Επιθετικές δηλώσεις από κορυφαία στελέχη της Fed αλλά και η διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση, οδηγούν σε νέες σημαντικές απώλειες τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν την αισιόδοξη διάθεση για πιθανή χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων σε ΗΠΑ και ευρωζώνη.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τζέιμς Μπούλαρντ, επικεφαλής της Fed St. Louis, ο οποίος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν μεταξύ 5% και 7% προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός, αν και παραδέχθηκε ότι αυτή η πορεία θα δημιουργήσει προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της Fed San Francisco, Μ. Ντάλι, η οποία ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει παύση στις αυξήσεις επιτοκίων είναι κάτι που ούτε καν το συζητά η Fed.
Οι δηλώσεις των δύο κορυφαίων στελεχών της Fed, οδήγησαν σε πτώση τα futures της Wall Street, μεγαλύτερες απώλειες της ευρωπαϊκές αγορές και κέρδη κοντά στο 1% για τον δείκτη δολαρίου.
Πτώση 0,97% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX στο -0,56% και τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,70%, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν τα προθεσμιακά συμβόλαια για Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.
Η διαμόρφωση του αμερικανικού πληθωρισμού χαμηλότερα των εκτιμήσεων δημιούργησε ένα πρόσκαιρο θετικό κλίμα στις αγορές, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση του ρυθμού αύξησης επιτοκίων από τη Fed, μία πορεία που θα ακολουθούσε και η ΕΚΤ.
Όμως και οι δύο τράπεζες εμφανίζονται απόλυτα αποφασισμένες να εκπληρώσουν πλήρως την «εντολή» που έχουν λάβει, δηλαδή την εφαρμογή μίας επιθετικής πολιτικής αύξησης επιτοκίων, προκειμένου να υπάρξει «τιθάσευση» του πληθωρισμού και επιστροφή του κοντά στον στόχο του 2%. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 10% και ως εκ τούτου χρειάζεται μία ιδιαίτερα σφιχτή νομισματική πολιτική.
Οι αναλυτές, παράλληλα, έχουν τονίσει ότι και το 2023 θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος για τις αγορές, με το ενδεχόμενο διολίσθησης των ΗΠΑ αλλά και κραταιών οικονομιών όπως η γερμανική σε ύφεση να θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό.
Την ίδια ώρα τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τη βρετανική οικονομία πυκνώνουν, με τον υπ. Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, να παραδέχεται ότι βρίσκεται, ήδη, σε ύφεση, ενώ εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023. Παρά, όμως, αυτήν την εκτίμηση ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος είναι «σφιχτός», με εφαρμογή μέτρων λιτότητας, προκειμένου, όπως υπογράμμισε ο Χαντ να μην πληγεί η αξιοπιστία της βρετανικής οικονομίας.