Στο στόχαστρο των πωλητών παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ πτωτική πορεία ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από το επίπεδο των 1.300 μονάδων, ενώ σε καλά επίπεδα κινείται η αξία των συναλλαγών.
Το ΧΑ υποαποδίδει έναντι της Ευρώπης, όπου οι κορυφαίοι δείκτες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά το ότι το ενδιαφέρον είναι κάπως περιορισμένο λόγω της αργίας στη Wall Street. Κέρδη 0,77% για τον Stoxx 600, με τον DAX να ενισχύεται 0,63%, ενώ κέρδη άνω του 0,7% εμφανίζουν τόσο ο FTSE 100 όσο και ο CAC 40.
Αυξάνονται οι πιέσεις όσο προχωρά η συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος στις 12:31 εμφανίζει απώλειες 1,10% στις 1.285,14 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.281,66 μονάδων (-1,37%) και του υψηλού των 1.305,35 μονάδων (+0,45%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 26,1 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,20% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 1,04% χαμηλότερα. Πλήρης επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 81 έναντι 22 που κινούνται με θετικό πρόσημο
Διευρύνει τις απώλειές του στο -1,86% ο τραπεζικός δείκτης, με πτώση 1,59% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,27%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,03% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 1,41% χαμηλότερα. Πάντως σε νέα έκθεσή της η Jefferies συνεχίζει να εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώρια ανόδου, με βασική της επιλογή να είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ τονίζει ότι ο συνδυασμός αύξησης καταθέσεων και πολύ καλής πορείας του τουρισμού αποτελούν δύο ιδιαίτερα υποστηρικτικούς παράγοντες για τον κλάδο.
Στο «κόκκινο» σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο να είναι αυτή της Sarantis με κέρδη 1,29%, ενώ η Coca-Cola HBC παραμένει αμετάβλητη. Πτώση 0,21% για τον ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,82%, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των μεγεθών α' εξαμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς. Απώλειες 0,99% για τη ΔΕΗ, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το -2% εμφανίζουν οι AutoHellas, ElvalHalcor και Ελλάκτωρ, με πτώση υψηλότερη του -1% να καταγράφεται για Cenergy, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Οι επενδυτές περιμένουν την ανακοίνωση της DBRS την Παρασκευή για την ελληνική οικονομία, με το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει προεξοφλήσει ότι θα σηματοδοτήσει την πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, Εν γένει η τρέχουσα εβδομάδα έχει πληθώρα ειδήσεων, τόσο σε επίπεδο ανακοίνωσης μεγεθών εξαμήνου από τις εισηγμένες όσο και σε οικονομικό, με τα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου να δίνονται στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ενώ το επόμενο κομβικό σημείο είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καθώς όλη η αγορά και η κοινωνία αναμένει να δει το στίγμα που θα έχουν οι (νέες) προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετά από ένα εξαιρετικά κακό πρώτο δίμηνο διακυβέρνησης, που αλλοίωσε σημαντικά το κλίμα ευδαιμονίας που υπήρχε μετά τις εκλογές του Ιουνίου.