Ανοδική κίνηση για την ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο υπό το πρίσμα της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της αναθεώρησης του outlook σε θετικό από την Moodys, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Τραπεζικής, της Τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με την τακτική έκθεση «Greek Fixed Income Monitor», παρά τις πιέσεις που παρατηρήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς δεν υπήρξε αντίστοιχη επιδείνωση στα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη και τους δείκτες οικονομικού κλίματος. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,74% φτάνοντας τις 574 μονάδες στα τέλη του μήνα. Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη έπεσε κάτω από το 4% σημειώνοντας πτώση 23 μονάδων βάσης (μβ) στο 3,91% στα τέλη Μαρτίου. Σε αυτό το πλαίσιο με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε να αντλήσει από τις αγορές €2,5 δις με κουπόνι στο 3,875% και την ζήτηση να υπερκαλύπτει το προσφερόμενο ποσό κατά περίπου 8 φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του οργανισμού για τις ομολογιακές εκδόσεις του 2023 έχει ήδη καλυφθεί στο 86% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Όσον αφορά τα επιμέρους ομόλογα του Δείκτη, η μεγαλύτερη μεταβολή στις αποδόσεις καταγράφηκε στο ομόλογο με λήξη το 2052 (30ετία) το οποίο βρέθηκε να είναι 3,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Παρομοίως κινήθηκαν και το ομόλογο με λήξη το 2042 και το 2037 τα οποία κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 3,34% και 2,95% μβ αντίστοιχα. Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η καμπύλη επιτοκίων να παρουσιάσει τον Μάρτιο μια μετατόπιση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων προς τα κάτω κατά περίπου 15-30 μβ για τις λήξεις 10-30 ετών.
Αντίστοιχα, το εύρος επιτοκίων (spread) της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κατέγραψε αύξηση τον Μάρτιο κατά 13 μονάδες βάσης (μβ) στις 193 μβ με τις αποτιμήσεις που βασίζονται σε θεμελιώδεις παράγοντες τις ελληνικής οικονομίας να δείχνουν προς οριακή διεύρυνση του spread από τα τρέχοντα επίπεδα στο επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, παρά την οριακή ενίσχυση της αποστροφής κινδύνου σύμφωνα με τους δείκτες επενδυτικού ρίσκου στην ΕΕ, η βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος συγκριτικά με αυτούς της Γερμανίας τον Μάρτιο οδήγησε σε οριακά χαμηλότερες αποτιμήσεις με το τρέχον «δίκαιο» επίπεδο για το spread να βρίσκεται στις 205 μονάδες βάσης.
Οριακά κέρδη κατέγραψε και ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς τον Μάρτιο με την μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη να μειώνεται κατά 7 μβ στο 4,55% και την τιμή του δείκτη να ενισχύεται κατά 0,26% στις 137,6 μονάδες στα τέλη του μήνα. Στα επιμέρους ομόλογα του κυριάρχησαν μικτές τάσεις με την πλειονότητα των ομολόγων (60%) να σημειώνουν ζημιές και την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται για τα ομόλογα της Friggoglass (λήξη 2025), Lamda Development (λήξη 2029) και Gek Terna (λήξη 2027) κατά 2,72%, 2,1% και 2% αντίστοιχα. Αντίθετα, θετικά κινήθηκαν τα ομόλογα της CPLP (λήξη 2026), Coca Cola (λήξη 2031) και Prodea (λήξη 2028) με αποδόσεις της τάξης του 2,8%, 2,1% και 1,2% αντίστοιχα. Επιπλέον, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική βαθμίδα της Μυτιλιναίος στο BB+ από BB με τις προοπτικές να είναι σταθερές.