ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Γύρισμα» στο ΧΑ με επτά ημέρες ανόδου: Τρεις παράγοντες άλλαξαν το κλίμα

Ανανέωση των προσδοκιών για επενδυτική βαθμίδα, εκτόνωση της διεθνούς τραπεζικής αναταραχής και βελτίωση δημοσκοπικών στοιχείων για την κυβέρνηση έχουν φέρει επτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Αντανακλώντας τη βελτιωμένη ψυχολογία και τη μερική απομάκρυνση των πολύ έντονων ανησυχιών που σχετίζονταν τόσο με εγχώριους, όσο και με διεθνείς καταλύτες, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει εφτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με κέρδη που πλησιάζουν το 5% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, επανερχόμενο ξανά πάνω από τις 1.070 μονάδες την Πέμπτη και ουσιαστικά όχι πολύ μακριά από τα υψηλά οκτώμισι ετών και τις 1.140 μονάδες που βρέθηκε την 1η Μαρτίου.

Τρεις είναι οι κυρίαρχοι λόγοι της εμφανέστατης αλλαγής σκηνικού στην αγορά, της απόσυρσης των πωλητών και της βελτίωσης της ψυχολογίας ευρύτερα, έστω και αν οι τζίροι είναι ηπιότεροι από το μέσο όρο του έτους. Τρεις λόγοι που λειτούργησαν συνδυαστικά και συνέβαλαν στην αρκετά εύκολη απομάκρυνση της αγοράς από τα επίπεδα των 1.020 μονάδων:

  1. Ο πρώτος και κυριοτερος λόγος είναι η ανανεωμένη προσδοκία για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, που ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο ειδικά μετά την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, αλλά και τις σχετικές αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο αμερικανικός οίκος δεν απέκλεισε η αναβάθμιση να γίνει και πριν τις εκλογές (στις 21 Απριλίου υπάρχει η προγραμματισμένη αξιολόγηση από την Standard and Poor’s), κάτι που κινητοποίησε εκ νέου αγοραστικά αντανακλαστικά στην αγορά και βελτίωσε την ψυχολογία. Συνάμα, είναι διαρκείς και όχι τυχαίες οι θετικές αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας που εκφράζει την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα.
  2. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η εκτόνωση της διεθνούς τραπεζικής κρίσης που ήταν η αιτία της μεγάλης διόρθωσης των αγορών το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου. Οι εξελίξεις με την Credit Suisse αρχικά και κατόπιν με τις Silicon Valley Bank και First Republic Bank, έφεραν σοβαρότατους κλυδωνισμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς, όμως, τουλάχιστον έως τώρα, η σοβούσα κρίση έχει αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό, ή τουλάχιστον βρίσκεται σε… αναστολή. Δεν είναι τυχαίο ότι και διεθνώς οι δείκτες έχουν επανέλθει αποκαθιστώντας σημαντικά το «ρήγμα» του Μαρτίου. O δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε την Πέμπτη με άνοδο άνω του 1% και πάνω από τις 7.740 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης με νέα άνοδο έφτασε μια ανάσα από τις 15.600 μονάδες, ενώ ανοδικά έκλεισαν και οι CAC 40 στο Παρίσι, FTSE MIB στο Μιλάνο (+1,29%) και ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης στις 458,94 μονάδες με άνοδο 0,51%. Στη Wall Street ο Dow Jones δεν απέχει πολύ από τις 33.500 μονάδες, ο S&P 500 επανέκτησε τις 4.100 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κράτησε τις 12.000 μονάδες.
  3. Ο τρίτος λόγος είναι αποκλειστικά εσωτερικής... καύσης και αφορά τη διαφαινόμενη μείωση του πολιτικού – εκλογικού ρίσκου, καθώς η απόσταση του πρώτου κόμματος από το δεύτερο διευρύνεται εκ νέου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Από το πρώτο σοκ του δυστυχήματος των Τεμπών και τη μεγάλη οργή, που είχε μειώσει στις τέσσερις μονάδες την απόσταση, τώρα, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες σφυγμομετρήσεις, η απόσταση διευρύνεται στις πέντε μονάδες. Όπως όλα τα συμφραζόμενα αλλά και οι τάσεις που διαμορφώνονται μαρτυρούν, αυτή η απόσταση έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να διευρυνθεί και να συγκλίνει στα προ του δυστυχήματος επίπεδα, παρά να μικρύνει εκ νέου. Και τούτο διότι η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν επέδειξε δυναμική πολιτικού «κέρδους» εκφρασμένου σε δημοσκοπικά ποσοστά, ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών. Πάντα βεβαίως υπό την αίρεση του να μην υπάρξει κάτι άλλο, απρόοπτα δραματικό, ακόμα και τυχαίο ή συγκυριακό, που θα μπορούσε να «κάψει» εκ νέου πολιτικό κεφάλαιο από την τωρινή κυβέρνηση.

