Πτώσης συνέχεια για την εγχώρια αγορά και στη σημερινή συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και το στήριγμα των 1.200 μονάδων, ενώ το διεθνές αρνητικό κλίμα, μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ της Fed, επιτείνει τις διαθέσεις για κατοχύρωση κερδών και ρευστοποιήσεις.
Παραμένουν υπό πίεση και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,66% και τον DAX να αποδυναμώνεται 0,77%, ενώ αρνητική είναι η πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,33%.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με οριακή άνοδο, αλλά γύρισε σχεδόν αμέσως σε αρνητική πορεία και στις 11:51 εμφανίζει απώλειες 1,32% στις 1.184,50 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 29,5 εκατ. ευρώ, ενώ 36 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 54 υποχωρούν. Πτώση 0,80% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 3,79% χαμηλότερα.
Σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να βρίσκεται στο -0,90%. Οι τράπεζες δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, σε μία μάλλον φυσιολογική εξέλιξη, καθώς ο τομέας είναι αυτός που έχει πρωταγωνιστήσει στην ανοδική πορεία του ΧΑ τους προηγούμενους μήνες, έχοντας σημειώσει ράλι και έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ σε απόδοση τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους. Ως εκ τούτου σε μία περίοδο κατοχύρωσης κερδών είναι ο πρώτος που θα βρεθεί στο στόχαστρο των πωλητών. Μέχρι στιγμής πορεία των μετοχών είναι μεικτή με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,90%, τη Eurobank να έχει απώλειες 0,86%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί την καλύτερη πορεία με άνοδο 0,53%, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 2,8% έχει η Τράπεζα Πειραιώς.
Με θετικό βηματισμό και κέρδη 0,45% κινείται ο ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,825, ενώ απώλειες 0,32% εμφανίζει η ΔΕΗ και η Coca-Cola HBC αποδυναμώνεται 0,77. Στο limit down βρέθηκε η μετοχή της Epsilon Net, καθώς η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου καταγραφείς του προγράμματος stock options, σε μία κίνηση που οδήγησε σε πτωτική αναθεώρηση των μεγεθών της για το 2022. Πτώση που ξεπερνά το 3% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, ενώ άνω το -2% υποχωρεί η Aegean, με ανάλογη πορεία για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Viohalco, με απώλειες υψηλότερες του -1% να εμφανίζουν οι μετοχές των Cenergy, Titan, Quest, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Οι δυο βασικοί πονοκέφαλοι για τους επενδυτές είναι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία, με εκτίμηση ότι μπορεί να αγγίξει και τα 8 δισ. ευρώ και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι, το μεγάλο ερωτηματικό είναι από που θα εξοικονομηθούν αυτά τα κεφάλαια.
Το ράλι στις τιμές πετρελαίου επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για τον πληθωρισμό, αυξάνει το κόστος λειτουργίας για μία σειρά από κλάδους και συμπίπτει και με τη χθεσινή ξεκάθαρη προειδοποίηση από τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων πιθανώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ ταυτόχρονα αυτά θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν έως τώρα οι αγορές.
Την ίδια ώρα αρκετές μετοχές εμφανίζουν διψήφια πτώση σε σύγκριση με τα υψηλά που άγγιξαν τους προηγούμενους μήνες, ενώ, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, καταγράφονται και ρευστοποιήσεις από ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές και αποχωρούν από το ΧΑ μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS αλλά και τη διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody's.
Αντίθετα τα ξένα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε «αναβαθμισμένες» αγορές δεν φαίνεται να βιάζονται να εισέλθουν στην εγχώρια, πιθανώς περιμένοντας να καταγραφεί περαιτέρω πτώση των αποτιμήσεων, ώστε να εισέλθουν σε χαμηλότερα επίπεδα, μία τακτική απόλυτα συνηθισμένη στον επενδυτικό στερέωμα. Παρά την πτώση του Σεπτεμβρίου το ΧΑ παραμένει μία από τις αγορές με τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του έτους και η διόρθωση, έως ένα βαθμό, μοιάζει αρκετά φυσιολογική.