Με διάθεση αυτοσυγκράτησης ξεκινά τον «γεμάτο» για την οικονομία Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και οι επενδυτές είναι αρκετά προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, μετά το «τσουνάμι» εισροών της χθεσινής συνεδρίασης λόγω του rebalancing για τον δείκτη MSCI Greece Standard.
Η ανάπαυλα του καλοκαιριού κλείνει όχι μόνο ημερολογιακά αλλά και από πλευράς ειδησεογραφίας για το ΧΑ, με το πρώτο ραντεβού να είναι την ερχόμενη Παρασκευή με τον οίκο DBRS και εκτίμηση ότι θα είναι ο πρώτος που θα προσφέρει εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα για την οικονομία. Ακολουθεί η ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα οικονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων και φυσικά η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να είναι διχασμένοι εάν θα προχωρήσει ή όχι σε αύξηση επιτοκίων.
Μεικτές οι τάσεις στην Ευρώπη εν αναμονή της ανεργίας στις ΗΠΑ, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,21%, ενώ πτώση έστω και κατά το οριακό 0,04% εμφανίζει ο DAX. Ανοδική κίνηση για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον S&P 500 στο +0,20%.
Ο Γενικός Δείκτης στις 11:48 εμφανίζει πτώση 0,14% στις 1.310,70 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στο επίπεδο των10,8 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,01% υψηλότερα.
Στο -0,01% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 0,84%, τη Eurobank να υποχωρεί 0,50%, την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει άνοδο 0,41% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,19% χαμηλότερα.
Μοιρασμένα τα πρόσημα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με τον ΟΠΑΠ να έχει άνοδο 1,60%, τον ΟΤΕ να ενισχύεται 1,16%, ενώ στο +0,89% βρίσκεται η ΔΕΗ, με την Coca-Cola HBC να έχει απώλειες 0,56%. Άνω του +1% η Cenergy ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 2% έχει η Quest. Πιέσεις για τον τίτλο της HelleniQ Energy με απώλειες 2,18%, στον απόηχο των χθεσινών μεγεθών α' εξαμήνου, ενώ η διοίκηση ανέφερε ότι έχει στόχο τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το σύνολο του 2023 να ξεπεράσουν το επίπεδο του ενός δισ. ευρώ.
Το ΧΑ έκλεισε ένα από τα καλύτερα 8μηνα των δύο τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αυτό που παρήλθε, το οποίο τα είχε όλα. Κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών, που έφερε βάθος στην αγορά, πλουραλισμό στις επιλογές, σημαντική άνοδο για τη μεγάλη πλειονότητα των μετοχών, εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα και πολλές επιχειρηματικές εξελίξεις και deals.
Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας βγήκαν με έμφαση στο προσκήνιο και παρά την εμφατική επιστροφή (και) του τραπεζικού τομέα, ήταν αυτές που έδωσαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Γενικώς άνω του 85% των μετοχών της αγοράς κινήθηκε θετικά το 8μηνο, ενώ ελάχιστοι, μόλις 22, είναι οι τίτλοι που κινήθηκαν έστω και οριακά πτωτικά το εξεταζόμενο διάστημα.