ΓΔ: 1439.56 0.26% Τζίρος: 17.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:18:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση της νευρικότητας, αναζήτηση καταλύτη

Οι ακραίες διακυμάνσεις, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, δείχνουν ότι ο ΧΑ έχει εισέλθει σε περίοδο εσωστρέφειας, με τη φημολογία κυρίως για τον ανασχηματισμό να αλλάζει τις επενδυτικές διαθέσεις.

Οκτώ συνεδριάσεις πτώσης στις τελευταίες 10 συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μη συγκινούνται από σχεδόν καμία θετική κίνηση και το βασικό χαρακτηριστικό να είναι η έντονη μεταβλητότητα, με αρκετές φορές ακραίες διακυμάνσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. 

Η ύπαρξη ανάλογου κλίματος και στην Ευρώπη, εν αναμονή τόσο των σημερινών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ όσο και της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, σίγουρα αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα που δεν αφήνει την εγχώρια αγορά να ξεπεράσει την ταλαιπωρία που ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου. Με αρνητικό πρόσημο κινούνται, άλλωστε, τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, με τον DAX να υποχωρεί 0,52%, τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,11%, ενώ απώλειες 0,37% εμφανίζει ο CAC 40.

Ήπια πτωτική πορεία ακολουθούν τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,16%, όσο και ο S&P 500, ενώ 0,17% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. Πτωτικά κινήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς η νέα άνοδος των τιμών πετρελαίου δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για πληθωρισμό και νομισματική πολιτική. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε έστω και οριακά κατά 0,05% στις 34.645,99 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,57% στις 4.461,90 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 1,04% χαμηλότερα στις 13.773,61 μονάδες. 

Όλα δείχνουν ότι η εγχώρια αγορά είναι αρκετά ευάλωτη στη φημολογία, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μαζέψει τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ευρύς ανασχηματισμός. Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών, προχωρά στην κατάθεση πρόσθετου προϋπολογισμού και ρίχνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το κόστος αποκατάστασης των εκτεταμένων καταστροφών είναι κάτι παραπάνω από υψηλό, ενώ τα 2,25 δισ. από την ΕΕ θα δοθούν σταδιακά. 

Με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στον αστικό ιστό (σπίτια, κατοικίες), στις επιχειρήσεις ( επαγγελματικοί χώροι) αλλά και στις υποδομές (δρόμοι, δίκτυα, κ.α.) να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε νέα «ένεση ρευστότητας» αντλώντας χρήματα από το «μαξιλάρι» των 38,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες παρεμβάσεις κρατικής χρηματοδότησης προς τους πληγέντες που υπολογίζονται στο 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1 δισ.).

«Για σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν αρνητικό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές είναι νευρικοί καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ», τονίζει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