ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Τα 20 «χρυσά χαρτιά» της Wall το 2022: Απόλυτη κυριαρχία των πετρελαϊκών

Οι πετρελαϊκές ξεχώρισαν στη Wall Street, ενώ μεταξύ των 20 blue chips με τη μεγαλύτερη άνοδο κατάφεραν να εισχωρήσουν εταιρίες από άλλους κλάδους που πήγαν κόντρα στο ρεύμα της γενικής πτώσης.

Ο μοναδικός κλάδος του S&P 500 που έκλεισε με κέρδη πέρυσι για τους επενδυτές, ήταν ο ενεργειακός. Τίποτα πιο αναμενόμενο, αλλά δεν έδωσαν όλες οι εταιρείες του κλάδου ενέργειας, κέρδη. Οι πετρελαϊκές ήταν αυτές που ξεχώρισαν στη Wall Street, ενώ μεταξύ των 20 blue chips με τη μεγαλύτερη άνοδο, κατάφεραν να εισχωρήσουν εταιρείες από άλλους κλάδους που πήγαν κόντρα στο ρεύμα και έκαναν την έκπληξη, δίνοντας κέρδη στους αγοραστές τους.

Με εξαίρεση την ενέργεια, οι άλλοι κλάδοι του S&P έγραψαν μικρή ή μεγαλύτερη πτώση, με την τεχνολογία- πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες να βρίσκονται στον πάτο με πτώση 28,9% και 40,4% αντίστοιχα. Όμως υπάρχουν εταιρείες τεχνολογίας που διαφοροποιήθηκαν, όπως και μετοχές εταιριών από τον κλάδο του φαρμάκου και της υγείας, μεταξύ των 20 blue chips με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του 2022.

Από τις 20 μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη, οι 13 ανήκουν στον κλάδο ενέργειας, όπου φιγουράρουν πολλές πασίγνωστες πετρελαϊκές εταιρείες (Exxon, Halliburton, Conoco Phillips, Chevron, Marathon Oil). Υπάρχει επίσης η γνωστή εταιρεία στον κλάδο των μετάλλων Steel Dynamics, δύο εταιρίες ημιαγωγών και τεχνολογίας η First Solar και η Enphase Energy που έχουν και οι δύο ενεργειακό προσανατολισμό και 4 εταιρείες από τον  κλάδο υγείας και φαρμάκων, οι Merck, Cigna, McKesson και Cardinal

Το εκτιμώμενο P/E των μετοχών του κλάδου ενέργειας στον S&P 500 είναι το φθηνότερο όλων των κλάδων, παρά την άνοδο στο 11,1 για το τέλος του 2022: παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα, παραδοσιακός και ο πολλαπλασιαστής. Το εκτιμώμενο P/E στον κλάδο τεχνολογίας είναι στο 28,1 σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones, αλλά βέβαια όταν δίνουν κέρδη αυτές οι εταιρείες είναι πολλαπλάσια.  

Η λίστα με τις 20 μετοχές του δείκτη S&P 500 με τα μεγαλύτερα κέρδη το 2022, σύμφωνα με κατάταξη της FactSet και με στοιχεία από το Dow Jones για τις δραστηριότητές τους, ήταν:

