ΓΔ: 1405.85 0.16% Τζίρος: 2.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:44:33 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Κρατάει άμυνες το Χρηματιστήριο και αναζητεί τους νέους καταλύτες

Σε μια εβδομάδα που διεθνείς δείκτες είχαν απώλειες έως 3,5%, το Χ.Α. παρέμεινε σταθερό, εν μέσω μεικτής εικόνας στο ταμπλό και σημαντικής μείωσης τζίρου, που ίσως μαρτυρά κόπωση. Αγοραστές οι Έλληνες τον Ιούνιο, πωλητές οι ξένοι.

Μετά από ένα εξάμηνο ιλιγγιωδών κερδών που έφεραν το Χ.Α. στην κορυφή των αποδόσεων σε όλο τον κόσμο, η αγορά φαίνεται πως αναζητά τα νέα στοιχήματα και τους νέους καταλύτες ώστε να οριοθετήσει την από εδώ και στο εξής πορεία της. Ο κίνδυνος για αλλαγή δεδομένων διεθνώς ασφαλώς έχει επηρεάσει μερικώς και την ελληνική αγορά, η οποία έχει βεβαίως λόγους αυτονόμησης, κάτι που έκανε και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όμως σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να μην αισθανθεί την όποια αλλαγή σκηνικού στο εξωτερικό.

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. έδειξε ξεκάθαρα και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ότι μολονότι κατεβάζει ρυθμούς, εντούτοις κρατάει γερές άμυνες, ακριβώς λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών που διέπουν την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και το ίδιο το χρηματιστήριο. Σε μια εβδομάδα που δείκτες όπως DAX και CAC 40 έχασαν άνω του 3,30% και 3,80% αντίστοιχα, ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε σταθεροποιητικά, δείχνοντας ότι διαθέσεις σοβαρών ρευστοποιήσεων δεν υπάρχουν.

Ο Γ.Δ. υποχώρησε μόλις 0,02% την πρώτη (λίαν πτωτική για τις διεθνείς αγορές εβδομάδα του Ιουλίου και του 2ου εξαμήνου), ο FTSE 25 έκλεισε με διόρθωση 0,60%, ο Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση έχοντας άνοδο 3,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,41%, παρά την επίσης εμφανή κόπωση. Το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγεται από τη συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς λοιπόν είναι ότι διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από την αγορά, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια διόρθωση 30-50 ή 80 μονάδων, δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση.

Μολονότι ίσως – για την ισχυροποίηση του μακροπρόθεσμου momentum – θα ήταν πιθανότατα ωφέλιμη και εποικοδομητική μια τέτοια διόρθωση, εντούτοις η ορμή που έχει αποκτήσει το Χ.Α. τους τελευταίους μήνες και το ανατροφοδοτούμενο ενδιαφέρον, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε είναι «κρυμμένες» και ανεπαίσθητες διορθώσεις εν μέσω εναλλαγών θέσεων, με το Γ.Δ. να κρατάει πλήρως την επαφή του με την περιοχή των 1.300 – 1.290 μονάδων, την ώρα που επιμέρους μετοχές κάνουν καλή διόρθωση. Πρόκειται για μια διαδικασία που αποφορτίζει την αγορά, δίνοντας την ευκαιρία για rotation.

Για του λόγου το αληθές, σε μια εβδομάδα σχεδόν μηδενικής ζημιάς για τους κύριους δείκτες του Χ.Α. υπήρξαν μετοχές που έκαναν… βουβή διόρθωση, όπως ο ΟΤΕ που έκλεισε και στις πέντε συνεδριάσεις πτωτικά χάνοντας 6,17% (λόγω και της αποκοπής μερίσματος), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχασε 5%, η Mytilineos υποχώρησε κατά 4,27%, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με πτώση 2,44%, η Motor Oil -3,97%, Autohellas -2,14%, Cenergy Holdings -1,99%, ΔΕΗ -1,63% κ.ο.κ.

