ΓΔ: 1424.76 0.08% Τζίρος: 22.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:24:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι κρύβει το τραπεζικό ράλι +16%: Επιστροφή στα ραντάρ των επενδυτών

Εξυγίανση χαρτοφυλακίων, αναπτυξιακές προοπτικές και οφέλη από την αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ αλλάζουν τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΧΑ τον Οκτώβριο. Χαμηλές αποτιμήσεις βλέπουν οι αναλυτές.

Η αλλαγή στρατηγικής από τις κεντρικές τράπεζες το τελευταίο δίμηνο, όπου μετά από μια υπερδεκαετή «χαλαρή» νομισματική πολιτική που έφερε τεράστια ρευστότητα στα χρηματιστήρια, ξεκίνησαν μπαράζ αύξησης επιτοκίων με στόχο να βάλουν φρένο στον πληθωρισμό, μπορεί να σόκαρε τις αγορές και να έφερε τη μεγάλη «βουτιά» του Σεπτεμβρίου, όμως αλλάζει τα δεδομένα ξανά, προς όφελος του τραπεζικού κλάδου διεθνώς.

Ωφελημένες ασφαλώς βγαίνουν και οι ελληνικές τράπεζες, που προσδοκούν σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας τους και ουσιαστική επιστροφή στο core business τους, μετά από πολλά χρόνια φθοράς, διαγραφής επισφαλειών και ευρύτερης συρρίκνωσης.

Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος πέρασε δια πυρός και σιδήρου την τελευταία 12ετία, εν μέσω καταρρεύσεων, συγχωνεύσεων που είχαν τα χαρακτηριστικά διάσωσης, αποχώρησης από μη τραπεζικές δραστηριότητες, αναγκαστικής πώλησης των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια, κλεισίματος καταστημάτων και μείωσης προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο ότι έως προ 15ετίας ο τραπεζικός κλάδος φιλοξενούσε στο Χ.Α. 13-15 μετοχές, ενώ πλέον υπάρχουν μόνο οι τέσσερις συστημικές, η Τράπεζα Ελλάδος και η Attica Bank.

Το «γύρισμα» του οικονομικού κύκλου και η αλλαγή των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, με την προσδοκία μάλιστα επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας το 2023 ή 2024, αντανακλάται και μέσα από την επιστροφή του τραπεζικού κλάδου, τόσο χρηματιστηριακά, που έχει κάνει σημαντικό ράλι από τα ιστορικά χαμηλά του, όσο και από το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα τραπεζικά ιδρύματα.

Βεβαίως ο κλάδος αλλάζει φυσιογνωμία καθώς πολλές εργασίες περνούν πλέον στο digital, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία, μετά τη συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων έχει φιλοδοξίες επέκτασης των δραστηριοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, σαφείς ενδείξεις για ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό παρέχουν οι άτυπες προσεγγίσεις που έχουν γίνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για μετοχές της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς.

Ο κλάδος μπορεί να αλλάξει επίπεδο το Χρηματιστήριο

Αν και ο κλάδος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν – ούτε στο ελάχιστο – να δικαιολογηθούν αναφορές σύγκρισης με το παρελθόν και τα ιστορικά υψηλά του 2007, όπου η Εθνική π.χ. ήταν στα 48 ευρώ, η Eurobank στα 28 ευρώ και η Πειραιώς στα 22 ευρώ, εντούτοις έχουν γίνει βήματα προόδου.

Φυσικά, κανένας δεν ξεχνά τι έχει περάσει ο τραπεζικός κλάδος την τελευταία δεκαετία, με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις και τα πολλαπλά reverse split σε δείκτες και μετοχές για να μη… μηδενίσουν. Η αγορά έχει πληρώσει ακριβά τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, όμως αυτή είναι η φυσιογνωμία του ρηχού και μονοσήμαντου ελληνικού χρηματιστηρίου, που αντανακλά την επίσης μονοσήμαντη τραπεζοκεντρική οικονομία, ελλείψει κλάδων – ηγετών και μεγάλης βιομηχανικής εκπροσώπησης, όπως γίνεται σε άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Θυμίζουμε ότι η κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου λόγω της πτώχευσης της χώρας την προηγούμενη δεκαετία, έβγαλε σύσσωμο τον κλάδο από το δείκτη MSCI Standard Greece, όμως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές έχουν επιστρέψει στον εν λόγω δείκτη, που είναι σημείο αναφοράς και λειτουργεί ως επενδυτικός μπούσουλας για τεράστια διεθνή χαρτοφυλάκια.

