ΓΔ: 1403.83 0.01% Τζίρος: 1,728.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ήπιες διακυμάνσεις για τις ευρωαγορές, διστακτικές κινήσεις των επενδυτών

Στάση αναμονής από τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή και της επόμενης εβδομάδας όπου συνεδριάζουν τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ. Νέο μήνυμα Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Με σταθερά στραμμένη την προσοχή στις επικείμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τη διατήρηση των ανησυχιών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, βρίσκονται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, προχωρώντας σε αρκετά προσεκτικές κινήσεις και δείχνοντας απροθυμία για κάποιες γενναίες τοποθετήσεις. 

Κέρδη 0,08% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 0,04%, τον βρετανικό FTSE 100 να έχει απώλειες 0,03%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται 0,07% χαμηλότερα. Ανάλογη είναι η εικόνα για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 0,14%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχει απώλειες 0,16%. 

Ανάλογη εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει απώλειες μόλις 0,05%, ενώ κέρδη 0,03% εμφανίζει ο S&P 500 και ο Nasdaq έχει ελαφρώς καλύτερη εικόνα με κέρδη 0,13%. 

Η επόμενη εβδομάδα είναι η εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών καθώς συνεδριάζουν Fed και ΕΚΤ, με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε χθεσινές της δηλώσεις να υπογραμμίζει ότι ο υπάρχουν ενδείξεις ήπιας αποκλιμάκωσης του δομικού πληθωρισμού, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ότι έχει φθάσει στο ζενίθ του και ως εκ τούτου η ΕΚΤ οφείλει να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική, ενώ παράλληλα κάλεσε, εκ νέου, τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να άρουν τα μέτρα στήριξης κυρίως αυτά που αφορούν τις επιδοτήσεις για την ενέργεια, καθώς η διατήρησή τους «φουσκώνει» τον πληθωρισμό. 

Από την πλευρά του ο Κλάους Νοτ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «επίμονος», αλλά η μέχρι σήμερα πολιτική της ΕΚΤ έχει κατορθώσει να περιορίσει σημαντικά την ανοδική του πορεία. 

Σημαντικές πιέσεις, μετά το ράλι που προκάλεσε η απόφαση της Σ. Αραβίας να μειώσει την παραγωγή της, ασκούνται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 1,72% στα 75,39 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 1,94% χαμηλότερα στα 70,74 δολάρια. Νέες μεγάλες πιέσεις για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου να υποχωρεί 3,6% στα 27,4 ευρώ. 

Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει έστω και οριακά κέρδη 0,04% στα 1.975,05 δολάρια, ενώ αντίθετα ο άργυρος υποχωρεί 0,37% στα 23,5 δολάρια. 

Διαφορετική κατεύθυνση και για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει κέρδη 0,90%, ενώ αντίθετα πτώση 0,07% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ μεγαλύτερες οι πιέσεις για τον κινεζικό Shanghai Composite, ο οποίος υποχώρησε 1,15%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