ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Οι καταλύτες που επανέφεραν το Χρηματιστήριο στις 900 μονάδες

Ώθηση από τα αποτελέσματα 9μήνου, τις αυξημένες εισροές στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω εισόδου στον MSCI, το momentum που διαμορφώνει το επικείμενο road show της ΕΧΑΕ, αλλά και τη διεθνή άνοδο σε υψηλά τριών μηνών.

Οιωνοί πιο πειστικής επανάκτησης των 900 μονάδων εμφανίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να λαμβάνει ώθηση από τις ανακοινώσεις εξαιρετικών αποτελεσμάτων 9μήνου από εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, που με τη σειρά τους φέρνουν νέες αναβαθμίσεις για κορυφαίες μετοχές, ενώ πολύ θετικά συνδράμει και το διεθνές κλίμα, με τις αγορές σε Ευρώπη και Wall Street σε νέα υψηλά τριών και πλέον μηνών.

Η αγορά μετά την ελεγχόμενη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε το Γ.Δ. έως το χαμηλό των 879,74 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό Πέμπτης 17/11), γρήγορα ανέκτησε το χαμένο έδαφος έχοντας συμπληρώσει τριήμερο ανοδικής αντίδρασης, που έφερε χθες το δείκτη ξανά στις 900 μονάδες με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.

Φαίνεται πως καθώς πλησιάζουμε στη λήξη του Νοεμβρίου και του 11μήνου, όπου τα περισσότερα ξένα επενδυτικά δίκτυα κλείνουν τα βιβλία έτους, υπάρχει αυξημένη κινητικότητα μετοχικών τακτοποιήσεων, αναδιάταξης θέσεων, αλλά και τοποθετήσεων, εξού και τα αυξημένα πακέτα που ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα και είχαν οδηγήσει τις μέσες συναλλαγές πάνω από τα 65 εκατ. ευρώ.

Το τέμπο στην παρούσα εβδομάδα δίνουν οι εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, οι αυξημένες εισροές στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που χθες έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 19,55 ευρώ με το μεγαλύτερο τζίρο χθες άνω των 7,1 εκατ. ευρώ, καθώς μπαίνει στον MSCI από την 1η Δεκεμβρίου, αλλά και το momentum που διαμορφώνει – έστω και σημειολογικά – το επικείμενο road show της ΕΧΑΕ με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

Χθες ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στο 9μηνο ύψους 285,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα +60,3% και η ΔΕΗ πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις, ενώ σήμερα ανακοινώνουν οι Motor Oil, Quest Συμμετοχών και Lamda Development, με την πρώτη να αναμένεται να δημοσιεύσει το κορυφαίο 9μηνο της ιστορίας της, με ρεκόρ πωλήσεων και καθαρής κερδοφορίας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η αγορά παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα φέτος, έχοντας μια από τις καλύτερες και πιο «αμυντικές» επιδόσεις παγκοσμίως.

Ασχέτως με την εγχώρια μιζέρια και την τοξικότητα που φέρνει η διαρκής αναμόχλευση του θέματος των παρακολουθήσεων, η μεγάλη εικόνα, στην οποία εστιάζουν οι ισχυροί επενδυτές, εγχώριοι αλλά και ξένοι, είναι κάτι παραπάνω από θετική. Τόσο για την οικονομία, όσο και για το χρηματιστήριο και τις τράπεζες.

Η σεζόν κλείνει εξαιρετικά για τον τουρισμό, ξεπερνώντας κατά πολύ τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί αρχικά, το ΑΕΠ θα δείξει ισχυρή ανάπτυξη κόντρα σε όλες τις υπόλοιπες οικονομίες, οι δείκτες της ανεργίας μειώνονται και η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει σύμφωνα με στοιχεία κορυφαίων φορέων.

Συνάμα, η χώρα έχει καταστεί ένας τόπος φιλόξενος για επενδύσεις όπως μαρτυρούν οι πολυάριθμες επενδύσεις εγχώριων (πρόσφατο παράδειγμα η εταιρεία Megaplast), αλλά κυρίως ξένων μεγάλων ομίλων που συνεχίζουν να φέρνουν στη χώρα μας σημαντικά projects, όπως η Lamda Hellix που τη Δευτέρα εγκαινίασε στην Κρήτη νέα μεγάλη επένδυση με data center, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο διασύνδεσης ευρύτερα.

Μολονότι λοιπόν η αγορά δεν έλκει φρέσκο χρήμα, εντούτοις εν μέσω rotation καταφέρνει και διατηρεί το ενδιαφέρον σε πολλές επιμέρους μετοχές, ενώ λείπουν οι αγελαίες συμπεριφορές, στοιχείο που δείχνει ξεσκαρτάρισμα αλλά και ωριμότητα.

Η χθεσινή ήταν η 3η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση και η 11η στις 16 έως τώρα του Νοέμβρη, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις όποιες αναταράξεις και την ανάγκη επιμέρους διορθώσεων και τεχνικών τακτοποιήσεων, οι long έχουν τον έλεγχο και οι πωλητές δε βρίσκουν σημαντικά ερείσματα στη ζώνη των 880 – 890 μονάδων.

Με τις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά τριών και πλέον μηνών, το Χ.Α. συνεχίζει και το μήνα Νοέμβριο θετικά, οδεύοντας – όπως και όλα τα διεθνή χρηματιστήρια – στο καλύτερο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου των τελευταίων δεκαετιών. Ήδη, ο Γ.Δ. μετά το +14% του Οκτώβρη ενισχύεται κατά 2,95% το Νοέμβριο, ο FTSE 25 κερδίζει 3,14%, ο Mid Cap +4,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά το +26% του περασμένου μήνα, ενισχύεται κατά 6,31% τον τρέχοντα.

Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. πλέον γύρισε εκ νέου θετικός κερδίζοντας 0,75%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 1,81%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 8,24%, ενώ οι τράπεζες είναι στο +11,64%.

Πλέον ο Γ.Δ. ψάχνει την υπέρβαση που δεν είναι άλλη από μια πειστική κατοχύρωση των 900 μονάδων, που για να θεωρηθεί επιτυχής, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε σειρά συνεδριάσεων. Φυσικά, για μια πειστική και ανθεκτική κατοχύρωση των 900 μονάδων απαιτείται αύξηση των συναλλαγών, τουλάχιστον στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας (65 εκατ. ευρώ), όμως είναι φανερό ότι σοβαροί πωλητές κάτω από τις 900 μονάδες δεν υπάρχουν και αυτός είναι ο λόγος της εξαιρετικά «εύκολης» αναρρίχησης προς τις 900 μονάδες ξανά.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «πλέον μένει να δούμε αν θα υπάρξει διπλή κορυφή, ή αν θα γίνει μια νέα κίνηση για τις 930 ή 944 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Το πολύ σημαντικό νέο δεδομένο είναι το ανέβασμα των stops σε πολύ κοντινά επίπεδα, ενώ το rebalancing θα σηκώσει τζίρο και κατόπιν ακολουθεί ο Δεκέμβριος που θα είναι καθαρά “παιχνίδι” των Ελλήνων θεσμικών».

Συνεχίζοντας ο χρηματιστής τονίζει «πολύ γρήγορα η ελληνική οικονομία το 2021 πήρε πίσω τις απώλειες του 2020, ενώ το 2022 φαίνεται να είναι και η πρώτη ουσιαστική χρονιά μεγάλης ανάπτυξης. Τα στρατόπεδα ουσιαστικά έχουν μοιραστεί σε δύο πλευρές. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την ένταση της όποιας πτωτικής τάσης των ξένων αγορών και σε αυτούς που τοποθετούνται με βάση των μακροοικονομικών και των αποτελεσμάτων της αγοράς.

