ΓΔ: 1395.94 -0.12% Τζίρος: 15.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στο... κόκκινο το γεωπολιτικό ρίσκο, υπό δοκιμασία η αντίδραση του ΧΑ

Ο «χρησμός» του επικεφαλής της JP Morgan, οι φόβοι των αγορών για εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, η παρέμβαση των ΗΠΑ που μείωσε τις ανησυχίες και το πετρέλαιο σε ρόλο - κλειδί. Τεστ ανοδικής δυναμικής θα περάσει η ελληνική αγορά.

«Ο κόσμος διανύει την πιο επικίνδυνη εποχή εδώ και δύο δεκαετίες»: Έτσι περιέγραψε ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον τη διεθνή κατάσταση, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας. Πράγματι, οι δείκτες γεωπολιτικού κινδύνου βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι αγορές αναμένεται να περάσουν μια δύσκολη εβδομάδα, παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς τα τελευταία 24ωρα προβάλλει απειλητικός ο κίνδυνος ανάμειξης του Ιράν, έμμεσης ή άμεσης, στη σφοδρή σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Το σενάριο που προκαλεί έντονη ανησυχία αφορά την ενδεχόμενη ανάμειξη του Ιράν στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς, που θα την μετέτρεπε σε περιφερειακό πόλεμο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε, μέσω του απεσταλμένου του ΟΗΕ, ότι το Ιράν θα εμπλακεί στη σύγκρουση, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Παράλληλα, η ελεγχόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τις επιθετικές κινήσεις της στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος έχει παρέμβει, διαμηνύοντας μέσω του Κατάρ και της Κίνας στο Ιράν να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, ενώ έχει ήδη αποστείλει ισχυρή ναυτική δύναμη στην περιοχή.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, χωρίς πάντως να καταγράφονται, προς το παρόν, κινήσεις πανικού με μεγάλη στροφή κεφαλαίων σε «ασφαλή καταφύγια». Ο κύριος ιμάντας μεταβίβασης του γεωπολιτικού ρίσκου στο οικονομικό σύστημα θα είναι και πάλι το πετρέλαιο. Οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» έκαναν άλμα 5% την Παρασκευή, όχι όμως λόγω των εξελίξεων στο Ισραήλ, αλλά μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε δύο ναυτιλιακές που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο χωρίς να εφαρμόζουν το πλαφόν των 60 δολ. το βαρέλι. Αυτή την εβδομάδα, η αγορά πετρελαίου θα είναι σε εγρήγορση, καθώς αναμένεται η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ, μετά την οποία θα κάνει τις δικές του κινήσεις το Ιράν.

Ανοδική αντίδραση... υπό δοκιμασία

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ασφαλώς τίθεται υπό δοκιμασία η ανοδική αντίδραση που έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο το περασμένο πενθήμερο, όπου μετά από έξι σερί πτωτικές εβδομάδες, έκλεισε με άνοδο 2,88% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +3,90% σε επίπεδο τραπεζών.

Παράλληλα, μένει να δούμε πως θα υποδεχτεί η αγορά τα χθεσινά αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στη χώρα μας, όπου είχαμε σημαντικές ανατροπές, με την επιρροή του κόμματος της Ν.Δ. να περιορίζεται σημαντικά, φέρνοντας αποτελέσματα που κάθε άλλο παρά προεξοφλημένα ήταν.

Η Ν.Δ. έχασε τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που είναι και τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα της Ελλάδος, ενώ απώλεσε και τις πέντε από τις έξι περιφέρειες που διεκδικούσε από τον πρώτο γύρο. Μολονότι οι εκλογές αυτές δεν αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή, εντούτοις υπάρχουν έντονοι συμβολισμοί που θα αξιολογηθούν από την αγορά.

Την προσεχή Παρασκευή θα έχουμε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's, που μετά τη Moody’s, θεωρείται ο μεγαλύτερος σε ειδικό βάρος παγκόσμια, μαζί με τη Fitch. Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι την Παρασκευή δύναται η Ελλάδα να λάβει την επενδυτική βαθμίδα και από το συγκεκριμένο οίκο, που είναι μεγαλύτερος από την DBRS, τον πρώτο από τους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ασχέτως αν θα έχει προεξοφληθεί ή όχι και ασχέτως αν μέσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις των ημερών αυτή η είδηση «καεί», μια νέα αναβάθμιση για την Ελλάδα, μετά την κίνηση της DBRS και της διπλής βελτίωσης της βαθμολογίας από τον οίκο Moody’s, θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το momentum επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στις ανεπτυγμένες αγορές, μακριά από τα junk που ήταν επί 13 χρόνια.

