ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Στοίχημα τετραετίας στο Χρηματιστήριο: Τι «βλέπουν» οι ξένοι επενδυτές

Στην προοπτική ενός τουλάχιστον τετραετούς, ενάρετου οικονομικού κύκλου με κυβερνητική σταθερότητα «ποντάρει» η επενδυτική κοινότητα. Συνεχής η εισροή κεφαλαίων και εναλλαγές πρωταγωνιστών στο ταμπλό.

Χτίζοντας στην προοπτική μιας μακροχρόνιας πολιτικής σταθερότητας, με μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, με σταθερό φορολογικό καθεστώς, ξεκάθαρα φιλικό προφίλ για την προσέλκυση επενδύσεων εγχώριων και ξένων, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να συγκεντρώνει εγχώρια, αλλά κυρίως διεθνή κεφάλαια.

Πρόκειται για κεφάλαια που προεξοφλούν ότι η Ελλάδα γυρίζει οριστικά σελίδα. Οι επενδυτές ποντάρουν στο κυρίαρχο σενάριο που είναι η δημιουργία σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Ν.Δ., προεξοφλώντας ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουν φέρει την αγορά σε υψηλά εννέα ετών, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις συναλλαγές που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 και βοηθούν σταδιακά να «ξυπνήσει» το Χρηματιστήριο από το μακροχρόνιο λήθαργο.

Το Χρηματιστήριο για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια δείχνει να πιστεύει στις προοπτικές της οικονομίας, επιτέλους δείχνει να αφουγκράζεται τις εξελίξεις σε δημοσιονομικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο, αποκτά εκ νέου αντανακλαστικά, έχοντας ήδη δώσει εξαιρετικές αποδόσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Το χρηματιστήριο πιστεύει ξανά στις προοπτικές της οικονομίας κα καθημερινά πλέον κάνει σχεδόν διπλάσιους τζίρους απ’ ό,τι έκανε το 2022. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, νέοι κλάδοι βγαίνουν στο προσκήνιο και συναγωνίζονται την πρωτοκαθεδρία των τραπεζών, όπως είναι ο ισχυρός κλάδος της ενέργειας, ο οποίος έχει δώσει και φέτος τα κορυφαία deals. Και μόνο ότι δύο ελληνικές εταιρείες, οι ΔΕΗ και Mytilineos προχώρησαν φέτος σε δύο μεγάλες εξαγορές άνω του ενός δισ. εκάστη στο εξωτερικό, λέει πάρα πολλά για τον κλάδο αλλά και την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Αυτό που προεξοφλούν οι επενδυτές λοιπόν είναι πως η Ελλάδα θα έχει μετά τις 25 Ιουνίου μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζονται τετραετίας, μια κυβέρνηση που – αν το επιτρέψει η διεθνής συγκυρία – θα έχει πιο «καθαρό» τοπίο, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, ώστε να τρέξει μεταρρυθμίσεις και να σπρώξει τη χώρα προς το μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται με ένα ποσοστό από 39,2%-43,2%, με τους περισσότερους να προεξοφλούν αυτοδυναμία Μητσοτάκη και μάλιστα με «αέρα» έως και 161 βουλευτών, ακόμη και αν η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική. Επιπλέον, απέναντί της η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 54 έδρες, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Στην κορυφή αυτών των προσδοκιών είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός λίγων μηνών μετά τις εκλογές και εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις που αναφέρουμε παραπάνω. Μια επενδυτική βαθμίδα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κατηγορία junk μετά από σχεδόν 13 χρόνια επενδυτικής και οικονομικής καραντίνας, αναβαθμίζοντας όλα τα assets της χώρας, εντός και εκτός χρηματιστηρίου.

Κινητικότητα και διάχυση

Με φόντο όλα τα ανωτέρω, το χρηματιστήριο «τρέχει» με κέρδη 35,32% φέτος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ έχει ξεκινήσει καλά και ο Ιούνιος που ήδη σημειώνει κέρδη 3,24%. Και όλα αυτά, μετά την άνοδο άνω του 12% που είχε ο Μάιος. Ο FTSE 25 ενισχύεται το έτος κατά 35,66% και τον Ιούνιο +3,67%, ο Mid Cap είναι στο +32,40% και +2,33% αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής με άνοδο 58,78% το 2023 και 6,14% τον Ιούνιο.

Το Χ.Α., αν και έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει, παρουσιάζει κάποια στοιχεία ώριμης αγοράς, χωρίς αγελαίες συμπεριφορές, χωρίς τρελές εξαλλοσύνες και βίαια αδειάσματα, με εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, ισχυρό ενδιαφέρον και έξω από τις τράπεζες, «ξύπνημα» ξεχασμένων μετοχών της περιφέρειας αλλά και επαναδραστηριοποίηση κωδικών του retail που είχαν χρόνια να εμπλακούν.

