ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η μεγάλη απειλή στην ηλιακή ενέργεια και η νέα, επαναστατική μπαταρία

Νεοσύστατη επιχείρηση στη Βοστώνη ανακάλυψε μια μπαταρία η οποία θεωρείται ικανή να αποθηκεύσει ενέργεια στο ένα δέκατο του κόστους των μπαταριών που τώρα χρησιμοποιούνται. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.

Δύο δημοσιεύματα μέσα σε λίγες ημέρες σε δύο εξαιρετικά έγκυρα διεθνώς έντυπα,  εμφανίζουν δύο διαμετρικά αντίθετες εικόνες για την προοπτική νέων επενδύσεων σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Τα «καλά νέα» περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal της 22ας Ιουλίου, σύμφωνα με το οποίο μια νεοσύστατη επιχείρηση στη Βοστώνη ανακάλυψε μια επαναστατική μπαταρία η οποία θεωρείται ικανή να αποθηκεύσει ενέργεια στο ένα δέκατο του κόστους των μπαταριών που τώρα χρησιμοποιούνται.Το δημοσίευμα έρχεται σαν να είναι πληρωμένη απάντηση στα «κακά νέα» που περιλαμβάνονται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του ΜΙΤ Technology Review, σύμφωνα με το οποίο η δημιουργούμενη υπερπροσφορά παραγόμενης ηλιακής ενέργειας οδηγεί στην κατακόρυφη πτώση των τιμών πώλησής της και υπονομεύει την προοπτική για κατασκευή περισσότερων νέων συγκροτημάτων ΑΠΕ, εκτός αν ανακαλυφθούν μέθοδοι φθηνής αποθήκευσης.

Το άρθρο στο Technology Review με τίτλο «Η απειλή που παραμονεύει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας» βασίζεται σε μια νέα Έκθεση του Breakthrough Institute, ενός κέντρου περιβαλλοντικής έρευνας που βρίσκεται στο Oakland της Καλιφόρνιας, που διαπιστώνει ότι στη μέση των ηλιόλουστων καλοκαιρινών ημερών, οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση απαιτείται, συχνά μάλιστα τις ίδιες ακριβώς ημέρες, σε τόπους όπως είναι και οι Κυκλάδες, πνέουν τα μελτέμια προσθέτοντας ακόμη περισσότερη διαθέσιμη ισχύ ΑΠΕ.

Σε καθεστώς ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς, αυτή η υπερπροσφορά οδηγεί στην κατακόρυφη πτώση των τιμών πώλησης της ηλιακής ενέργειας και αν οι τιμές εισαγωγής στο σύστημα δεν προστατεύονται, μπορεί να μειωθούν ακόμη και σε αρνητικό επίπεδο. Οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να ακούγονται ως εξαιρετικά καλά νέα για τους καταναλωτές αλλά είναι αποτρεπτικές για επίδοξους επενδυτές και υπονομεύουν την οικονομική προοπτική για την κατασκευή περισσότερων ηλιακών συγκροτημάτων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους στόχους για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι στιγμής, οι κρατικές επιδοτήσεις και το γρήγορα μειούμενο κόστος εγκατάστασης των ηλιακών συλλεκτών, έχουν προστατέψει τους επενδυτές από τον κίνδυνο αποπληθωρισμού της αξίας της ηλιακής ενέργειας. Αυτό όμως θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο, όσο το μερίδιο ηλιακής παραγωγής συνεχίζει να αυξάνεται και ο ηλιακός αποπληθωρισμός θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα αν δεν αναπτυχθούν γρήγορα μέθοδοι για φθηνή και αξιόπιστη αποθήκευση του παραγόμενου ηλεκτρισμού, καταλήγει το δημοσίευμα του περιοδικού του ΜΙΤ.

Σαν σχεδιασμένη διασκέδαση των παραπάνω ανησυχιών εμφανίστηκε το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Form Energy Inc. της Βοστώνης,  αποκάλυψε μια χημική διεργασία με την οποία μια μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για πολλές ημέρες χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο συνηθισμένα στοιχεία στη Γη: το σίδηρο. Οι μπαταρίες της είναι πολύ βαριές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε ηλεκτρικά δίκτυα στο ένα δέκατο του κόστους της μπαταρίας lithium-ion.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία υποστηρίζεται οικονομικά από τον ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos, οι μπαταρίες  lithium-ion όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κοστίζουν σήμερα μεταξύ 50 και 80 δολάρια την κιλοβατώρα που αποθηκεύουν. Το αντίστοιχο κόστος για τη μπαταρία σίδηρου-αέρα θα είναι μεταξύ 6 και 20 δολάρια.  

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη παραγγελία για μια πιλοτική μονάδα αποθήκευσης ισχύος 300 MW από την Great River Energy στη Minnesota που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Θα μάθουμε τότε λοιπόν αν έχει ανακαλυφθεί άλλο ένα ιερό δισκοπότηρο της σύγχρονης τεχνολογίας. Ήδη όμως τα κεφάλαια ρέουν: Στους επενδυτές, εκτός από τον Jeff Bezos, περιλαμβάνονται ο Bill Gates, η μεγάλη χαλυβουργική Arcelor Mittal, η Ιταλική Eni, η Macquarie Capital, ενώ η Form προωθεί τίτλους για συγκέντρωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από τεχνική άποψη αναφέρεται ότι η μπαταρία σίδηρου-αέρα λειτουργεί μέσω «αναστρέψιμης οξείδωσης του σιδήρου» δηλαδή, με όσο το δυνατόν πιο απλά αλλά ίσως πάλι δυσνόητα λόγια, με τη μετατροπή σκουριασμένου σίδηρου σε καθαρό και πάλι σε σκουριασμένο κατά τη διαδικασία φόρτισης και αποφόρτισης της μπαταρίας.

Είναι γνωστό ότι η λύση του ενεργειακού προβλήματος με παράλληλη αποτροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας που να έχει ταυτόχρονα τρία χαρακτηριστικά: Να είναι οικονομικά προσιτή, να είναι αξιόπιστη και να μην εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα περιέχει δύο από τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά ενώ μια μπαταρία μεγάλης διάρκειας θα μπορούσε να επιτρέψει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας —αιολική και ηλιακή— να εξασφαλίσουν και τα τρία.

* Ο κ. Ραφαήλ Μωυσής είναι ιδρυτής του Συλλόγου Αποφοίτων ΜΙΤ στην Ελλάδα. Έχει εκδώσει δύο βιβλία: «Θα γίνει της Δεής» και «ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ. Ιστορίες με 55 πρόσωπα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάλλιο αργά, παρά νωρίς: Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές σε ΑΠΕ

Οι επενδυτές μπορεί να κινηθούν πρόωρα και να βγουν χαμένοι από τις επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα, όμως, η κλιματική αλλαγή πιέζει για γρήγορες επενδύσεις.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «Ιερό Δισκοπότηρο» της ενέργειας: Καθαρή παραγωγή με σύντηξη

Ερευνητές στο αμερικανικό MIT ανακοίνωσαν ότι θεωρούν «αρκετά πιθανή» την κατασκευή αντιδραστήρα μέσα στην επόμενη δεκαετία, που θα συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.