Έντονο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το 15ετές ελληνικό ομόλογο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 13,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,6 δισ. ευρώ αφορούσαν νέα κεφάλαια και 1,8 δισ. ευρώ σε ανταλλαγή ομολόγων λήξης 2023 και 2024.
Με τη νέα έκδοση του 15ετους ομολόγου, που ήταν η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές μετά τις εκλογές, το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. ευρώ να είναι «νέο χρήμα», και 1,5 δισ. ευρώ να προέρχεται από την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,45%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 4,5% που ήταν αρχικά από τον ΟΔΔΗΧ.
Υπενθυμίζεται ότι, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωρά στην επαναγορά δυο τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τίτλο με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Το εγχείρημα ανέλαβαν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα. Ο ΟΔΔΗΧ πρόσφερε για τους δύο τίτλους τιμή επαναγοράς 100,150.
Ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει, στα τέλη του Ιουνίου, το πρόγραμμα των δημοπρασιών ομολόγων για το β' εξάμηνο του 2023, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι το εν λόγω πρόγραμμα δημοπρασιών αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για το έτος 2023, ενώ παράλληλα στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων του μνημονίου.