Το χρηματιστήριο της Τουρκίας ανέστειλε τη διαπραγμάτευση για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, μετά από sell off εξαιτίας του οποίου «χάθηκαν» 35 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών.
«Το χρηματιστήριό μας αποφάσισε να διακόψει τις συναλλαγές στις αγορές μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης», ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία Borsa Istanbul σε ανακοίνωσή της, ενώ δεν διευκρίνισε πότε θα επαναληφθούν οι συναλλαγές.
Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index έχει χάσει 16% αυτή την εβδομάδα. Οι τουρκικές μετοχές, οι οποίες είναι φέτος οι χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, εισήλθαν σε bear market την Τρίτη, αφού υποχώρησαν περισσότερο από 20% από το υψηλό τους τον Ιανουάριο.
«Σε περιόδους καταστροφών όπως αυτή, η αναστολή της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο είναι μια καλύτερη απόφαση για την προστασία των επενδυτών», δήλωσε ο Χαιντάρ Ατζούν, διευθύνων σύμβουλος της Marmara Capital στην Κωνσταντινούπολη. Η επένδυση σε μετοχές είναι δημοφιλής μεταξύ των ντόπιων ως αντιστάθμισμα έναντι του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού της χώρας, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό επίπεδο περίπου 86% το 2022.
Μνήμες από το 1999, όταν ένας σεισμός έπληξε το βιομηχανικό κέντρο της Τουρκίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη, συνέβαλαν στον πανικό μεταξύ των traders. Η διαπραγμάτευση των τουρκικών μετοχών είχε ανασταλεί τότε για μια εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε σε συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων της αγοράς αυτή τη φορά για το αν θα ήταν πιο σωστό να γίνει το ίδιο.
«Ο σημερινός πανικός και η απαισιόδοξη κατάσταση μπορεί επίσης να έχει αυξήσει τους κινδύνους για τους επενδυτές, καθώς θολώνει την ορθολογική σκέψη. Είναι αργά, αλλά εξακολουθεί να είναι η σωστή απόφαση που έπρεπε να ληφθεί», δήλωσε ο Μεχμέτ Γκέρτζ, επικεφαλής επενδύσεων στην Ata Portfoy με έδρα την Κωνσταντινούπολη.