Με τις ενεργειακές μετοχές να βγαίνουν με έμφαση στο προσκήνιο εν μέσω ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να καλύπτει το σημαντικότερο μέρος των αρχικών απωλειών του Αυγούστου, κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης του τρέχοντος μήνα, ενώ πλέον ο Γενικός Δείκτης «βλέπει» ξανά την περιοχή των 1.320 μονάδων.
Το κλίμα διεθνώς είναι βελτιωμένο, κάτι που συμβάλει στην επιστροφή των αγοραστών και στο ΧΑ το οποίο μετά τη διόρθωση έως τη ζώνη των 1.260 μονάδων στις 18 Αυγούστου, έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του, με τον Γενικό Δείκτη πλέον να μην απέχει – σε ποσοστό – σημαντικά από τα υψηλά 9ετίας και την περιοχή των 1.350 μονάδων που βρέθηκε στις 27 Ιουλίου.
Παράγοντες όπως τα καλά αποτελέσματα, οι διαρκείς θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για το Χ.Α. ή επιμέρους μετοχές και κλάδους, αλλά και η προσδοκία ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας σύντομα, συμβάλουν στην αναθάρρηση των αγοραστών, με κεντρική αιχμή του δόρατος τις ενεργειακές μετοχές, αλλά και τις μετοχές της «πραγματικής» οικονομίας.
Η αγορά διόρθωσε περίπου 90 μονάδες από τα υψηλά των 1.351,68 (ενδοσυνεδριακό υψηλό της 27ης Ιουλίου) έως τις 18 Αυγούστου όταν ο Γ.Δ. έπεσε στις 1.262,68 μονάδες, μια υποχώρηση περίπου 6,20%, που είναι η μεγαλύτερη διόρθωση έως τώρα, μετά από αυτήν που έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν μια άκρως απαραίτητη διόρθωση και μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες αν έχει ολοκληρωθεί, όπως είναι και το πιθανότερο.
Ανακτά τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης
Το μήνα Αύγουστο η αγορά έφτασε να υποχωρεί έως και -5,40%, όμως πλέον οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη τον τρέχοντα μήνα – και ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις - έχουν περιοριστεί στο -1,44%, o FTSE 25 χάνει -1,28%, ο Mid Cap είναι στο -0,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο -2,19%. Στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις από 18 Αυγούστου ο Γ.Δ. κερδίζει 4,19%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +4,20%, o Mid Cap στο +4,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά το τριήμερο πτωτικό σερί της περασμένης εβδομάδας, ενισχύεται κατά 4,45%.
Έτσι, οι αποδόσεις από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονται στο +41,57% για το Γενικό Δείκτη, στο +41,79% για τον FTSE 25, στο +54,13% για τον Mid Cap και στο +65,95% για τον τραπεζικό δείκτη. Αποδόσεις που εξακολουθούν να κρατούν το ΧΑ στην κορυφή διεθνώς, αν εξαιρεθούν δύο – τρεις χώρες με ακραία πληθωριστικό νόμισμα, άρα είναι εκτός συναγωνισμού.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται κοντά στα 89 δισ. ευρώ ξανά, ενώ οι μέσες συναλλαγές το 8μηνο του 2023 είναι στα 104,8 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 41,8% έναντι του 2022, όταν ο μέσος τζίρος ήταν στα 74 εκατ. ευρώ. Χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,5 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 80,5 εκατ. ευρώ που ήταν οι συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας, αλλά αυτό οφείλεται πρωτίστως στην αργία που είχε η αγορά του Λονδίνου.
Η τρέχουσα εβδομάδα, που είναι η τελευταία του Αυγούστου και του 8μήνου, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει το rebalancing για την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Standard Greece, αλλά και ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. To rebalancing θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση της Πέμπτης 31 Αυγούστου, καθώς από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου η Πειραιώς εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ αφαιρείται η Τέρνα Ενεργειακή.
Μένει να δούμε πόσες εισροές θα καταγραφούν στη μετοχή της Πειραιώς, ενώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο τζίρος της αγοράς θα εκτοξευτεί, όπως πάγια γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ξεκινούν τα αποτελέσματα εξαμήνου
Ξέχωρα από τον MSCI, από αυτή την εβδομάδα επανεκκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου, καθώς σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης δημοσιεύει μεγέθη η Motor Oil, αύριο Τετάρτη θα ανακοινώσει εξάμηνο η Austriancard Holdings ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα δημοσιεύσει μεγέθη ο όμιλος Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια).
Παράλληλα, υπάρχει και η προσμονή για την ετυμηγορία του οίκου DBRS την άλλη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, όπου μένει να δούμε αν θα έχουμε ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ή αν το κακό ξεκίνημα της κυβέρνησης και το εξαιρετικά δυσμενές πρώτο δίμηνο της δεύτερης θητείας της, διαφοροποιήσει τα σχέδια των οίκων.
Η αγορά πάντως, με τη μίνι… ανάπαυλα του πρώτου 20ημέρου του Αυγούστου, μπαίνει σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο, καθώς το άλλο Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη η ΔΕΘ, όπου αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό με έμφαση τις μεταρρυθμίσεις.
Στην ουσία αναμένεται να δοθεί σήμα επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα, καθώς το πρώτο δίμηνο της νέας κυβερνητικής θητείας ήταν σχεδόν… καταστροφικό, με περιστατικά που έβγαλαν στην επιφάνεια χρόνιες λειτουργικές αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού και απέχουν πολύ από το κλίμα και τον «αέρα» της (ασφαλώς λίαν επιτυχημένης) πρώτης κυβερνητικής θητείας της τωρινής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εστιάζει στην οικονομία, στην προσδοκία αλλαγής επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μετά από 13 χρόνια, αλλά και στα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων, ενώ ο τουρισμός, ασχέτως με τις παραφωνίες και τα περιστατικά εσωστρέφειας και μιζέριας, οδεύει για νέο ιστορικό ρεκόρ εσόδων, που ίσως φτάσουν ή ξεπεράσουν τα 20 – 21 δισ. ευρώ.