Συνεχίζει να κινείται διορθωτικά το ΧΑ μετά το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων και παρά τη σταθερά καλή πορεία που ακολουθεί η μετοχή της Coca-Cola HBC, με τους επενδυτές, πάντως, να είναι αρκετά συγκρατημένοι.
Η αγορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις υποαποδίδει έναντι της Ευρώπης, όπου το κλίμα παραμένει θετικό στον απόηχο της υποχώρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον Stoxx 600 να έχει κέρδη 0,41%. Ανοδική η πορεία και για τα futures της Wall Street, όπου ο S&P 500 ενισχύεται 0,29%.
Ο Γενικός Δείκτης στις 13:27 εμφανίζει πτώση 0,58% στις 1.12,62 μονάδες, το οποίο είναι και το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και να φθάνει τα 21,29 εκατ. ευρώ, ενώ 34 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 67 κινούνται με απώλειες. Στο -0,66% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,40%.
Διευρύνει τις απώλειές τους στο -1,24% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,74%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 2,53%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 0,98% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 0,26% χαμηλότερα. Η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να ενταχθεί στον δείκτη MSCI, με την επίσημη ανακοίνωση να πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ, κίνηση που εάν πραγματοποιηθεί θα σημάνει την ύπαρξη αρκετών εισροών στη μετοχή της τράπεζας αλλά και στην ευρύτερη αγορά.
Σταθερά ανοδικά κινείται η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ στο +0,60% κινείται ο τίτλος του ΟΤΕ. Αντίθετα πτωτικό γύρισμα έχει η μετοχή της ΔΕΗ με απώλειες 0,60%, ενώ ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 1,09%. Θετικό το γύρισμα για τον τίτλο της Τιτάν, λόγω των πολύ καλών μεγεθών α' τριμήνου, με κέρδη 0,39%, ενώ ισχυρά ανοδικά με κέρδη που αγγίζουν το 2% εμφανίζει η Ελλάκτωρ.
Η αγορά έχει επιτύχει να έχει μόνο ανοδικές συνεδριάσεις από τις αρχές του μήνα, με οδηγό κατά κύριο λόγο τις τραπεζικές μετοχές αλλά και ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο δεν φαίνεται να απασχολεί και τόσο τους επενδυτές, ενώ οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι όποια και εάν είναι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.
Το βασικό σενάριο λοιπόν σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - ακόμη και με δεύτερες κάλπες - θα υπάρξει κυβέρνηση, η οποία θα είναι σχεδόν αδύνατον να βγάλει τη χώρα από τις «ράγες» οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας. Έτσι, τα διεθνή χαρτοφυλάκια εστιάζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στα επενδυτικά δεδομένα, στις ευκαιρίες που δημιουργούνται, στην ανάκαμψη των τραπεζών, στα αποτελέσματα ρεκόρ των εισηγμένων και στην εξωστρέφεια μέσω του τουρισμού.
Πάντως σε σημερινό report της η Capital Economis, επισημαίνει ότι υπάρχει ένας βασικός κίνδυνος που απορρέει από τις εκλογές και έχει να κάνει με το ενδεχόμενο «παγώματος» των μεταρρυθμίσεων.