Την ώρα που οι συγκεκριμένες μετοχές διόρθωσαν, υπήρξαν άλλες που αντιστάθμισαν την πτώση του Γ.Δ. όπως η Lamda Development που ενισχύθηκε το περασμένο πενθήμερο κατά 6,75%, η ElvalHalcor ενισχύθηκε κατά 5,65%, η Quest Συμμετοχών +3,94%, η Aegean Airlines +3,15% κ.ο.κ.

Παράλληλα, ακόμη πιο εμφατική ήταν η θετική συμπεριφορά αρκετών μετοχών του μεσαίου χώρου, που συνεχίζουν να δίνουν αποδόσεις και να ξεχωρίζουν, λαμβάνοντας ώθηση από την πολύ μεγάλη κινητικότητα σε κλάδους όπως κατασκευές, υποδομές, ενέργεια και πληροφορική, που έχει κομβικούς εκπροσώπους. Η AVAX έκλεισε το πενθήμερο με ράλι +21,41% (η εισηγμένη διέψευσε πληροφορίες περί πρότασης εξαγοράς της), η Intrakat είχε άνοδο 10,87%, η Ideal Holdings +9,80%, η ΕΧΑΕ +8,74%, η Ολυμπιακή Τεχνική +7,63%, ΟΛΠ +6,75% και Epsilon Net +3,22%.

Όπως φαίνεται λοιπόν, η ελληνική αγορά διατηρεί το ανοδικό της momentum, το οποίο άλλωστε εμφορείται και από την προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα αλλάξει κατηγορία όλο το επενδυτικό προφίλ της χώρας. Βεβαίως υπάρχει εύλογη κόπωση, που αποτυπώνεται και στον τζίρο, όμως το τελικό διακύβευμα συγκλίνει αδιαμφισβήτητα υπέρ των long.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση επιστροφής, η χώρα ετοιμάζεται να λάβει επενδυτική βαθμίδα ίσως και σύντομα, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων 15 ετών αν όχι τα καλύτερα ιστορικά, υπάρχουν πολλά deals και επιχειρηματικές συμφωνίες, λαμβάνει χώρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ στον κατασκευαστικό κλάδο και τον κλάδο των υποδομών, γίνεται μια κοσμογονία.

Επιταχυντής όλων αυτών είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που φέρνει τεράστια κεφάλαια στην ελληνική αγορά, τα περισσότερα εδώ και δεκαετίες, υπό την αίρεση ότι τα έργα θα πρέπει να γίνονται για να ξεκλειδώσουν οι χρηματοδοτήσεις. Αυτό, οδηγεί σε ένα ντόμινο εμπροσθοβαρών εξελίξεων σε πολλά μέτωπα, που με τη σειρά του αποτυπώνεται σε όλο το επενδυτικό οικοσύστημα της χώρας και φυσικά και στο χρηματιστήριο.

Σημειώνεται πως η αξία συναλλαγών όλη την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε κάτω από τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Παρασκευή έπεσε μόλις στα 71,1 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η χαμηλότερη εδώ και 35 συνεδριάσεις. Κάτι που δείχνει ότι ίσως κάποια εκ των ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων σταμάτησαν τις (νέες) πρωτοβουλίες τους. Άλλωστε, έχουν χτίσει τις ισχυρές τους θέσεις στην ελληνική αγορά και αναμένουν.

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Χ.Α. για τον Ιούνιο, έδειξαν αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς δημιουργήθηκαν 1.815 νέοι κωδικοί, έναντι 1.128 που είχαν δημιουργηθεί το Μάιο. Οι αλλοδαποί δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους 190,85 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, με τους εγχώριους επενδυτές να αγοράζουν, με αντίστοιχου ύψους εισροές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υποχώρηση το ευρώ μετά τις εκλογές, αβεβαιότητα για τα χρηματιστήρια

Οι αγορές θα αξιολογήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και το ριψοκίνδυνο στοίχημα Μακρόν με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΝΔ. Προσδοκίες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή.