Η ξεκάθαρη δήλωση του Τζερόμ Πάουελ ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια «σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σε συνδυασμό με την υπόνοια ότι ο κύκλος αύξησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ήταν αρκετές ώστε οι αγορές να «αναστατωθούν» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται με απώλειες.
Θετική πάντως εξέλιξη τόσο για τις επενδυτικές διαθέσεις όσο και για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η διαμόρφωση κοντά ή ακόμη και άνω των 100 δολαρίων για το brent δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Πτώση 0,67% για τον Stoxx 600, με σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες να υποχωρούν, με τον DAX να έχει απώλειες 0,63%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,40%, εν αναμονή και της απόφασης της ΒοΕ, με εκτίμηση ότι θα προχωρήσει στην 15η διαδοχική αύξηση κατά 0,25%, ενώ 0,97% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Απώλειες και για την περιφέρεια με τον FTSE MIB να υποχωρεί 0,82% και τον ΙΒΕΧ 35 να βρίσκεται στο -0,52%.
Πτωτική αλλά πιο συγκρατημένη σε σύγκριση με την Ευρώπη η πορεία και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον Dow Jones στο -0,14%, τον S&P 500 να υποχωρεί 0,26% και τον Nasdaq να έχει απώλειες 0,41%.
Στις χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Fed, μετά τη διατήρηση αμετάβλητων των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ, σημείωσε ότι η παραμένει ισχυρή παρά τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων και χωρίς να έχει ελεγχθεί ο πληθωρισμός, κάτι που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ότι η Fed οδηγείται σε μια πολιτική «υψηλότερα για περισσότερο χρόνο», σε σχέση με τα επιτόκια, κάτι που αποτυπώνεται και στη νεότερη πρόβλεψή της για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση για τις τιμές του πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 1,07% στα 92,53 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 1,10% χαμηλότερα στα 88,67 δολάρια. Η πτώση καταφθάνει μετά από κέρδη άνω του 10% για το brent σε διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς η ζήτηση στην Κίνα ανακάμπτει και συνεχίζονται οι μειώσεις παραγωγής σε Σ. Αραβία και Ρωσία, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικό το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης. Νέα «βουτιά» για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου να αποδυναμώνεται 3,4% στα 36 ευρώ.
Σε τροχιά πτώσης και η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 1,01% στα 1.947,25 δολάρια, ενώ ο άργυρος σταθερά δέχεται πιο μεγάλες πιέσεις με απώλειες 1,51% στα 23,4 δολάρια.
Οι δηλώσεις Πάουελ, όπως ήταν φυσικά, επηρέασαν αρνητικά και τις κορυφαίες ασιατικές αγορές με τον Nikkei να υποχωρεί 1,22%, τον Hang Seng να έχει απώλειες 1,41% και τον Shanghai Composite να κινείται 0,77% χαμηλότερα.