Ηλ. Ζαχαράκης: Όσο αργεί η αναβάθμιση, τόσο το καλύτερο

Έχει ενδιαφέρον το χθεσινό σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη που μεταξύ άλλων τονίζει πως «η αλήθεια είναι ότι τέτοια αγορά έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Πριν λίγες μέρες θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με το 2013-2014, παρόλα αυτά η ποιότητα της κίνησης είναι ακόμα καλύτερη. Μπροστά μας έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση με την αγορά απλά να ζητάει αυτοδυναμία για επιβεβαίωση, μιας και το ένα και μεγάλο γεγονός είναι η επενδυτική βαθμίδα».

Οι επενδυτικοί οίκοι έχουν δικαίωμα εκτός από τις ημερομηνίες αξιολόγησης να προχωρήσουν σε έκτακτες. Η λογική λέει ότι μέχρι τις εκλογές δεν έχει καμία λογική να γίνει κάτι τέτοιο. Η ουσιαστική πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 8η Σεπτεμβρίου όπου η DBRS θα έχει όλα τα δεδομένα για να προχωρήσει σε επενδυτική βαθμίδα. Σε κάθε περίπτωση δεν βιαζόμαστε για κάτι τέτοιο. Ένα δυνατό νέο συνήθως ισοδυναμεί με διόρθωση έστω σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, όσο περισσότερο αργεί η αναβάθμιση, τόσο το καλύτερο, καθώς η προσδοκία σηκώνει όλο το σύστημα, αναβαθμίζοντάς το. Επίσης τονίζει πως η τωρινή άνοδος δεν μοιάζει με τις ανάλογες κινήσεις που έλαβαν χώρα την οκταετία από το 2008 έως το 2016, καθώς τότε οι ανοδικές κινήσεις ήταν πολύ γρήγορες με τις πτώσεις να είναι πολλαπλάσιες σε χρόνο.

«Στην παρούσα περίοδο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι δύο περιπτώσεις είναι κλασικά χαρακτηριστικά μιας bear και μίας bull αγοράς. Στην τωρινή περίοδο μπορεί ο δείκτης να διορθώνει δύσκολα αυτό δεν σημαίνει όμως πως κάποιες μετοχές με ενδιαφέρον δεν δίνουν διόρθωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΕΧΑΕ που πρόσφατα είχε καταγράψει τιμή 5,30 ευρώ και σε μία ανοδική φάση της αγοράς, διόρθωσε έως τα 4,80 ευρώ για να βρεθεί ξανά χθες στα 5,12 ευρώ. Οι αγοραστές έχουν δώσει σημαντικές ρευστότητες σε επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα με αποτέλεσμα να βλέπουμε την διάχυση τόσο στον Mid Cap όσο και στην μικρή κεφαλαιοποίηση».

Ο χρηματιστής σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης είναι πρωταθλητής σε παγκόσμιο επίπεδο, ελκύοντας μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο ξένους θεσμικούς, ενώ μετά την επενδυτική βαθμίδα θα βρεθούν αναγκαστικά νέα funds που θα ξεκινήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα ο CEΟ της Fast Finance τονίζει πως «τεχνικά και βραχυπρόθεσμα, η ζώνη των 1.260 – 1.270 μονάδων είναι ένας πρώτος σημαντικός στόχος που μπορεί να δώσει διόρθωση σε τιμές ή και σε χρόνο στο Γενικό Δείκτη. Θυμίζουμε ότι ο πρώτος μεγάλος μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι στις παρυφές των 1.400 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη των 1.120 – 1.150 μονάδων έχει γίνει σημαντική στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης, ενώ όσο ο Γ.Δ. κλείνει πάνω από τις 1216 μονάδες η τάση παραμένει επιθετική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υποχώρηση το ευρώ μετά τις εκλογές, αβεβαιότητα για τα χρηματιστήρια

Οι αγορές θα αξιολογήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και το ριψοκίνδυνο στοίχημα Μακρόν με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΝΔ. Προσδοκίες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και ενεργειακές στο επίκεντρο του συνεδρίου EXAE - JPMorgan

Άκρως επιτυχημένο ήταν το επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η JPMorgan με την ΕΧΑΕ χθες στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία 17 εισηγμένων και κάποιων μη εισηγμένων εταιρειών, εν μέσω εξαιρετικού κλίματος στις αγορές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ενεργειακά deals αλλάζουν το χάρτη και «φορτίζουν» το χρηματιστήριο

Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα ενέργειας και υποδομών δίνουν ισχυρή ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ποιες μετοχές έχουν γίνει πρωταγωνιστές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. οι εκροές κεφαλαίων από ξένους από τον Απρίλιο. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από funds αναδυόμενων αγορών τον Σεπτέμβριο και οδηγούν σε μεγάλη πίεση τιμών. Ν. Χρυσοχοΐδης στο BD: Οι αιτίες της πτώσης.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι πρωταθλητές με άνοδο έως 90% στο ράλι του ΧΑ μετά τις εκλογές

Κέρδη έως +59% στον FTSE 25 και έως +90% στον Mid Cap καταγράφουν οι ελληνικές μετοχές μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και επιτόκια θα καθοδηγήσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα.