ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Με το «δεξί» και θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές στην έναρξη του 2023

Οι μετοχές στην Ευρώπη εισέρχονται στο 2023 με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από ένα δύσκολο έτος συναλλαγών που επηρεάστηκε από την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Μετά από το δύσκολο 2022 όπου κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από το 2018, με το «δεξί» μπαίνουν στο 2023 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που καταγράφουν ανοδικές τάσεις στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του χρόνου. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάνουν ποδαρικό για τις αγορές καθώς ΗΠΑ και Ασία παρέμειναν χθες κλειστές λόγω πρωτοχρονιάς.

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει περιορισμένος λόγω των εορτών, η αισιοδοξία της πρώτης συνεδρίασης του έτους σπρώχνε υψηλότερα τους δείκτες με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να σημειώνει άνοδο 0,64% στις 427,70 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 1,07% στις 3.834 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,79% στις 14.031 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 1,09% στις 6.544 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο παραμένει κλειστός σήμερα. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο καταγράφει κέρδη 1,07% στις 23.960 μονάδες, ενώ στο 1,05% φτάνει η άνοδος του ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη που κινείται στις 8.315 μονάδες.

Οι μετοχές στην Ευρώπη εισέρχονται στο 2023 με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από ένα δύσκολο έτος συναλλαγών που επηρεάστηκε από την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων. 

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία την τελευταία εβδομάδα του 2022 τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι η αναμενόμενη ύφεση στην περιοχή μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο φοβόταν κάποτε. Οι επενδυτές θα έχουν περισσότερα στοιχεία να επεξεργαστούν καθώς οι αγορές επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς, με Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία και την ευρύτερη Ευρωζώνη να δημοσιεύουν τον τελευταίο δείκτη διευθυντών αγορών για τον τομέα της μεταποίησης.

Τα νούμερα έρχονται μετά τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου που έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ταλανίζεται από ένα νέο κύμα κρουσμάτων COVID-19 που σαρώνει τη χώρα μετά την ξαφνική χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών κατά της πανδημίας.

Ο δείκτης PMI της Κίνας υποχώρησε στο 47 από 48 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το Σάββατο, ευρισκόμενος κάτω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 48,0 και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020. Ήταν επίσης κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που υποδηλώνει συρρίκνωση.

Το οικονομικό ημερολόγιο θα γεμίσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με αιχμή τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ και τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Δεκεμβρίου την Τετάρτη. Την Παρασκευή θα δημοσιευθεί επίσης ο έκτακτος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης, πριν η προσοχή στραφεί στην τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