Με ελάχιστες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να εμφανίζουν θετικό πρόσημο, αλλά μεταξύ αυτών να συγκαταλέγεται και ο δεικτοβαρής τίτλος της Coca-Cola HBC, η αγορά προσπαθεί να βρει τον καταλύτη που θα πείσει τους αγοραστές να επιστρέψουν, μία προσπάθεια που προς το παρόν μοιάζει να είναι αρκετά δύσκολη.
Έντονη είναι η μεταβλητότητα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με συχνές εναλλαγές πρόσημων και τον Stoxx 600 να κινείται με διαθέσεις σταθεροποίησης στο +0,2%, ενώ απώλειες 0,17% εμφανίζει ο DAX. Πτωτικές οι τάσεις για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,24%.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ήπια κέρδη, τα οποία, όμως, χάθηκαν σχεδόν αυτόματα και στις 12:00 εμφανίζει απώλειες 0,89% στις 1.239,50 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 32,5 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές στις 64, έναντι 19 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση 0,90% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης, να κινείται 1,53% χαμηλότερα.
Νέες ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές, μετά και τις χθεσινές επιθετικές πωλήσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 0,89%. Πτώση 0,40% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 1,87%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,03% χαμηλότερα, ενώ απώλειες 1,15% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς.
Αντίσταση κρατά η Coca-Cola HBC με κέρδη 1,14%, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται ΕΛΠΕ με άνοδο 0,67%, ενώ έστω και οριακή άνοδο 0,06% εμφανίζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Απώλειες 1,39% για τον ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,95%, ενώ στο -2% κινείται η ΔΕΗ. Πτώση που ξεπερνά το 3% για Cenergy και Viohalco, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το -1% εμφανίζουν Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Lamda, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos και AutoHellas.
Η αναβάθμιση από τη DBRS περνά σε δεύτερη μοίρα για τους επενδυτές, ενώ στο προσκήνιο έρχεται το τεράστιο κόστος και για τα κρατικά ταμεία της αποκατάστασης των εκτεταμένων καταστροφών στη Θεσσαλία, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο Στρασβούργο προκειμένου να υπάρξει παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας.
Πέραν αυτού του κόστους η περιοχή της Θεσσαλίας αποτελεί την «καρδιά» της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα, με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να έχουν καταστραφεί και το ζωικό κεφάλαιο να έχει, σχεδόν, εξαφανιστεί, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν από 2 έως και τρία τρίμηνα για να υπάρξει αποκατάσταση της παραγωγής.