Τον Μάιο του 2021 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που επέστρεψε μετά από χρόνια στον MSCI Standard Greece, τον Ιούλιο του ίδιου έτους επανήλθε η Alpha Bank μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική ήταν η τελευταία προσθήκη τον Μάιο του 2022 (μαζί με τη Μυτιληναίος).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης ηγείται του ράλι στο χρηματιστήριο τον τρέχοντα μήνα, έχοντας κέρδη 16,60% και ενώ απομένει μόλις μια συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του. Θυμίζουμε ότι στη μοναδική χρονιά την τελευταία 12ετία που το Χ.Α. υπεραπέδωσε έναντι των διεθνών αγορών ήταν το 2019, όταν με φόντο την πολιτική αλλαγή, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 50%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει επίδοση +101%, τραβώντας όλη την αγορά υψηλότερα.

Πλέον ο τραπεζικός δείκτης φλερτάρει με τα υψηλά δύο και πλέον μηνών, έχοντας ως στόχο να υπερκεράσει το όριο των 600 μονάδων που είναι κρίσιμο τεχνικά. Η Εθνική καταγράφει κέρδη 20,62%, έχοντας μακράν και την καλύτερη επίδοση στο σύνολο του 2022 (+24,5%), η Πειραιώς που είχε μείνει πολύ πίσω έναντι των υπολοίπων κερδίζει 16,30% (ενώ χάνει 6,51% στο έτος), η Alpha Bank κερδίζει τον μήνα 13,80% αλλά χάνει 13,80% στο έτος, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο +14,67% και +10,12% αντίστοιχα.

Για ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, το ξύπνημα του τραπεζικού κλάδου ασφαλώς και είναι ζήτημα κορυφαίας σημασίας, καθώς είναι αυτός που δύναται να αλλάξει επίπεδο την αγορά, αυτός που μόνο μπορεί να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη ακόμη και στις 1.000 ή 1.200 μονάδες εν ευθέτω χρόνω.

Ο κλάδος ανακοίνωσε πολύ καλά μεγέθη στο 6μηνο του 2022, ενώ και στο εξωτερικό, τραπεζικοί όμιλοι κολοσσοί, όπως η Deutsche Bank παρουσίασαν την υψηλότερη κερδοφορία τους από το μακρινό 2009, στοιχείο που δείχνει την ευρύτερη επιστροφή του κλάδου, αλλά και το ρόλο που παίζει η αύξηση των επιτοκίων.

Πλέον η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Χ.Α. είναι στα 10,64 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου στο 1/6 της κεφαλαιοποίησης όλης της αγοράς που είναι στα 63 δισ. ευρώ, ενώ η αθροιστική επιρροή στο Γενικό Δείκτη είναι στο 20,44%, ήτοι στο 1/5 συνολικά. Η Εθνική επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 5,43%, η Alpha Bank κατά 5,22%, η Eurobank 5,20% και η Πειραιώς 4,59%.

Εγχώριοι και διεθνείς οίκοι προχωρούν σε αναβαθμίσεις

Εγχώριοι αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προχωρούν σε αναβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών. Η Eurobank Equities την περασμένη εβδομάδα ανέβασε τις τιμές στόχους με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις και την αύξηση των επιτοκίων που αυξάνουν σημαντικά τα έσοδα των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Έχει ως κορυφαία επιλογή την Εθνική Τράπεζα για την οποία διατυπώνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο στα 4,58 ευρώ από 4,50 ευρώ πριν, για την Alpha Bank διατυπώνει τιμή στόχο τα 1,50 ευρώ από 1,42 ευρώ πριν, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς ανεβάζει το στόχο στα 2,02 ευρώ (από 1,80 ευρώ πριν).

