Εβδομάδα συσσώρευσης δυνάμεων, διαχείρισης κεκτημένων και επανεκτίμησης δεδομένων είναι η τελευταία του Ιουλίου και του πρώτου επταμήνου του 2023 στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις συνεδριάσεις αυτών των ημερών να χαρακτηρίζονται από μειωμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου και περιορισμό των διακυμάνσεων.
Παρά την εύλογη κόπωση και το γεγονός ότι η αγορά είναι υπερφορτωμένη με εντυπωσιακά κέρδη τόσο τον Ιούλιο όσο και συνολικά στο έτος, εντούτοις σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν βγαίνουν, με αποτέλεσμα, ακόμη και χθες, o Γενικός Δείκτης, ο FTSE 25 και ο τραπεζικός να κλείσουν σε νέα πολυετή υψηλά.
Όπως φαίνεται, η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης και συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση και των 1.350 μονάδων, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για το στόχο των 1.371 μονάδων που είναι το επόμενο καθοριστικό «σκαλί» από τεχνική άποψη, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει απίστευτη ανθεκτικότητα, συνεχίζοντας να κινείται πλαγιοανοδικά. Τα επίπεδα των 1.356 μονάδων είναι η κοντινή αντίσταση, όπου κατοχύρωσή τους μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης έως τις 1.375 μονάδες. Στον αντίποδα, οι αναλυτές σημειώνουν πως οι 1.339 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη, όπου μια πιθανή διάσπασή της μπορεί να φέρει το Γ.Δ. στις 1.320 που είναι η κύρια στήριξη και κατόπιν στις 1.300 μονάδες που είναι το stop.
Μολονότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, υπάρχει πολύπλευρη επιχειρηματική κινητικότητα που σε άλλες συγκυρίες και σε τέτοια εποχές δεν υπήρχε. Ο κλάδος της ενέργειας είναι μπροστάρης στις εξελίξεις, με πληθώρα deal να κυοφορούνται, όπως η χθεσινή συμφωνία της Helleniq Energy με τις τράπεζες για πράσινα ενεργειακά projects, η νέα εξαγορά που ετοιμάζει η Mytilineos, ή οι πληροφορίες που θέλουν τη ΔΕΗ να ενδιαφέρεται για είσοδο στη λιανική εμπορία ηλεκτρικών συσκευών, έχοντας εξετάσει και την περίπτωση της Κωτσόβολος.
Συνάμα, χθες δύο εμβληματικοί βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας, οι Mytilineos και Τιτάν ανακοίνωσαν το καλύτερο εξάμηνο αποτελεσμάτων της ιστορίας τους, ανεβάζοντας περαιτέρω τον πήχη των προσδοκιών και για τις υπόλοιπες εισηγμένες.
Σε κάθε περίπτωση και ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Ιουλίου και του 7μήνου, το ΧΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς, αν εξαιρεθούν μία – δύο αγορές που λειτουργούν σε περιβάλλον υπερπληθωρισμού και έχουν αποδόσεις εκτός συναγωνισμού.
Ο Γενικός Δείκτης κρατάει κέρδη 5,24% τον Ιούλιο και εκτός σοβαρού απροόπτου θα κλείσει και αυτό τον μήνα ανοδικά, που θα είναι ο 9ος ανοδικός στους δέκα τελευταίους αρχής γενομένης από τον περασμένο Οκτώβριο όπου και ξεκίνησε το ράλι. Μοναδικός διορθωτικός μήνας ήταν ο Μάρτιος, λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και της κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Ο FTSE 25 ενισχύεται το μήνα σε ποσοστό 5,30%, ο Mid Cap κερδίζει 10,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +9,99%. Σε επίπεδο 7μήνου, ο Γ.Δ. καταγράφει ράλι +44,72%, ο FTSE 25 είναι στο +44,91%, ο Mid Cap έχει άνοδο 56,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης οδηγεί την κούρσα με επίδοση +73,27%.
