Με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών και σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο, ο Γεν. Δείκτης υποχωρεί και από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων.
Η πτώση καταφθάνει χωρίς να υπάρξει κάποια συνταρακτική είδηση, ενώ η ένταξη της Τρ. Πειραιώς στον βασικό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα με ταυτόχρονη μετακίνηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης όπως φαίνεται είχαν προεξοφληθεί από την αγορά.
Οι επενδυτές φαίνεται ότι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν όψει και της αργίας της 15ης Αυγούστου την Τρίτη, με τη συνεδρίαση της Δευτέρας πιθανώς να αποτελεί μία τυπική διαδικασία.
Αρνητικό, αλλά με εικόνα καλύτερη από αυτή του ΧΑ, το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,75%, ενώ 0,46% χαμηλότερα κινείται ο DAX. Εικόνα σταθεροποίησης για την αμερικανική αγορά με τα futures για τον S&P 500 να υποχωρούν μόλις 0,05%.
Μετά από τέσσερις συνεδριάσεις χαμηλών τόνων και περιορισμένης αξίας συναλλαγών ο Γεν. Δείκτης από την αρχή της σημερινής κινείται με αρνητικό πρόσημο, ενώ στις 14:46 εμφανίζει απώλειες 1,92% στις 1.287,74 μονάδες. Στα 54,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,95% και τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,60%.
«Βαρίδι» για την αγορά οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να διευρύνει τις απώλειές του στο 3,04%. Πτώση 2,73% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 3,32%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 3,19% και την Τρ. Πειραιώς να βρίσκεται 2,77% χαμηλότερα.
Στο «κόκκινο» η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να δέχονται μεγάλες πιέσεις, καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχωρεί άνω του 4% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άνω του 3%. Μοναδικές μετοχές με θετικό πρόσημο αυτές των Motor Oil και Aegean με κέρδη 0,26% και 0,32% αντίστοιχα. Στο -0,19% η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 1,35% και τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες 0,32%. «Βουτιά» άνω του 4% για Ελλάκτωρ και άνω του 2% για τη ΔΕΗ και την ElvalHalcor.
Λιγότερο αισιόδοξη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εμφανίζεται σε έκθεσή της η Barclays, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα που θα έρθει, καθώς τονίζει ότι οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως θέλουν κάποιο διάστημα πριν προχωρήσουν σε διαδοχικές κινήσεις αναβάθμισης του αξιόχρεου ή των προοπτικών μίας οικονομίας.