Σε εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα γίνεται και σήμερα η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Ελλάδας και, ευρύτερα, της περιφέρειας της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει νωρίτερα σήμερα η απόδοση του 10ετούς σε νέο ιστορικό χαμηλό, 1,422%, ενώ πριν από λίγο είχε ανεβεί στο 1,448%.
Εντυπωσιακές είναι οι μειώσεις στις κοντινές περιόδους της καμπύλης επιτοκίων, καθώς στον μήνα καταγράφεται σημαντική υποχώρηση, που φέρνει την απόδοση ελάχιστα πάνω από 1%. Στην πενταετία, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει ήδη πολύ κάτω από το 1%, στο 0,755%.
Οι ειδήσεις που έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού δημιουργούν θετικό περιβάλλον για τους τίτλους της περιφέρειας της ευρωζώνης. Η Fed έγινε γνωστό ότι αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και με «ενέσεις» πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα πρόβλημα ρευστότητας που εμφανίσθηκε στη διατραπεζική αγορά, παρεμβαίνοντας με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά από την εποχή της κρίσης του 2008. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τη δεύτερη, κατά σειρά, μείωση του βασικού της επιτοκίου και να δώσει στην αγορά κατεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις της.
Μετά τον ΟΤΕ, που έχοντας πιστοληπτική αξιολόγηση καλύτερη από το Δημόσιο (ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) κατάφερε να εκδώσει χθες επταετές ομόλογο με απόδοση οριακά χαμηλότερη του 1%, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται επίσης να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία, εξετάζοντας μια νέα έκδοση 10ετών ομολόγων στις αρχές του επόμενου μήνα.
Οι κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην πρωτογενή αγορά αναμένεται να κεφαλαιοποιήσουν το θετικό κλίμα για να διατεθούν τα ομόλογα με ιστορικά χαμηλή απόδοση, γύρω στο 1,50% με 1,60%. Ο ΟΔΔΗΧ βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που κατέχουν τίτλους της «λωρίδας» του PSI, δηλαδή ομόλογα που είχαν εκδοθεί με την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, ώστε να προχωρήσει στην επαναγορά τους με τα έσοδα από τη σχεδιαζόμενη έκδοση 10ετών τίτλων.
Στόχος της κυβέρνησης, για τον οποίο προσλαμβάνεται ως σύμβουλος για το χρέος ο οίκος Lazard, είναι να επισπευσθεί η αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε αφενός να συμπιεσθούν τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδο χαμηλότερο του 1% και, αφετέρου, να καταστούν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του νέου QE.