Αντίδρασης συνέχεια για την αγορά, η οποία ξεπέρασε και τον «σκόπελο» της τριπλής λήξης παραγώγων, με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά επίπεδα που θεωρούνται κρίσιμα και τους αγοραστές να φαίνονται, εκ νέου, αποφασισμένοι να αναλάβουν τα ηνία, μετά από το πτωτικό σερί που προηγήθηκε.
Υποστηρικτικό παραμένει και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς το «σήμα» της ΕΚΤ για παύση των αυξήσεων επιτοκίων σε συνδυασμό με θετικά στοιχεία για την Κίνα δημιουργεί συνθήκες αισιοδοξίας στους επενδυτές, που οδηγούν τον Stoxx 600 σε κέρδη 0,87% και τον DAX σε άνοδο που ξεπερνά το 1%. Παραμένει πιο «μαζεμένη» η Wall Street, με τα futures του S&P 500 να ενισχύονται μόλις 0,11%.
Ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης κινείται σε θετικό έδαφος, έχοντας φθάσει έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.253,69 μονάδων (+1,61%), ενώ το χαμηλό ήταν στις 1.240,08 μονάδες (+0,51%) και πλέον στις 14:37 εμφανίζει κέρδη 1,44% στις 1.251,59 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 52,7 εκατ. ευρώ, ενώ κυριαρχούν οι ανοδικές μετοχές στις 83 έναντι 31 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Άνοδος 1,50% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται στο +1,26%.
Πρωταγωνιστούν στην άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να εμφανίζει κέρδη 1,70%. Την καλύτερη πορεία ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 3,36%, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του +4%, με την Alpha Bank στο +1,85%, τη Eurobank να ενισχύεται 0,95% και την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 1,06%.
Με θετικό πρόσημο το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εντυπωσιακή πορεία και κέρδη που ξεπερνούν το 4% για τη Cenergy, ενώ άνω του +2% κινούνται οι τίτλοι των ΔΕΗ, Mytilineos και Viohalco. Υψηλότερα του +1% οι Coca-Cola HBC, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Aegean, Ελλάκτωρ, Motor Oil και AutoHellas. Αντίθετα πτωτική πορεία ακολουθεί ο ΟΤΕ με έστω και οριακές απώλειες 0,08%, ενώ ήπια αρνητικά βρίσκονται και οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ, Quest, Lamda και Sarantis.
Η αγορά αντιδρά θετικά μετά το πρώτο «πάγωμα» από τις εκτεταμένες καταστροφές στη Θεσσαλία, που «έσβησαν» τις όποιες θετικές διαθέσεις από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ βρίσκεται εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωση του οίκου Moody's. Ο οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, με τη Societe Generale να εκτιμά σε report της ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της οικονομίας στο Ba2 από Βa3 που είναι σήμερα και να διατηρήσει θετικό το outlook, γεγονός που θα σημάνει ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση. Παράλληλα, εκτιμά ότι τόσο ο οίκος Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου όσο και ο Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.
Θετικές είναι οι εκτιμήσεις και της HSBC για την ελληνική οικονομία, μετά από roadshow που πραγματοποίησε στην Αθήνα, όπου τονίζει ότι το κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών είναι διαχειρίσιμο, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωπαϊκής και οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περιθώρια να βελτιώσουν ακόμη περισσότερα τα έσοδα από τόκους παρά τη διαφαινόμενη παύση των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.