Βελτιωμένο το κλίμα στις διεθνείς αγορές
Η κούρσα του ΧΑ όλο το πρώτο 7μηνο «πάτησε» πρωτίστως σε εγχώριους καταλύτες και δευτερευόντως στο διεθνές κλίμα, κάτι που φάνηκε και χθες, όπου η ελληνική αγορά έμεινε πίσω, σε μια ημέρα με έντονη ανοδική κίνηση από τις ευρωπαϊκές αγορές. Γενικώς πάντως, το γεγονός ότι το κλίμα διεθνώς έχει αλλάξει επί το θετικότερο με κορυφαίους δείκτες παγκόσμια να κινούνται ξανά σε τροχιά προσέγγισης των ιστορικών υψηλών τους, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει θετικά και την ελληνική αγορά.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά από ένα εξαήμερο ανοδικό σερί, την Τετάρτη διόρθωσαν, ενώ χθες επανήλθαν σε έντονα ανοδική τροχιά. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 1,70% στις 16.406,03 μονάδες, ο CAC 40 του Παρισιού ενισχύθηκε κατά 2,05% στις 7.465,24 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,21% στις 7.692,76 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 29.597,81 μονάδες με άνοδο 2,13%, ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 9.694,70 μονάδες με άνοδο 0,98%, ενώ τέλος ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,35% στις 471,74 μονάδες.
Στον αντίποδα, διεκόπη το ιστορικό ανοδικό σερί του Dow Jones που έως την Τετάρτη συμπλήρωσε 13 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να κάνει 36 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1987, ενώ χθες διόρθωσε σε ποσοστό 0,67% κλείνοντας στις 35.282,72 μονάδες. Ο S&P 500 επίσης διόρθωσε σε ποσοστό 0,64% με κλείσιμο στις 4.537,41 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε αποφόρτιση σε ποσοστό 0,55% με κλείσιμο στις 14.050,11 μονάδες.
Παρά τη νέα αύξηση των επιτοκίων χθες κατά 0,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το γεγονός ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πλησιάζει στο τέλος του το μπαράζ των αυξήσεων, πυροδότησε δυναμική άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή ανακοίνωση για αύξηση των τριών επιτοκίων κατά 0,25%, που έφερε στο 3,75% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, η Λαγκάρντ άφησε με μεγάλη προσοχή όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη συνεδρίαση, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να αποκλείσει μια απόφαση για παύση των αυξήσεων.
Η προσδοκία αναβάθμισης στις 4 Αυγούστου
Κατά τα λοιπά, η ελληνική αγορά αναμένει και κάποια πιθανή θετική έκβαση αναφορικά με έκτακτη αναβάθμιση, στις αρχές Αυγούστου. Υπάρχει κάποια προσδοκία για μια αναβάθμιση από τον ευρωπαϊκό οίκο Scope Ratings στις 4 Αυγούστου, που θα φέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Η Scope ως τώρα δεν περιλαμβάνεται στους τέσσερις οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (S&P, Moody's, Fitch, DBRS), όμως αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα και να αποκτήσει... προστιθέμενη αξία η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας στις 4 Αυγούστου. Σημειωτέον ότι η Scope έχει αναγνωριστεί ήδη από την Τράπεζα της Νορβηγίας, ενώ της ανέθεσε η Κομισιόν την πιστοληπτική αξιολόγηση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων.
Φυσικά, το καλύτερο σενάριο για την αγορά θα ήταν αν σε μια αναβάθμιση από την... αναβαθμισμένη Scope προστεθεί στις 9 Σεπτεμβρίου μία ακόμη, από την DBRS, που θα εμπεδώσει την ανάκτηση του investment grade. Ακολούθως, με δύο ακόμη αναβαθμίσεις από μεγάλους οίκους (πρώτα από την S&P και εν συνεχεία από τη Fitch) τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να επιστρέψουν στους διεθνείς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τοποθετήσεις από μεγάλα funds.