  1. Occidental Petroleum (εξερεύνηση, γεωτρήσεις και παραγωγή αργού και αερίου) με ετήσια άνοδο 117,3%. Μία εταιρία που εκμεταλλεύεται κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Αμερική, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική και στην οποία επένδυσε ο Γουόρεν Μπάφετ. Αυτός είναι και ο υπεύθυνος για την πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες, άνοδο της μετοχής, καθώς η εταιρεία του, Berkshire έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος μέτοχός της με μαζικές αγορές που ανέβασαν το ποσοστό του πάνω από το 20%. Κεφαλαιοποίηση 56 δισ. δολάρια και P/E 5,31.
  2. Hess Corp με κέρδη από παραγωγή και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου και άνοδο 91,6%. «Μεσαία» συγκριτικά η κεφαλαιοποίηση, με 42,9 δισ. δολάρια. Tο αναμενόμενο P/E είναι στα 23,9. Έχει πολιτική να ξεπερνά τα αποτελέσματα του consensus κάθε τρίμηνο, έστω και για ένα σεντ.
  3. Marathon Petroleum με ετήσια άνοδο 81,9%, είναι εταιρεία από τον κλάδο διύλισης, και εμπορίας πετρελαιοειδών. Το 2019 αποσχίσθηκε από την άλλη Marathon που θα δούμε παρακάτω στη λίστα κι έχει άλλους βασικούς μετόχους. Κεφαλαιοποίηση 53,2 δισ. δολάρια και P/E στα 5,35.
  4. Exxon Mobil εταιρεία κολοσσός, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 447 δισ. δολάρια. Δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους, πλήρως καθετοποιημένη με δεκάδες δραστηριότητες και θυγατρικές. Έχει αναμενόμενο P/E 8,87 και ανακοίνωσε πρόβλεψη για λειτουργικά κέρδη 15,4 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η μετοχή της σημείωσε ετήσια άνοδο 80,3%.
  5. Schlumberger με κέρδη μετοχής 78,5% πέρυσι. Οι μηχανικοί του κλάδου. Η εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες εργολαβικές εταιρίες γεωτρήσεων και παρέχει εξοπλισμό ή κάνει γεωτρήσεις με συμβόλαιο για λογαριασμό τρίτων. Με κεφαλαιοποίηση 74,6 δισ. δολάρια και προβλεπόμενο P/E 26,32. Αναμένεται από το consensus αναλυτών να πετύχει άνοδο κερδών 68% σε σχέση με το 2021
  6. APA (Apache), εταιρεία του πετρελαϊκού κλάδου. Καθετοποιημένη κυρίως στην έρευνα, παραγωγή και εκμετάλλευση κοιτασμάτων, με ετήσια άνοδο 73,6%. Έχει κεφαλαιοποίηση 13,42 δισ. δολάρια και P/E 3,95. Μετά από ένα από τα χειρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα σε αγωγό της στην Αλμπέρτα του Καναδά το 2013, επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα της. Ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πέτυχε μείωση εκπομπών άνθρακα 40% σε κοίτασμα της Αιγύπτου όπου δραστηριοποιείται, χρησιμοποιώντας  τεχνολογία υψηλής συμπίεσης.
  7. Halliburton, πολύ γνωστή λόγω του πρώην αντιπροέδρου Τσέινι στην κυβέρνηση Μπους, εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες κι εξοπλισμούς εξόρυξης. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού αερίου με fracking παγκοσμίως. Σημείωσε άνοδο 72,1%. Έχει κεφαλαιοποίηση 35,26 δισ. δολάρια και P/E 21. Οι insiders της εταιρίας εδώ κι ένα χρόνο είναι καθαροί πωλητές.
  8. Σε αυτή τη θέση βρίσκουμε την First Solar εταιρεία τεχνολογίας (ημιαγωγοί), λόγω των προηγμένων υλικών που χρησιμοποιεί στην κατασκευή φωτοβολταϊκών. Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες την προηγούμενη δεκαετία, καθιερωμένη πλέον, είδε τη μετοχή της να κλείνει με ετήσια άνοδο 71,9%. Έχει κεφαλαιοποίηση 15,4 δισ. δολάρια, τριψήφιο P/E και θα κλείσει το 2022 με ζημιές, μετά από τα διεθνή προβλήματα στις μεταφορές υλικών και τελικών προϊόντων και την επένδυση 1,2 δισ. δολαρίων που έχει κάνει για να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της. Οι παραγγελίες που πρέπει να παραδώσει είναι συνολικής δυναμικότητας 58 γιγαβάτ!
  9. Η Valero Energy, σε διύλιση και πωλήσεις πετρελαιοειδών, είχε ετήσια άνοδο 68,9%. Έχει κεφαλαιοποίηση 48 δισ. δολάρια και P/E 5,64.
  10. Η Marathon Oil είναι εταιρία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Με κεφαλαιοποίηση 16,5 δισ. δολάρια είναι σήμερα μικρότερη από την άλλη Marathon με τα διυλιστήρια. Είναι «απόγονος» της Standard Oil του Ροκφέλερ και μία από τις πρώην «7 αδερφές» και σημείωσε ετήσια άνοδο 64,9%. Το P/E είναι στο 5,29.
