Ερωτηματικό συνεχίζει να αποτελεί ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης που θα αλλάξει τα δυσμενή δεδομένα της αγοράς, η οποία από την αρχή Σεπτεμβρίου έχει εισέλθει σε πτωτικό κανάλι, χάνοντας ένα μέρος των κερδών της και υποχωρώντας σε χαμηλό άνω των τεσσάρων μηνών.
Το θετικό για το ΧΑ παραμένει το γεγονός ότι, μέχρι τουλάχιστον τη χθεσινή συνεδρίαση, κατόρθωσε να διατηρήσει το επίπεδο των 1.200 μονάδων, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι εάν αυτό χαθεί ενδέχεται ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει έως και τις 1.150 μονάδες.
Βελτιωμένο ελαφρώς το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να εμφανίζουν έστω και οριακά κέρδη, καθώς ο DAX ενισχύεται 0,01%, με τον FTSE 100 να έχει κέρδη 0,10% και τον CAC 40 να ενισχύεται μόλις 0,06%. Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα και των εκτιμήσεων της Eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.
Ανάλογο είναι το κλίμα και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,10%. Η αμερικανική αγορά ακολούθησε σταθεροποιητική πορεία στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,20% στις 33.550,27 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,02% στις 4.274,51 μονάδες, ενώ κέρδη 0,24% εμφάνισε ο Nasdaq στις 14.580,16 μονάδες.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης εκτιμάται ότι θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δέχθηκαν χθες μεγάλες πιέσεις, αλλά και οι μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν μεγέθη α' εξαμήνου, όπως αυτές των ΑΔΜΗΕ, Ιντρακάτ και Lamda.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περί το 8,30%, ο FTSE 25 χάνει γύρω στο 8%, ενώ άνω του 12% είναι οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη, κάτι που τον καθιστά τον χειρότερο μήνα όχι μόνο του 2023, αλλά και του τελευταίου 14μήνου.
«Η αγορά φαίνεται να κατευθύνεται προς ένα μικτό άνοιγμα σήμερα, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ, εν αναμονή των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου από τη Γερμανία (σήμερα) και την ΕΕ (Παρασκευή)», σημειώνει η Eurobank Equities στο προσυνεδριακό της σχόλιο.