Αυξήθηκαν εκ νέου τα κέρδη από την αρχή του έτους

Σε αυτό το 7ήμερο, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 4,94%, ο FTSE 25 κερδίζει 4,53%, ο Mid Cap είναι στο +4,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει επίσης 4,84%. Από την εικόνα των ανωτέρω δεικτών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι στις ήπιες διορθωτικές κινήσεις των τραπεζών «απάντησε» το αγοραστικό ενδιαφέρον για blue chips αλλά και μεσαίας αποτίμησης μετοχές της πραγματικής οικονομίας, που εν μέσω rotation χαρτοφυλακίων προσδίδουν νέο ενδιαφέρον στην αγορά.

Ο Απρίλιος έχει μόνο θετικές συνεδριάσεις, καθώς και τις τέσσερις της περασμένης εβδομάδας το Χ.Α. έκλεισε θετικά, βγάζοντας το 4ήμερο με άνοδο 1,84% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Ο FTSE 25 κέρδισε 1,94% το 4ήμερο, ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 2,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε κέρδη 2,71%, παρά τις διορθωτικές κινήσεις Τετάρτης και Πέμπτης όπου έχασε 0,54% και 0,55% αντίστοιχα.

Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α. καθώς ήταν Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών. Το τετραήμερο, οι μέσες συναλλαγές υποχώρησαν στα 64,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,5% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο μέσος τζίρος του 2023, μετά τη συρρίκνωση του τελευταίου 10ημέρου διαμορφώνεται πλέον στα 105,6 εκατ. ευρώ. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, το εφταήμερο ανοδικό σερί διεύρυνε εκ νέου τις αποδόσεις στο Χ.Α. με το Γ.Δ. στο +15,51%, τον FTSE 25 στο +15,38%, τον Mid Cap +11,63% και τις τράπεζες +21,85%.

Πως σχολιάζει τις εξελίξεις η Beta Χρηματιστηριακή

Αναφορά στο ενδεχόμενο (προεκλογικής) αναβάθμισης κάνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία ανάλυσή του, σημειώνοντας πως «αν και οι πιθανότητες προεκλογικά η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα είναι μικρές τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν μια επιχειρηματολογία θετικής αναθεώρησης είναι υπαρκτά:

Η αύξηση του ΑΕΠ εμφάνισε υπεραπόδοση έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, το 2022 επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση στο λόγο του χρέους προς ΑΕΠ, υπό μία ερμηνεία έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα από την ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων, οι τραπεζικοί ισολογισμοί έχουν εξυγιανθεί και η προοπτική της φετινής χρονιάς από την έως τώρα πορεία των τουριστικών αφίξεων προμηνύεται αισιόδοξη.

Υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη, θα μπορούσαμε με μεγάλη βεβαιότητα να υποστηρίξουμε το ενδεχόμενο της αναβάθμισης, ωστόσο η ετυμηγορία της μεθεπόμενης Παρασκευής εκτιμούμε ότι δεν θα αγνοήσει την πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας που θα έθετε σε αμφισβήτηση τις παραδοχές των εκτιμήσεων που υποστηρίζουν το επενδυτικό αξιόχρεο».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «είναι αναμενόμενο η αγορά να εμφανίσει σημάδια κόπωσης μετά από το επταήμερο ράλι και να κατοχυρωθούν κάποια γρήγορα κέρδη ενόψει και των αργιών που έχουν μπροστά τους τα Χρηματιστήρια. Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι η θαρραλέα ανάκαμψη από τις 29 Μαρτίου και μετά, επανέφερε την αγορά πάνω από την γραμμή τάσης ενεργοποιώντας παράλληλα σήμα αγορών από τον MACD ο οποίος είχε απαισιόδοξη εικόνα από τις 3 Μαρτίου.

Το όριο της χρονοσειράς των 30 ημερών στις 1.080 μονάδες λειτούργησε ως αντίσταση ανακόπτοντας αυτή την ανοδική προσπάθεια πλήρους επιστροφής, ωστόσο η αγορά κρατάει ακόμα επαφή με τα επίπεδα που θα επιτρέψουν μια συνολική θετική αναθεώρηση της τάσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.