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank Equities, οι ελληνικές τράπεζες κινούνται με ισχυρή θεμελιώδη βάση, ενώ θα ευνοηθούν από την αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο κερδοφορίας τόσο για φέτος όσο και για το 2023.

Με το κλίμα να είναι υπερβολικά πτωτικό και τις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών να ενσωματώνουν μέσο κόστος ιδίων κεφαλαίων άνω του 20%, θεωρείται βάσιμο το επιχείρημα ότι πολλά κακά νέα έχουν τιμολογηθεί και εκτιμάται ότι η ισορροπία κινδύνου – απόδοσης κλίνει προς τα πάνω μακροπρόθεσμα, δεδομένης της εξαιρετικά χαμηλής αποτίμησης (0,3-0,5x 2023e P/BV).

Πρωτύτερα, ήταν η σειρά της HSBC να εκφραστεί θετικά για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας ότι «για επενδυτές με μεσοπρόθεσμες προοπτικές, οι ελληνικές μετοχές αξίζουν μια θέση overweight», χαρακτηρίζοντας τις αποτιμήσεις χαμηλές.

Σε έκθεση της διεθνούς τράπεζας για την περιοχή ΕΜΕΑ, τονίζεται ότι η διεύρυνση των spreads της ευρωζώνης ήταν δύσκολο να αφομοιωθεί από τις μετοχές- ωστόσο, τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη για την ελληνική οικονομία είναι ισχυρά. Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές. Οι τράπεζες συνέχισαν την καλή πορεία τους και παραμένουν στο επίκεντρο του story των ελληνικών μετοχών.

Οι αναλυτές της HSBC σημειώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν την ανάκαμψή τους -τα αποτελέσματα του β' τριμήνου εξέπληξαν ανοδικά με ισχυρή αύξηση των δανείων, ταχύτερη αναπροσαρμογή της αποτίμησης των τίτλων και ισχυρές προμήθειες. Λιγότερο από το 10% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα (έως το τέλος του β' τριμήνου), από 50% στο αποκορύφωμα της μακράς ελληνικής κρίσης χρέους.

Στις 11 Οκτωβρίου η JP Morgan είχε αναφερθεί στη σημαντική δυναμική του εγχώριου τραπεζικού κλάδου με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να διαθέτουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, σε έκθεσή της για τις τράπεζες Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Ο αμερικανικός οίκος αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες είχε υπογραμμίσει πως «είναι εκ των φθηνότερων μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής».

Είχε ασχοληθεί ξεχωριστά με τη μετοχή της Alpha Bank τονίζοντας ότι έχει (είχε τότε) περιθώριο ανόδου 62% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, δίνοντας τιμή – στόχο τα 1,4 ευρώ με σύσταση overweight. Τότε η μετοχή ήταν στα 0,85 ευρώ, ενώ την Πέμπτη έκλεισε στα 0,9284 ευρώ. Μάλιστα, από τη σχέση της τιμής της μετοχής με τα προβλεπόμενα κέρδη, φαίνεται ότι η μετοχή της Alpha Bank είναι η δεύτερη φθηνότερη στην εξεταζόμενη γεωγραφική περιοχή, με το P/E μονοψήφιο <5x, ενώ το P/TBV διαμορφώνεται σε 0.3x.

Τέλος, στις 5 Οκτωβρίου, η Deutsche Bank είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να μη διατηρείς εποικοδομητική στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών», αν και επισήμαινε πως δεν είναι όλα ρόδινα για τον κλάδο.

Η νέα τιμή – στόχος για την Alpha Bank φθάνει στα 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,60 ευρώ από 1,35 ευρώ πριν, για τη Eurobank στα 1,45 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν και για την Εθνική Τράπεζα στα 5,10 ευρώ από 4,40 ευρώ πριν. Παράλληλα διατηρεί σύσταση «αγορά» («buy») για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας και σύσταση «διακράτηση» («hold») για τους τίτλους των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, με την Εθνική Τράπεζα να αποτελεί την κορυφαία επιλογή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.