  11. Η μεγάλη ενεργειακή Conoco Phillips είχε ετήσια άνοδο 63,5%. Η 7η μεγαλύτερη πετρελαϊκή με κεφαλαιοποίηση 146,2 δισ. δολάρια και P/E 8,79. Έμεινε πίσω στη Wall Street σε σχέση με τις άλλες, αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις για αυξημένα κέρδη.
  12. Η Steel Dynamics στα μέταλλα σημειώνει άνοδο 57,4%. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χάλυβα στις ΗΠΑ και μία από τις κερδοφόρες εταιρίες σε περιθώρια κερδών και σε λειτουργικό περιθώριο ανά τόνο. Έχει κεφαλαιοποίηση 17,19 δισ. δολάρια και P/E 4,31.
  13. Στην εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων δραστηριοποιείται η ενεργειακή EQT που η μετοχή της παρουσίασε ετήσια άνοδο 55,1%. Είχε συμφωνήσει να πουλήσει εταιρία παραγωγής αερίου στο fund Quantum για 5,2 δισ. δολάρια, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζήτησε επιπλέον στοιχεία και το deal πήρε παράταση μέχρι το τέλος του 2023. Ενδέχεται να μη γίνει καθόλου πλέον. Έχει κεφαλαιοποίηση 11,77 δισ. δολάρια.
  14. Η μετοχή της Chevron είχε ετήσια κέρδη 53%. Η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο έχει κεφαλαιοποίηση 338,8 δισ. δολάρια είναι πλήρως καθετοποιημένη κι έχει P/E 9,97. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική θέση του Μπάφετ από χρόνια. Μόλις προχθές έκανε μία ακόμα εξαγορά μικρής εταιρίας με 55 σταθμούς συμπιεσμένου αερίου και πρατηρίων ανεφοδιασμού στην Καλιφόρνια.
  15. Η McKesson είναι εταιρία του κλάδου υγείας και η μετοχή της εμφάνισε άνοδο 50,9%. Η εταιρία εφοδιάζει και διανέμει ιατρικά εργαλεία, υλικό και φάρμακα και διανέμει το ένα τρίτο του φαρμακευτικών προμηθειών στη Βόρεια Αμερική. Ήταν ο διανομέας  περισσότερο από ένα δισ. δόσεων των εμβολίων για τον Covid-19. Έχει κεφαλαιοποίηση 53 δισ. δολάρια και P/E 26,5. Το 2022 έκλεισε αποζημίωση (συνολικά 26 δισ. δολάρια για 3 εταιρίες), την εμπλοκή της στις κατηγορίες για διανομή και υπερβολικής παροχή με συνταγή οπιοειδών φαρμάκων για τον πόνο.
  16. Η Cardinal Health στον ίδιο κλάδο και το ίδιο βασικό αντικείμενο (διανομή) σημείωσε άνοδο 49,3%. Επωφελήθηκε κι αυτή από την αποζημίωση που έκλεισε το θέμα καθώς θα πληρώσει τη συμμετοχή της με 6,4 δισ. δολάρια σε διάστημα 18 ετών, ενώ οι τρεις εταιρίες αντιμετώπιζαν την πιθανότητα αποζημιώσεων άνω των 90 δισ. δολαρίων αν η υπόθεση έφθανε σε δίκη. Η Cardinal είναι πολυεθνική και διανέμει φάρμακα και είναι η 14η εταιρία σε απόδοση κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Έχει κεφαλαιοποίηση 20 δισ. δολάρια.
  17. Η μετοχή της ενεργειακής EOG με αντικείμενο την εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είχε ετήσια απόδοση 45,8%. Η εταιρία το 1999 αποσχίστηκε από την Enron και ουσιαστικά σώθηκε από την καταστροφή και το σκάνδαλο.  Από το 2017 έχει μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα και μόλις προχθές εντάχθηκε σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Έχει κεφαλαιοποίηση 73 δισ. δολαρίων
  18. Η εταιρεία τεχνολογίας που ανήκει στον κλάδο ημιαγωγών Enphase Energy και ειδικεύεται στην ενέργεια, είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 44,8%. Η εταιρία κατασκευάζει μικρά inverter για την άμεση μετατροπή σε ρεύμα της ενέργειας από φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούν κυρίως οικιακοί καταναλωτές. Επίσης μπαταρίες για να αποθηκεύουν οι καταναλωτές αυτοί την ενέργεια. Η κεφαλαιοποίηση είναι στα 32,67 δισ. δολάρια, το P/E τριψήφιο και τις μετοχές της κατά 77% έχουν θεσμικοί επενδυτές.
  19. Η γνωστή πολυεθνική φαρμακευτική Merck του κλάδου υγείας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης και παραγωγής, εμβολίων, φαρμάκων. Απέτυχε με τον Covid-19 αλλά έχει τόσες θεραπείες και φάρμακα που τη βοήθησαν να σημειώσει άνοδο 44,8%. Η κεφαλαιοποίησή της είναι 288 δισ. δολάρια.  Το P/E είναι 18,66.
  20. Τέλος η Cigna ανήκει στον κλάδο υγείας και σημείωσε ετήσια άνοδο 44,3%. Παρέχει ιατρική θεραπεία και φροντίδα με νοσοκομεία, κλινικές και θεραπευτήρια, υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ έχει και ασφαλιστικό τμήμα. Πολυεθνική με κεφαλαιοποίηση 93 δισ. δολάρια και P/E 15.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.