλωση της καταναλωτικής ζήτησης, αλλά εμφανίζει σημάδια ζωής, όπως απέδειξε και η πορεία των οικονομικών μεγεθών ορισμένων κορυφαίων ομίλων.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αδυναμία στην Κίνα και η προοπτική των δασμών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναγκάσουν ακόμη και κορυφαίες εταιρείες να αρχίσουν έναν αγώνα αναζήτησης αγοραστών.
«Το 2024 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τον κλάδο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένα είδος εξομάλυνσης το 2025, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο», εκτίμησε, μιλώντας στο CNBC, η Σιμόν Ραγκάτσι, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Algebris Investments. Η εταιρεία κατασκευής τσαντών Birkin Hermes σημείωσε εκρηκτικές πωλήσεις για το τέταρτο τρίμηνο το 2024, σε μία περίοδο που και ο οίκος μόδας LVMH και ο ιδιοκτήτης της Gucci Kering ξεπέρασαν τις προβλέψεις.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για μια πολυαναμενόμενη ανάκαμψη για τον κλάδο, αφού ο ιδιοκτήτης της Cartier Richemont τον περασμένο μήνα δημοσίευσε τις «υψηλότερες στην ιστορία» τριμηνιαίες πωλήσεις του το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο.
«Το συμπέρασμα φαίνεται ότι είναι πως το χειρότερο είναι πίσω μας – αυτό ήταν πιθανότατα το τρίτο τρίμηνο του 2024 – και βλέπουμε μια κυκλική ανάκαμψη σε εξέλιξη, που οδηγείται από τους καταναλωτές των ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ως επί το πλείστον», εκτιμά ο Λούκα Σκόλα, αναλυτής του κλάδου ειδών πολυτελείας για τη Bernstein. Ωστόσο, παραμένουν ερωτηματικά γύρω από την ανάκαμψη της κινεζικής κατανάλωσης -ένα μακροχρόνιο πυλώνα της αγοράς πολυτελείας- και την προοπτική των δασμών των ΗΠΑ.
Οι ακόμα αδύναμες πωλήσεις στην Κίνα παρέμειναν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα των ανακοινώσεων του τέταρτου τριμήνου, με τη L'Oreal και την Gucci της Kering να υπογραμμίζουν τη μείωση των πωλήσεων στη χώρα. Εν τω μεταξύ, οι πιθανοί αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκές εταιρείες, σε συνδυασμό με την ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα, ήταν βασικά χαρακτηριστικά των ανησυχιών που εξέφρασαν οι διοικήσεις των περισσότερων εταιρειών του κλάδου.
Τι θα γίνει με τους δασμούς
Σύμφωνα με τη Ζουζάνα Ποζ, αναλύτρια ευρωπαϊκών ειδών πολυτελείας στην UBS, εάν επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, οι εταιρείες πιθανότατα θα κοιτάξουν να τους μεταφέρουν στους καταναλωτές μέσω αυξήσεων των τιμών –κάτι που τόσο η Kering όσο και η Hermes παραδέχθηκαν ότι μπορεί να κάνουν. Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένες εταιρείες θα έχουν δυσκολίες στο να δικαιολογήσουν πρόσθετες αυξήσεις τιμών από άλλες.
«Έχουμε ήδη περάσει μια περίοδο με μεγάλες αυξήσεις τιμών. Εάν οι εταιρείες επρόκειτο να έχουν δασμούς 25%, θα είναι δύσκολο να τους αντισταθμίσουν με ανατιμήσεις», τονίζει η Ραγκάτσι, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι «πολύ οδυνηρό» για ορισμένες εταιρείες.
Ο τομέας πολυτελείας της Ευρώπης έχει το πρόσθετο πρόβλημα ότι οι περισσότερες από τις δραστηριότητές του δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε υπερπόντιες αγορές όπως οι ΗΠΑ -μια βασική πρόθεση των δασμών του Τραμπ.
Η απόδοση μιας ετικέτας "Made in Italy" σε ένα δερμάτινο μπουφάν, για παράδειγμα, εξαρτάται από το προϊόν που παράγεται εκεί. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εταιρείες πολυτελείας θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τα πιο τιμωρητικά μέτρα. Ωστόσο, στον βαθμό που οι δασμοί πλήττουν στοχευμένες οικονομίες, όπως η Κίνα, αυξάνοντας τις συνολικές τιμές και επιδεινώνοντας το καταναλωτικό κλίμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό για τον κλάδο.
«Οτιδήποτε θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας θα αποτελούσε κίνδυνο», ξεκαθαρίζει η Ποζ. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επιδεινώσει την υπάρχουσα απόκλιση μεταξύ των εταιρειών με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις της αγοράς πολυτελείας.
Ποιες εταιρείες αντέχουν στις προκλήσεις
Η Κάρολ Μάτζο, επικεφαλής της έρευνας ευρωπαϊκών ειδών πολυτελείας στη Barclays, σημείωσε ότι ορισμένες μάρκες πολυτελείας είχαν τιμωρηθεί πρόσφατα για «έλλειψη καινοτομίας και υψηλές τιμές». Οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα εμπορικά σήματα υψηλότερης ποιότητας και αυτά που εκτίθενται στην καταναλωτική βάση υψηλότερου επιπέδου είναι πιθανό να παραμείνουν μπροστά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
«Τα ποιοτικά ονόματα μπορεί να γίνουν πιο λαμπερά ανάμεσα στις ιδιότυπες προκλήσεις του κλάδου», σύμφωνα με τον Σκόλα, μεταξύ των οποίων είναι οι Richemont και Hermes, ενώ ανέφερε τις Moncler και Burberry ως ομίλους που διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης.