Υποχωρεί η Wall Street στο κλείσιμο της χειρότερης εβδομάδας από την αρχή του έτους, καθώς η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων μπορούν να οδηγήσουν την Fed σε πιο σκληρή νομισματική πολιτική.
Στις 21:30 ο δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 1,12% στις 32.782 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,26% στις 3.962 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,95% στις 11.365 μονάδες.
Και οι τρεις δείκτες οδηγούνται σε εβδομαδιαία πτώση περίπου 3% ο καθένας, με τον Dow να βρίσκεται σε τροχιά για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών και την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων πέντε μηνών. Ο S&P 500 οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τις 16 Δεκεμβρίου, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται σε πορεία για τη δεύτερη εβδομάδα απωλειών στις τρεις τελευταίες.
Μετά τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν τον Ιανουάριο, οι μετοχές υποχώρησαν αυτόν τον μήνα, καθώς μια σειρά οικονομικών στοιχείων ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εν μέσω ενδείξεων για κολλώδη πληθωρισμό και ανθεκτική αγορά εργασίας.
Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση κατά 0,2% τον Δεκέμβριο.
Ένα άλλο σύνολο έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 1,8% τον περασμένο μήνα, υψηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για άνοδο 1,3%.
Η ετήσια άνοδος των τιμών σκαρφάλωσε στο 5,4% από 5,3% τον Δεκέμβριο, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες. Τον περασμένο Ιούνιο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 40 ετών στο 7%. Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,5%, ενώ η ετήσια μέτρηση διαμορφώθηκε στο 4,7%, από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.
«Οι συνολικοί και οι βασικοί αριθμοί PCE ήταν πολύ υψηλότεροι από τις προσδοκίες. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι τα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Fed ήταν εξαιρετικά ισχυρά», δήλωσε ο Gene Goldman, επικεφαλής επενδύσεων της Cetera Investment Management και πρόσθεσε ότι «αν η Fed είχε αυτά τα δεδομένα στην τελευταία συνεδρίαση, πιθανότατα θα είχε αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης και ο τόνος από τη συνέντευξη Τύπου θα ήταν πολύ διαφορετικός».
Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ , Loretta Mester δήλωσε σήμερα ότι η Fed χρειάζεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να βλέπει τα επιτόκια πάνω από το 5% και να παραμείνουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως μετέδωσε το Bloomberg. «Θα πρέπει να κάνουμε λίγα περισσότερα για να επιστρέψουμε στο 2%», ανέφερε η Mester σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. Θα «κάνουμε αυτό που πρέπει για να επιβραδύνουμε τις τιμές», πρόσθεσε.
Οι αναταράξεις από τις ΗΠΑ έπληξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,04% στις 457,70 μονάδες. Στην εβδομάδα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στο 2023.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Γερμανία υποχώρησε κατά 1,72% στις 15.209 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,78% στις 7.187 μονάδες, και ο FTSE 100 στη Βρετανία σημείωσε απώλειες 0,37% κλείνοντας στις 7.878 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,07% στις 26.986 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 0,33% στις 9.201 μονάδες.