Συνεδρίαση για «γερά νεύρα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αντίθετα πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα στην Ευρώπη με τη διάθεση των επενδυτών να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Η εγχώρια αγορά έχει ως βασικό χαρακτηριστικό, εκ νέου, την έντονη μεταβλητότητα, με συχνή εναλλαγή στα πρόσημα τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για αρκετές μετοχές, ενώ οι μάχες μεταξύ πωλητών και αγοραστών συνεχίζονται. Χαρακτηριστική της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι τόσο η διακύμανση του Γενικού Δείκτη όσο και του τραπεζικού, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η αξία των συναλλαγών σε μία απόδειξη ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει υψηλό.
Ο Γενικός Δείκτης αφού πρώτα υποχώρησε στο νέο χαμηλό 4μηνου των 1.182,89 μονάδων (-1,45%), γύρισε σε θετικό έδαφος για να φθάσει έως και το υψηλό των 1.205,42 μονάδων (+0,43%) ενώ στις 13:42 βρίσκεται στο +0,03% και τις 1.200,62 μονάδες. Στα εκατ. ευρώ κινείται η αξία των συναλλαγών, με τις πτωτικές μετοχές πάντως να επικρατούν εκ νέου και να φθάνουν στις 66 έναντι 41 που κινούνται ανοδικά. Κέρδη 0,38% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται στο -1,31%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον τραπεζικό δείκτη, με υποχώρηση έως το χαμηλό των 898,59 μονάδων (-1,77%), με ανάκαμψη στις 928,15 μονάδες (+1,46%), ενώ πλέον βρίσκεται στο +0,72%. Σταθερά την καλύτερη εικόνα έχει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 1,65%, ενώ η Alpha Bank κινείται 0,93% υψηλότερα, η Eurobank έχει άνοδο 0,27% και η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί 1,41%, έχοντας, πάντως, περιορίσει τις αρχικές απώλειες που ξεπέρασαν το -3%.
Την καλύτερη εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζει η μετοχή της Jumbo με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ σε θετικό έδαφος και άνοδο 0,83% εμφανίζει ο ΟΤΕ. Συχνές οι εναλλαγές πρόσημων για τους τίτλους των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, με κέρδη 0,21% και πτώση 0,13% αντίστοιχα. Διευρύνει τις απώλειές της στο -0,77% η Coca-Cola HBC.
Έντονη κινητικότητα για τη μετοχή της Epsilon Net, η οποία λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκε στο -30%, λόγω αλλαγής στη λογιστική κατοχύρωση του προγράμματος stock options, που οδήγησε σε αναγκαστική πτωτική αναθεώρηση των μεγεθών του 2022. Η μετοχή σταδιακά να ανακάμψει, μετά και από συμπληρωματική ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες ύψους 2,3 εκατ. από τα stock options θα κατανεμηθούν σε διάστημα τριών εξαμήνων, από το α' εξάμηνο του 2023 έως και το α' εξάμηνο του 2024. Πλέον η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί 9,31%.
Ο Πάουελ τρόμαξε τις αγορές
Το σήμα από τον Πάουελ ότι η Fed θα διατηρήσει σε επίπεδο – ρεκόρ τα επιτόκια για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικά αναμενόμενο απογοήτευση τις αγορές, γεγονός που αποτυπώνεται και στα ταμπλό της Ευρώπης.
Πτώση 1,15% για τον Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται αρνητικά, με τον DAX να υποχωρεί 1,18%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,69% και τον CAC 40 να έχει απώλειες 1,52%. Το ίδιο κλίμα και στην περιφέρεια με υποχώρηση 1,68% για τον FTSE MIB και πτώση 1,60% για τον ΙΒΕΧ 35. Πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,63%.
Στις χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Fed, μετά τη διατήρηση αμετάβλητων των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ, σημείωσε ότι η παραμένει ισχυρή παρά τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων και χωρίς να έχει ελεγχθεί ο πληθωρισμός, κάτι που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ότι η Fed οδηγείται σε μια πολιτική «υψηλότερα για περισσότερο χρόνο», σε σχέση με τα επιτόκια, κάτι που αποτυπώνεται και στη νεότερη πρόβλεψή της για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση για τις τιμές του πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,98% στα 92,59 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 0,99% χαμηλότερα στα 88,77 δολάρια. Η πτώση καταφθάνει μετά από κέρδη άνω του 10% για το brent σε διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς η ζήτηση στην Κίνα ανακάμπτει και συνεχίζονται οι μειώσεις παραγωγής σε Σ. Αραβία και Ρωσία, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικό το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης.