ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Παγίδα» εταιρικού χρέους 500 δισ. δολαρίων απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Η αύξηση των επιτοκίων σε πολλές χώρες καθιστά αρκετά δύσκολη τη θέση πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσων έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλο χρέος τα προηγούμενα χρόνια.

Σε μία περίοδο που τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό στις κορυφαίες οικονομίες της υφηλίου έχει καταστεί ακριβό όχι μόνο το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αλλά και αυτό εξυπηρέτησης του ήδη υπάρχοντος χρέους. 

Τα μηνύματα από τον ειδικό Ρίτσαρντ Κούπερ είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα. Ως συνεργάτης της Cleary Gottlieb, μιας κορυφαίας δικηγορικής εταιρείας για εταιρικές πτωχεύσεις, συμβουλεύει εδώ και δεκαετίες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνουν όταν πνίγονται στα χρέη. Το έκανε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, της πετρελαϊκής έκρηξης το 2016 και του Covid-19. Και το κάνει ξανά τώρα, σε μια χρονιά που οι μεγάλες εταιρικές πτωχεύσεις συσσωρεύονται με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από το 2008, που ξεπερνά μόνο τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. «Είναι διαφορετικό από τους προηγούμενους κύκλους. Θα δείτε πολλές χρεοκοπίες», όπως υποστηρίζει.

Βασικό επιτόκιο FED, πηγή: investing.com

Η ειδικότητά του, του έδωσε μια προεπισκόπηση της καταιγίδας εταιρικών χρεών ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη αρχίσει να προσγειώνεται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο απολογισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Και αυτό βαθαίνει τις ανησυχίες στη Wall Street απειλώντας να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να επιβαρύνει τις πιστωτικές αγορές που μόλις βγήκαν από τις βαθύτερες απώλειες των τελευταίων δεκαετιών.

Επιφανειακά, πολλά από αυτά μοιάζουν με τις συνήθεις αναταράξεις του καπιταλισμού, των εταιρειών που υπονομεύονται από δυνάμεις όπως η τεχνολογική αλλαγή ή η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας που έχει αδειάσει τα κτίρια γραφείων στο Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο. 

Ωστόσο, από πίσω από τα παραπάνω υπάρχει συχνά μια βαθύτερη και πιο ανησυχητική εικόνα: Τα φορτία χρέους που διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εποχής ασυνήθιστα φθηνού χρήματος. Τώρα, αυτό μετατρέπεται σε ένα επιπλέον βάρος καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και φαίνεται ότι θα τα διατηρήσουν εκεί για περισσότερο χρόνο απ' ό,τι περίμεναν σχεδόν όλοι στη Wall Street.

Το αυξανόμενο κύμα δυσπραγίας είναι, φυσικά, σε κάποιο βαθμό σχεδιασμένο. Αιφνιδιασμένοι από την έξαρση του πληθωρισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αποστραγγίζουν επιθετικά μετρητά από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιδιώκοντας σκόπιμα να επιβραδύνουν τις οικονομίες τους, περιορίζοντας τη ροή πιστώσεων προς τις ε πιχειρήσεις.Αναπόφευκτα, αυτό σημαίνει ότι κάποιες θα αποτύχουν.

Αλλά οι θύλακες εταιρικής πίστωσης φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι, αφού διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών με τα χαμηλότερα επιτόκια, όταν ακόμη και οι παραπαίουσες εταιρείες μπορούσαν εύκολα να δανειστούν για να καθυστερήσουν τον λογαριασμό.

Στις ΗΠΑ, το ποσό των ομολόγων υψηλής απόδοσης και των δανείων με μόχλευση - τα οποία οφείλονται σε πιο επικίνδυνες, λιγότερο φερέγγυες επιχειρήσεις - υπερδιπλασιάστηκε από το 2008 σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, πριν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίσει τις  απότομες αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global. Κατά την ίδια περίοδο, τα χρέη των μη χρηματοπιστωτικών κινεζικών εταιρειών αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Και στην Ευρώπη, οι πωλήσεις ομολόγων - σκουπιδιών σημείωσαν άλμα πάνω από 40% μόνο το 2021. Πολλοί από αυτούς τους τίτλους θα πρέπει να αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας σε ένα τείχος χρέους ύψους 785 δισ. δολαρίων που λήγει.

Με την ανάπτυξη να παγώνει στην Κίνα και την Ευρώπη - και τη Fed να αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια - αυτές οι αποπληρωμές μπορεί να είναι υπερβολικές για ορισμένες επιχειρήσεις. Μόνο στην Αμερική, ο σωρός των προβληματικών ομολόγων και δανείων έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 360% από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αν συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον πρώτο ευρείας κλίμακας κύκλο χρεοκοπιών από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jerome Powell
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η Fed μπαίνει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο

Τα στοιχεία δείχνουν αποθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας και κίνδυνο να χαθεί η «ομαλή προσγείωση», εκτιμά η ING και προβλέπει ότι η Fed θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.
Jerome Powell
ΑΓΟΡΕΣ

Παγκόσμιος... πονοκέφαλος από την καθυστέρηση στη μείωση επιτοκίων της Fed

Η ισχυρή αμερικανική οικονομία υποχρεώνει τη Fed να μεταθέσει αργότερα από τον Ιούνιο την πρώτη μείωση επιτοκίων και να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις φέτος. Το ισχυρό δολάριο και οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία.
Bank of America, BofA
ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Οι τρεις παράγοντες που οδηγούν σε υπεραπόδοση την ελληνική οικονομία

Ανάκακτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 20 Οκτωβρίου «βλέπει» η αμερικανική τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί μεταξύ 1,2% και 1,7% την επόμενη 2ετία, πολύ υψηλότερος του αντίστοιχου της ευρωζώνης.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΑΓΟΡΕΣ

Στα 290 τρισ. το παγκόσμιο χρέος και αρχίζει να «πνίγει» τις οικονομίες

Ο συνδυασμός του αυξημένου παγκόσμιου χρέους και των υψηλών επιτοκίων αρχίζει ήδη να προκαλεί αρρυθμίες στη διεθνή οικονομία. Ποιες κυβερνήσεις βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, τι γίνεται με τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.