ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

«Πάγωσαν» τα επιχειρηματικά deal: Μειώθηκε κατά 42% η αξία τους

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν καταρρεύσει, ενώ μικρή είναι η βελτίωση στις νέες εισαγωγές εταιρειών (IPO).

Μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία των αγορών από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αποδεικνύεται το 2023, σε ό,τι αφορά την αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς υποχώρησε σχεδόν κατά ένα τρισ. δολάρια. 

Βασικές αιτίες το γεγονός ότι ήταν μία περίοδος υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, περιορισμού της χρηματοδότησης λόγω και των αυξήσεων επιτοκίων αλλά και σημαντικών γεωπολιτικών εντάσεων που ανάγκασαν αρκετές εταιρείες να αναβάλουν τα σχέδιά τους. 

«Οι συμφωνίες καθυστερούν», σημειώνει ο Ντ. Λέστερ, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Jefferies Financial Group και προσθέτει ότι «τα διοικητικά συμβούλια δυσκολεύονται να αποτιμήσουν τα περιουσιακά στοιχεία και, ως εκ τούτου, αργούν περισσότερο να δεσμευτούν σε συναλλαγές»

Η αξία των συμφωνιών είναι μειωμένη κατά 42% σε ετήσια βάση, στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Εξαιρουμένου του 2020 που επηρεάστηκε από την πανδημία, αυτό είναι το μικρότερο σύνολο του πρώτου εξαμήνου εδώ και μια δεκαετία και κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου. Οι εξαγορές με ιδιωτικά κεφάλαια υποχωρούν λόγω της έλλειψης φθηνού χρέους και των διαφωνιών με τους πωλητές σχετικά με την τιμή. 

«Βουτιά» στην αξία των εξαγορών - συγχωνεύσεων το α' εξάμηνο

 

«Πολλές επενδυτικές τράπεζες έχουν περιορίσει την ικανότητά τους να παρέχουν δανειακή χρηματοδότηση και οι εναλλακτικές πηγές δανειακής χρηματοδότησης είναι αρκετά ακριβές συγκριτικά», τονίζει ο Λέστερ.  

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν καταρρεύσει, από τη σύμπραξη των δορυφορικών φορέων εκμετάλλευσης SES και Intelsat ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την πώληση της μεξικανικής μονάδας της Citigroup για 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλες συμφωνίες που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Activision Blizzard  από τη Microsoft  για 69 δισ. δολάρια, κινδυνεύουν να ακυρωθούν από τις αντιμονοπωλιακές αρχές.

Τα πράγματα είναι ελάχιστα βελτιωμένα στην αγορά των IPO, με τις εταιρείες να έχουν αντλήσει μόλις 68 δισ. δολάρια μέσω IPO κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά περισσότερο από ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ μόνο το 2016 είχε σημειωθεί χαμηλότερο σύνολο στο πρώτο εξάμηνο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. 

Οι δυνάμεις που συμπαρασύρουν τις εισηγμένες είναι σχεδόν οι ίδιες με εκείνες των συγχωνεύσεων και εξαγορών: ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και αναντιστοιχία στις προσδοκίες τιμολόγησης μεταξύ εταιρειών και επενδυτών. 

Οι κακές επιδόσεις ορισμένων από τα IPO υψηλού προφίλ της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας web hosting Ionos και της ιταλικής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών Lottomatica Group, δεν βοήθησαν τα πράγματα. Νωρίτερα τον Ιούνιο, η WE Soda, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικής σόδας στον κόσμο, κατηγόρησε την «ακραία επιφυλακτικότητα των επενδυτών» για την απόφαση να ακυρώσει τη δημόσια εγγραφή της στο Λονδίνο. 

«Αυτό που χρειαζόμαστε για να ξανανοίξει η αγορά των IPO είναι 10-15 συμφωνίες να διαπραγματεύονται καλά», εκτιμά ο Τ. Πάουλι αναλυτής της Bank of America. «Βλέπουμε μια αναζωπύρωση της προετοιμασίας για συμφωνίες του 2024, αλλά οι εκδότες πρέπει να είναι λογικοί όσον αφορά την αποτίμηση».

Σε «ελεύθερη πτώση» οι αρχικές δημόσιες εγγραφές

 

Η εικόνα αυτή απέχει πολύ από το έτος ρεκόρ των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του 2021 και τη δεκαετία που προηγήθηκε - μια περίοδο κατά την οποία τα χαμηλά επιτόκια τροφοδότησαν τις εξαγορές ιδιωτικών κεφαλαίων και η άνοδος των τιμών των μετοχών ενθάρρυνε τις εταιρείες να εισάγουν νέες μετοχές. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και κάποια θετικά στοιχεία το 2023.

