Θετική πορεία αλλά χωρίς έντονες μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να παραμένουν συγκρατημένοι και κάποιες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να εμφανίζουν πιο καλή εικόνα.
Σχεδόν ανάλογο το κλίμα και στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,29% και τον DAX να έχει κέρδη 0,37%, ενώ καλύτερη πορεία εμφανίζουν τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον S&P 500 στο +0,52%.
Ο Γενικός Δείκτης, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη άνω του 1%, άρχισε σταδιακά να «ξεφουσκώνει» και στις 16:03 έχει άνοδο 0,42% στις 1.264,80 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.260,26 μονάδων (+0,06%) και του υψηλού των 1.282,65 μονάδων (+1,84%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 55,8 εκατ. ευρώ, ενώ 63 μετοχές κινούνται ανοδικά και 59 με απώλειες. Άνοδος 0,45% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,63%.
Αντιστροφή τάσεων και πτώση 0,52% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να συνεχίζει να έχει την καλύτερη πορεία αλλά να περιορίζει τα κέρδη της στο 0,43%, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του +2%, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο -0,17%. Απώλειες 0,94% για την Εθνική Τράπεζα, με την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετά έντονη μεταβλητότητα και μετά το αρχικά θετικό γύρισμα, πλέον κινείται πτωτικά με απώλειες που ξεπερνούν το 2%. Σε έκθεσή της η Goldman Sachs, υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση από την DBRS θα έχει σημαντικά οφέλη για τις τράπεζες, κυρίως σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγων, καθώς θα υποχωρήσει το κόστος δανεισμού για τον κλάδο.
Συνεχίζουν την καλή τους πορεία Coca-Cola HBC και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 1,46% και 1,92% αντίστοιχα, ενώ ανοίγει τον βηματισμό του ο ΟΠΑΠ με κέρδη 2,15%. Άνω του +1% παραμένουν οι Cenergy, Jumbo, Mytilineos και Sarantis, με τη ΔΕΗ στο +0,05% και τον ΟΤΕ να ενισχύεται 0,15%.
Προτροπή προς τους επενδυτές να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στο ΧΑ από τη Eurobank, η οποία αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας αγοράς.
Οι επενδυτές, πάντως, είναι συγκρατημένοι καθώς υπήρξε, ήδη, η πρώτη παραίτηση από την κυβέρνηση, αυτή του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και η αντικατάστασή του από τον κ. Χρ. Στυλιανίδη. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες για ανασχηματισμό αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.
Μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών στη Θεσσαλία, η οποία αντιστοιχεί στο 5% του ελληνικού ΑΕΠ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αρκετά δισ. τα οποία θα πρέπει να «βρει» η κυβέρνηση και με ευρωπαϊκή βοήθεια. Το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα για το υπ. Οικονομικών, τόσο σε επίπεδο παροχών, οι οποίες θα ήταν ούτως ή άλλως συγκρατημένες, όσο και στον σχεδιασμό του τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.