Μέχρι τώρα η αγορά απέδειξε την ανθεκτικότητα της για το 2022 μιας και είναι και η μόνη που έχει καταφέρει να είναι χωρίς απώλειες στο Γ.Δ. ενώ ξένοι δείκτες σημειώνουν ακόμη μεγάλες απώλειες παρά την ανάκαμψη του τελευταίο διαστήματος». Ο κ. Ζαχαράκης μιλώντας για τα τεχνικά δεδομένα, σημειώνει πως «τα επίπεδα των 903 μονάδων είναι πολύ σημαντικά για το κλείσιμο σε εβδομάδα, καθώς αν το κατοχυρώσει (σ.σ. απαιτείται φίλτρο τριών ημερών), τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση προς τις 955 μονάδες. Διαφορετικά, σε περίπτωση που χαθεί η ζώνη των 876-882 μονάδων σε εβδομάδα, τότε θα δούμε και πάλι μία ακόμα νότια κίνηση».

Σε υψηλά τριών μηνών οι ξένοι δείκτες - Νέο ράλι στη Wall Street 

Εντυπωσιακή είναι η ανθεκτικότητα των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, οι οποίοι παρά το σοκ της αλλαγής πολιτικής στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, παρά τις αναταράξεις, τις διορθώσεις και τα σκαμπανεβάσματα, συνεχίζουν ανοδικά και το μήνα Νοέμβριο ανοδικά, «χτίζοντας» διαρκώς καλύτερα επίπεδα και μειώνοντας τη ζημιά που έχει προκληθεί από τη μεγάλη πτώση των πρώτων εννέα μηνών του έτους.

Κορυφαίοι δείκτες του παγκοσμίου χρηματιστηριακού συστήματος έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των απωλειών τους, σε μια χρονιά μεγάλων κλυδωνισμών, εναλλαγών και διακυμάνσεων. Ήδη αρκετοί δείκτες βρίσκονται σε υψηλά τριών μηνών, που σημαίνει ότι έχουν υποσκελίσει και με το παραπάνω τις απώλειες του Σεπτεμβρίου, που προήλθαν από το σοκ της αύξησης των επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε χθες στις 14.422,35 μονάδες (+0,29%), απέχοντας πλέον λιγότερο από 2.000 μονάδες από το ιστορικό υψηλό των 16.285,35 μονάδων (ενδοσυνεδριακό της 5ης Ιανουαρίου 2022).

Στη Wall Street χθες το βράδυ καταγράφηκε σημαντικό ράλι επιστροφής, με τους τρεις δείκτες να επανέρχονται πάνω από κομβικά για την ψυχολογία των επενδυτών επίπεδα. Ο Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 34.000 μονάδες μετά από καιρό, κλείνοντας στις 34.098,10 μονάδες με άνοδο 1,18%, απέχοντας πλέον λιγότερο από 3.000 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του!

Ο S&P 500 επανήλθε πάνω από τις 4.000 μονάδες κλείνοντας στις 4.003,58 μονάδες με άνοδο 1,36%, ενώ ο δείκτης Nasdaq επανήλθε θεαματικά πάνω από τις 11.000 μονάδες κλείνοντας στις 11.174,41 μονάδες με άνοδο επίσης 1.36%.

Μένει να δούμε σήμερα πως θα αντιδράσουν οι διεθνείς δείκτες, καθώς ανακοινώνεται το σημαντικότερο σετ μακροοικονομικών στοιχείων, το οποίο περιλαμβάνει δείκτες μεταποίησης και υπηρεσιών Νοεμβρίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στοιχεία αγοράς εργασίας και παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών για την τελευταία. Επίσης, οι επενδυτές θα κάνουν focus στα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων των ΕΚΤ και Fed που θα δημοσιευτούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υποχώρηση το ευρώ μετά τις εκλογές, αβεβαιότητα για τα χρηματιστήρια

Οι αγορές θα αξιολογήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και το ριψοκίνδυνο στοίχημα Μακρόν με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΝΔ. Προσδοκίες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Φθηνό το ΧΑ παρά τη μεγάλη άνοδο: Τι δείχνουν τα στοιχεία του δείκτη MSCI

Παρά τη σημαντική ανάκαμψη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο, η «ψαλίδα» συγκριτικά με τις αποδόσεις του διεθνούς δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI και του παγκόσμιου δείκτη MSCI ACWI παραμένει μεγάλη.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.