Η επιδίωξη των φαρμακοβιομηχανιών για νέες θεραπείες σπάνιων ασθενειών και η στροφή προς καθαρότερες μορφές ενέργειας συνεχίζουν να τροφοδοτούν συμφωνίες σε όλους τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των βασικών εμπορευμάτων. Οι δύο μεγαλύτερες συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών που ανακοινώθηκαν φέτος ήταν η σχεδιαζόμενη εξαγορά της εταιρείας Seagen  που παρασκευάζει φάρμακα για τον καρκίνο από την Pfizer ύψους 43 δισ. δολαρίων και ο γίγαντας του χρυσού Newmont απέκτησε την ανταγωνίστριά του Newcrest Mining, έναντι 28,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Εν τω μεταξύ, τα πλούσια σε μετρητά κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να ψάχνουν τον κόσμο για εξαγορές για να δημιουργήσουν εθνικούς πρωταθλητές και να αυξήσουν την επιρροή της περιοχής. Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας έχει έναν κατάλογο συμφωνιών που καλύπτει τα πάντα, από αεροπλάνα μέχρι αστέρια του γκολφ, ενώ η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ κινείται πέρα από τα παραδοσιακά του κυνηγετικά πεδία στην Ευρώπη. «Εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή», υπογραμμίζει ο Ρ. Ρουσώ, συν-επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Citigroup στην περιοχή της ΕΜΕΑ. «Πολλές από αυτές τις χώρες δεν ενδιαφέρονται μόνο για οικονομικές επενδύσεις, αλλά επιθυμούν να δημιουργήσουν στρατηγικούς πρωταθλητές».

Για τους τραπεζίτες, τα φωτεινά σημεία βρέθηκαν στην ανατολή, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει περίπου τα μισά χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσω IPO φέτος. Η χώρα έχει μειώσει τους περιορισμούς για τις τοπικές εταιρείες που επιδιώκουν εισαγωγές στο εξωτερικό και έχει προβεί σε αλλαγές κανόνων για να ενθαρρύνει περισσότερες στο εσωτερικό. Ο γίγαντας παραγωγής σπόρων Syngenta Group κέρδισε αυτό το μήνα την έγκριση του χρηματιστηρίου για την IPO του ύψους 65 δισεκατομμυρίων γιουάν (9 δισεκατομμυρίων δολαρίων), φέρνοντας τη μεγαλύτερη δυνητική εισαγωγή στον κόσμο φέτος ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση.

Οι κρατικά υποστηριζόμενες εισαγωγές στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης. Το Άμπου Ντάμπι έχει κυριαρχήσει στη δραστηριότητα στον Περσικό Κόλπο, κυρίως χάρη στις υπερτιμημένες δημόσιες εγγραφές των επιχειρήσεων φυσικού αερίου και ναυτιλιακής εφοδιαστικής της Abu Dhabi National Oil Co.

Στην Ευρώπη, οι εταιρείες που επικεντρώνονται στην ενεργειακή μετάβαση, όπως η μονάδα υδρογόνου Nucera της Thyssenkrupp, προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών ώστε να προχωρήσουν στην αγορά με αυτοπεποίθηση, ενώ οι αποσχίσεις συμβάλλουν στην κάλυψη του κενού στις ΗΠΑ. Τον Μάιο, η μονάδα Kenvue της Johnson & Johnson σφράγισε τη μεγαλύτερη εισαγωγή στις ΗΠΑ από το 2021.

«Οι επόμενοι έξι μήνες του 2023 θα έχουν σίγουρα κάποιες δημόσιες εγγραφές, η αγορά δεν είναι κλειστή και οι καλές εταιρείες μπορούν πάντα να βγουν», δήλωσε ο Μ. Μπέλιν, κορυφαίο στέλεχος και επικεφαλής υπηρεσιών IPO στην PricewaterhouseCoopers. «Πολλές από τις εταιρείες με τις οποίες μιλάμε σκέφτονται ότι είναι καλύτερο να βγουν στις αγορές το 2024». 

Αλλά αυτές οι νίκες δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν τις εταιρείες της Wall Street από το να λάβουν δραστικά μέτρα ως απάντηση στην ευρύτερη πτώση του όγκου των συμφωνιών. Η JPMorgan, η Citigroup, η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ξεκινήσει φέτος γύρους απολύσεων στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής τους, ενώ οι ειδικοί στις συγχωνεύσεις και εξαγορές όπως η Lazard συρρικνώνουν επίσης το εργατικό δυναμικό τους. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Εγκλωβισμένες» στους χρησμούς του Τζερόμ Πάουελ για επιτόκια οι αγορές

Η ομιλία του προέδρου της Fed στο Τζάκσον Χολ, δημιουργεί αρκετό προβληματισμό στους επενδυτές, οι οποίοι ευελπιστούν να αποκαλύψει τις προθέσεις της τράπεζας για μειώσεις επιτοκίων.