ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

«Κόκκινος» Σεπτέμβριος στο ΧΑ με μεγάλες απώλειες και «βουτιές» έως 19%

Παραμένει υπό πίεση το ΧΑ έχοντας απώλειες 10,82% από τα υψηλά 9ετίας του περασμένου Ιουλίου. Μεγάλες είναι οι απώλειες που καταγράφουν κορυφαίες μετοχές τόσο του Large όσο και του Mid Cap το Σεπτέμβριο.

Δείχνοντας ξεκάθαρη αδυναμία αντίδρασης παρά τις διαρκείς πιέσεις του τελευταίου διαστήματος που έχουν φέρει δείκτες και μετοχές σε υπερπουλημένα επίπεδα, το Χ.Α. καταγράφει απώλειες από τα υψηλά 9ετίας του Ιουλίου, πλέον ξεπερνούν το 10%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 10,82% από τα υψηλά των 1.345,47 μονάδων που ήταν το κλείσιμο στις 27 Ιουλίου, ενώ από τις 1.351,68 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό εκείνης της ημέρας έως το ενδοσυνεδριακό χθεσινό χαμηλό στις 1.182,89 μονάδες, οι απώλειες ξεπερνούν το 12%. Την ίδια ώρα, σχεδόν σύσσωμος ο Large Cap κινείται πτωτικά το μήνα, με ελάχιστες μετοχές να παρουσιάζουν κάποιες άμυνες, ενώ έχει αλλοιωθεί σημαντικά η «βιτρίνα» του φετινού ράλι, καθώς η απόσταση του Χ.Α. από τις ξένες αγορές μειώθηκε σημαντικά.

Το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί απρόσμενα άσχημα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με το Χ.Α. μάλιστα να κινείται ερήμην της πορείας των διεθνών αγορών, ασχέτως αν χθες αυτές υποχώρησαν.

Ασχέτως με τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, φαίνεται πως στις τάξεις των επενδυτών υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πως θα επηρεαστεί το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας από την κάλυψη των καταστροφών στη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπάρχει δηλαδή – έστω και προσωρινά – επιδείνωση του δημοσιονομικού – συστημικού ρίσκου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη το χρηματιστήριο «έκαψε» όλα τα εκλογικά κέρδη από το θρίαμβο της Ν.Δ. επί του ΣΥΡΙΖΑ στις (πρώτες) εκλογές της 21ης Μαΐου, με το Γενικό Δείκτη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, ενώ σε υψηλό τεσσάρων μηνών ανήλθαν χθες οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Οι ανησυχίες από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στα δημοσιονομικά της χώρας μας, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εγχώριες αλλά και διεθνείς παραμέτρους, φέρνουν ανησυχία και αμυντικές κινήσεις από την πλευρά των επενδυτών. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία που η χώρα απέκτησε επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια παραμονής στην κατηγορία junk!

Ειδικά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου καταγράφεται μια ταχύτατη αποψίλωση αποτιμήσεων, που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν – ούτε στο ελάχιστο – μια αναμενόμενη εξέλιξη για έναν μήνα που έχει δύο αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, αποτελέσματα αλλά και θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων.

Συνάμα, μέσα σε αυτήν την αρνητική συγκυρία, αρνητικά στην ψυχολογία της αγοράς, ειδικά των μικρών ιδιωτιών επενδυτών επιδρούν τα εξαιρετικά δυσμενή συμπτώματα που εσχάτως (επαν)εμφανίστηκαν στην αγορά με τις περιπτώσεις πρώτα της Αλουμύλ Μυλωνάς και κατόπιν με την Epsilon Net. Ειδικά η περίπτωση της τελευταίες είναι σοβαρότερη, καθώς αποτελεί μια άκρως προβεβλημένη εταιρεία πληροφορικής, από τις πλέον ανερχόμενες, πρωταθλήτρια στις εξαγορές την τελευταία τριετία, και επιλαχούσα (έως… προχθές) για εισαγωγή στον FTSE 25!

Μεγάλες απώλειες σε FTSE 25 και Mid Cap

Ήδη από τα υψηλά του Ιουλίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει συρρικνωθεί κατά 8,7 δισ. ευρώ, ενώ «κόκκινος» αποδεικνύεται ο φετινός Σεπτέμβριος, που ενώ απομένουν έξι συνεδριάσεις έως τη λήξη του, οδεύει στο να γίνει ο πλέον πτωτικός μήνας εδώ και τουλάχιστον ένα έτος.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 8,57% τον τρέχοντα μήνα, ο Large Cap χάνει 8,32%, ο Mid Cap είναι στο -9,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 13,84%.

Πρώτες σε απώλειες στο χώρο του Large Cap είναι οι δύο από τις τρεις εισηγμένες μετοχές του ομίλου Viohalco, με τη μητρική να υποχωρεί κατά 19,12%, ενώ η ElvalHalcor χάνει 19%. Η Ελλάκτωρ υποχωρεί σε ποσοστό 18,49% έχοντας επηρεαστεί από την απώλεια του asset της Αττικής Οδού, η Aegean Airlines χάνει 17,42% καθώς είχε σημειώσει ισχυρότατο ράλι το πρώτο 8μηνο του έτους.

Σημαντικές πιέσεις καταγράφονται και στις τράπεζες, με την Πειραιώς να υποχωρεί σε ποσοστό 17%, η Alpha Bank χάνει 16,97%, η Εθνική είναι στο -14,22%, ενώ η Eurobank έχει την πιο αμυντική συμπεριφορά με πτώση 9,23%.

Η Lamda Development υποχωρεί κατά 13,82%, η ΕΥΔΑΠ χάνει 12,58%, η Jumbo -11,08%, η Helleniq Energy μετά το χθεσινό +2,89% μείωσε τις απώλειες στο μήνα στο -9,67%, η Τιτάν είναι στο -8,60%, η Quest Συμμετοχών -8,24% και η ΔΕΗ -6,93%.

Στον αντίποδα, πιο αμυντική συμπεριφορά έχουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, που είναι η μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο στο μήνα (+0,19%), ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,38%, η Motor Oil -1,70%, Coca Cola HBC -2,79%, Cenergy Holdings 3,96%, Σαράντης -4,39% και Mytilineos -4,70%.

Στον Mid Cap πρώτη σε απώλειες είναι η μετοχή της Αλουμύλ Μυλωνάς που χάνει 35,90%, η Πλαστικά Θράκης υποχωρεί κατά 19,09%, Epsilon Net -15,04%, AVAX -14,25%, Ολυμπιακή Τεχνική -12,41%, Profile Software -10,76%, ΑΔΜΗΕ -10%, Fourlis -9,72%, ΕΥΑΘ -7,80% κ.ο.κ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρές αντοχές στη διεθνή υποχώρηση, οι προσδοκίες για τη συνέχεια

Άμυνες στην περιοχή των 1.300 μονάδων έβγαλε για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο, έχοντας – ξανά – καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων αγορών. Αποτελέσματα και μπαράζ αναβαθμίσεων συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξύπνησε» η περιφέρεια στο Χρηματιστήριο: Ράλι έως 51% μέσα στον Ιούνιο

«Ζωντάνεψαν» μετά τις εκλογές τα «μικρά χαρτιά», καθώς στρέφονται στο ΧΑ και οι Έλληνες μικροεπενδυτές. Πληθώρα μετοχών με υψηλές αποδόσεις μέσα στον Ιούνιο. Γύρισε στο 2008 η κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.