Ξεκίνησε η δημοπρασία για το νέο 10ετές ομόλογο, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, ενώ το guidance για την αποτίμηση διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5% περίπου. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.
Στόχος είναι η άντληση ποσού που θα κυμαίνεται μεταξύ δύο και τριών δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί μεταξύ 4,5% και 4,6%, ενώ σήμερα η απόδοση για το ελληνικό 10ετές ενισχύεται οριακά και φθάνει στο επίπεδο του 4,16%. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έκδοση υπήρξε και στις 19 Ιανουαρίου 2022 με κουπόνι 1,755 και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι το συνολικό ποσό που στοχεύει να αντλήσει από τις αγορές φέτος είναι στα επτά δισ. ευρώ. Οι τέσσερις βασικοί στόχοι του ΟΔΔΗΧ είναι:
- Σταθερή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με ταυτόχρονη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων και διεύρυνση της βάσης των επενδυτών,
- Συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης,
- Περιορισμός κινδύνων που σχετίζονται άμεσα με το ελληνικό χρέος και
- Διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων τόσο του Δημοσίου όσο και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Η χρηματοδότηση των αναγκών του ελληνικού Δημοσίου θα προέλθει κατά το επόμενο έτος μέσω:
- Εκδόσεων νέων ομολόγων (7 δισ.)
- Ταμείου Ανάκαμψης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (4,2 δισ.) και
- Μεταβολών στα ταμειακά διαθέσιμα (2,2 δισ.).
Παράλληλα ο Οργανισμός πρόκειται να εκδώσει «πράσινο ομόλογο» το 2023, το οποίο αναμένεται ότι θα εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, να είναι μέσης προς μεγάλης διάρκειας και το μέγεθος της έκδοσης τέτοιο ώστε να είναι τίτλος αναφοράς ("benchmark"), δηλαδή τουλάχιστον 2 - 2,5 δισ. ευρώ.