ΓΔ: 1440.16 0.30% Τζίρος: 18.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:26:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό νέων πιέσεων το Χρηματιστήριο, σημαντική πτώση για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις ανησυχίες για οικονομία και πληθωρισμό να επιστρέφουν.

Απόλυτη η κυριαρχία των πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να παραμένουν στην αιχμή των ρευστοποιήσεων και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των καταστροφών στη Θεσσαλία στην οικονομία να κυριαρχούν. 

Αρνητικό παραμένει το κλίμα και στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,55%, ενώ απώλειες 0,53% εμφανίζει ο DAX, ενώ ήπιες είναι οι απώλειες για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί μόλις 0,04%, εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αύξηση του βασικού δείκτη και μικρή υποχώρηση του δομικού αλλά διατήρησή του σε επίπεδα πολύ πιο υψηλά από τον στόχο της Fed. Την ίδια ώρα η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι ανάλογη με αυτήν του Ιουλίου, με την τράπεζα να προχωρά σε αύξηση κατά 0,25%. Οι αναλυτές είναι, πάντως, διχασμένοι εάν αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση της ΕΚΤ ή θα ακολουθήσει μία ακόμη έως το τέλος του έτους, αν και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ευρωζώνης δεν είναι διόλου θετικά και δείχνουν ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική έχει «περάσει» και στην πραγματική οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικό βηματισμό τη συνεδρίαση, με τις απώλειές του να διευρύνονται και στις 12:56 εμφανίζει πτώση 1,82% στις 1.224,14 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 32,7 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις 19 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 82 κινούνται με απώλειες. Στο -1,79% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,60%. 

Στο -2,35% ο τραπεζικός δείκτης, με τον κλάδο να παραμένει αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, όντας, όμως, και αυτός που έχει εμφανίσει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά τους προηγούμενους μήνες και ως εκ τούτου είναι πιο «ευάλωτος» σε συνεδριάσεις όπου καταγράφεται ευρεία κατοχύρωση κερδών. Πτώση 1,62% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,42%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,26% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 3,43% χαμηλότερα. 

Στο «κόκκινο» το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σημαντικές πιέσεις για τους δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς η Coca-Cola HBC υποχωρεί 2%, ο ΟΤΕ αποδυναμώνεται 1,64%, ο ΟΠΑΠ έχει πτώση 0,73% και η ΔΕΗ έχει απώλειες 2,13%. Ξεπερνούν το -3% οι απώλειες για Cenergy, Viohalco, ElvalHalcor και AutoHellas, υψηλότερα του -2% υποχωρούν Τιτάν, Aegean, Quest, Lamda και Sarantis, ενώ άνω του -1% αποδυναμώνονται Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η μεγάλη ανησυχία της αγοράς έγκειται για την τελική επίπτωση της αποκατάστασης των καταστροφών στην οικονομία, με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στην κατάθεση πρόσθετου προϋπολογισμού, να μειώνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το «μαξιλάρι» των 38,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες παρεμβάσεις κρατικής χρηματοδότησης προς τους πληγέντες που υπολογίζονται στο 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1 δισ.).

Ταυτόχρονα η Θεσσαλία αποτελεί έναν από τους βασικούς νομούς με πρωτογενή παραγωγή η οποία έχει υποστεί ολική καταστροφή, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέα εκτίναξη τιμών σε αρκετά βασικά είδη διατροφής, γεγονός που θα πλήξει την κατανάλωση και θα τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, δημιουργώντας ένα νέο δύσκολο παζλ που καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