Μολονότι η αγορά έχει πάντα τους δικούς της κανόνες και δεν κάνει αυτό που αναμένουν οι πολλοί, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη εβδομάδα από πολλές πλευρές, αλλά και με τη μεγάλη απειλή του ενεργειακού κόστους να επιστρέφει, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια τα κέρδη των επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Η αύξηση ρίσκου στα χρηματιστήρια δεν ευνοείται, καθώς οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Αυτό έδειξε και η παρελθούσα εβδομάδα όπου οι αναταράξεις και το volatility ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, με την ελληνική αγορά να έχει διακύμανση πάνω από 100 μονάδες σε ένα πενθήμερο.

Ήταν μια εβδομάδα σημαντικής αύξησης του τζίρου καθώς οι μέσες συναλλαγές ανήλθαν στα 124,2 εκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 50,1% έναντι της αμέσως προηγούμενης καθώς πέρασε και το πακέτο του 1,40% που κατείχε το ΤΧΣ στη Eurobank) ενώ μετά από καιρό είχαμε ανακοινώσεις κάποιων deals, κυρίως στον ευρύτερο χώρο της ακίνητης περιουσίας.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης έβγαλε το περασμένο πενθήμερο με άνοδο 2,88%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,27%, ενώ ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,90%. Έτσι, σε επίπεδο έτους ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 25,80%, ο FTSE 25 κερδίζει 26,75%, ο Mid Cap είναι στο +33,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 43,05%.

Η αγορά έδειξε αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης καθώς αντέδρασε με εμφατικό τρόπο από τα χαμηλά των 1.105,15 μονάδων της Δευτέρας φτάνοντας έως το υψηλό των 1.206,94 μονάδων ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, καλύπτοντας μια απόσταση 100 και πλέον μονάδων.

Οι διεθνείς εξελίξεις και η σύνδεση με τα placements του ΤΧΣ

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «οι εξελίξεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Ελληνική Αγορά αφού η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα ποσοστά των τριών ελληνικών τραπεζών έχει βασικό αντισυμβαλλόμενο επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλες εταιρικές πράξεις ή Δημόσιες Προσφορές που μέχρι πρότινος είχαν μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα άμεσης υλοποίησης.

Η επιστροφή πλέον σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα χωρίς πολεμικά σενάρια θα είναι ένα προαπαιτούμενο για να ξαναρχίσει η αγορά -κι κυρίως οι επενδυτές του εξωτερικού- να κοιτάζει πιο προσεκτικά αποτιμήσεις και αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως «ο Γενικός Δείκτης από την τριήμερη άνοδο “κέρδισε” μόνο την αντιστροφή του MACD και την οριακή ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ένας αντιπροσωπευτικός οιωνός της πτώσης που ακολούθησε την Παρασκευή η οποία ξαναέφερε τον Γενικό Δείκτη στο όριο της αναποφασιστικότητας. Αν και η ανοδική αντίδραση παραμένει ζωντανή τεχνικά έχει πλέον αντίπαλο το χρόνο αφού εφάπτεται σχεδόν στο όριο του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «τα δεδομένα θα γίνουν ευνοϊκά για τους αγοραστές μόνο σε επαναπροσέγγιση των 1.180 μονάδων αφού εκ νέου απώλεια της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναδοκιμαστούν οι 1.100 μονάδες. Ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφού ο χαρακτήρας της κατοχύρωσης κερδών δεν είχε την ένταση των συναλλαγών που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η τονωτική ένεση στο ΧΑ από τον οίκο S&P και το στοίχημα των 1.425 μονάδων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα μετά την τριήμερη αντίδραση και την αναβάθμιση από την S&P. Προβληματίζει η αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω των νέων εκτιμήσεων για τα επιτόκια.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεκτικότητα των αγορών στα νέα ρίσκα, αναζητεί άμυνες το χρηματιστήριο

Σταθερή η τιμή του πετρελαίου μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ψύχραιμες οι πρώτες αντιδράσεις στα χρηματιστήρια. Το ΧΑ παραδόθηκε στους πωλητές την Παρασκευή και θέλει να κρατήσει τις 1.400 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η σκιά (νέου) πολέμου στις αγορές και η ξαφνική επέλαση πωλητών στο ΧΑ

Φόβοι για απευθείας χτύπημα από το Ιράν στο Ισραήλ ανεβάζουν το γεωπολιτικό ρίσκο. Ισχυρή πίεση από ρευστοποιήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση. Ποια blue chips διορθώνουν τον Απρίλιο και ποια ξεχωρίζουν ανοδικά.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Παίζει άμυνα το ΧΑ στη διεθνή αβεβαιότητα με deals και καλά αποτελέσματα

Σε μια εβδομάδα νέων απωλειών για τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 33% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με εβδομαδιαία άνοδο 1,79%.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Στοίχημα αυτονόμησης στο Χρηματιστήριο κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα

Με «εφόδιο» την αναβάθμιση από την S&P, το ΧΑ θα προσπαθήσει να κρατήσει καλύτερη πορεία από τα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για το γεωπολιτικό ρίσκο και τα επιτόκια.