Με θετικούς για τους long οιωνούς ξεκινά και η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου στο χρηματιστήριο, ενός μήνα που έως τώρα έχει διαψεύσει το πρότερο, συνήθως «κόκκινο ιστορικό του, καθώς είναι ιδιαίτερα θετικός για τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και το Χ.Α. το οποίο κερδίζει έως τώρα 7,83%, με το μήνα να αποδεικνύεται –έξι συνεδριάσεις πριν τη λήξη του– ένας από τους καλύτερους του τρέχοντος έτους.
Αυτό που προσδίδει «καύσιμα» στην εγχώρια αγορά είναι η αυξημένη επιχειρηματική κινητικότητα και οι έντονες διεργασίες σε πολλούς κλάδους, με αιχμή την ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές, ενώ εσχάτως στο «κόλπο» των μετοχικών εξελίξεων φαίνεται πως έχει μπει και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ηγείται της ανόδου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, με απόδοση +14,32%.
Η ελληνική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει πολύ καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα έναντι σχεδόν όλων των διεθνών δεικτών οι οποίοι εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες από 15% έως 25% το 10μηνο, την ώρα που ο Γ.Δ. πλέον υποχωρεί μόλις 4,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης γύρισε θετικός το 2022 και ενισχύεται κατά 1,57%.
Η «επιστροφή» του τραπεζικού δείκτη αποδεικνύει αφενός το τεράστιο volatility της τρέχουσας χρονιάς, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως και 22,92% (7 Ιουλίου 2022), αλλά και το ότι ο κλάδος παραμένει «ζωντανός» επενδυτικά, έχοντας μάλιστα καλό momentum το τελευταίο διάστημα. Για ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως είναι το ελληνικό, η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου είναι πολύ σημαντική και δύναται, προϊόντος του χρόνου να βοηθήσει στην αλλαγή «πίστας».
Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διορθώνει τις πρότερες πτωτικές στρεβλώσεις, οι οποίες είχαν στείλει τον Γ.Δ. έως το χαμηλό των 780 μονάδων το Σεπτέμβριο. Εικόνα ασφαλώς που «αδικούσε» τα μεγέθη των εισηγμένων που κινούνται σε υψηλά 15ετίας και σε πολλές περιπτώσεις σε ιστορικά υψηλά, καθώς και την εξαιρετική πορεία της οικονομίας με αιχμή τον τουρισμό.
Για την οικονομία είχαμε την Παρασκευή την επιβεβαίωση της καλής πορείας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, παρότι, όπως αναμενόταν, δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο οίκος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανοσία στα αυξανόμενα επιτόκια χάρη στο μεγάλο ταμειακό «μαξιλάρι» και την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί τη στήριξη της ΕΚΤ με το νέο εργαλείο TPI και υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Βεβαίως, για να αλλάξει επίπεδο η αγορά, με πιθανή κίνηση στις 900 ή 950 μονάδες, πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος, άρα να αυξηθούν και οι συναλλαγές προς τα 70 ή 80 εκατ. ευρώ ημερησίως. Την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 53,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 15,4% έναντι της αμέσως προηγούμενης που ήταν στα 45,5 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει το χάσμα με τον μέσο τζίρο του 2022, ο οποίος διαμορφώνεται στα 76,2 εκατ. ευρώ.
Η αγορά προσπαθεί να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, ενώ ήδη έχει καλύψει τις μεγάλες απώλειες του Σεπτεμβρίου (-7,41%) καθώς κινείται σε επίπεδα που είχε στα τέλη Αυγούστου, ενώ στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις έκανε κυρίως ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, χωρίς σε κάποια εξ αυτών να χάσει το όριο των 840 μονάδων.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η μικρή αλλά σταθερή βελτίωση της εικόνας του Mid Cap που έχει συμπληρώσει οκτώ σερί ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ επανήλθε πάνω από τις 1.300 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 22 Σεπτεμβρίου που σημαίνει ότι κινείται σε υψηλά διμήνου.
Τα θετικά μηνύματα από τη Wall Street
Σε κάθε περίπτωση, την κυρίαρχη τάση θα τη δώσουν ξανά οι διεθνείς αγορές και κυρίως η Wall Street, όπου η προσοχή των επενδυτών έχει εστιαστεί στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου κορυφαίων ομίλων με παγκόσμια εμβέλεια.
Την Παρασκευή, οι δείκτες της Wall Street έκαναν ράλι, με τον Dow Jones μάλιστα να επανέρχεται πάνω από τις 31.000 μονάδες ύστερα από πολλές εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 748,97 (+2,47%) στις 31.082,56 μονάδες, o S&P 500 κέρδισε 2,37% στις 3.752,75 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,31% στις 10.859 μονάδες.
Έτσι, σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη. Ο βιομηχανικός δείκτης πρόσθεσε 4,9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερή του άνοδο σε επίπεδο εβδομάδας από τον Ιούνιο. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε κατά 4,7% και ο Nasdaq κέρδισε 5,2%.
Η βασική αιτία ανόδου δεν είναι αυτά που μετέδωσε η Wall Street Journal, ότι ίσως υπάρξει επιβράδυνση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, δηλαδή ότι μετά την αύξηση κατά 0,75% που αναμένεται τον Νοέμβριο η κεντρική τράπεζα θα κάνει άλλη μία κατά 0,50% τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια θα σταματήσει για να διαπιστώσει ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής της.
Αυτό το δημοσίευμα ίσως ήταν μια ευχάριστη αφορμή για είσοδο αγοραστών, όμως η αιτία είναι ότι εδραιώνεται η αντίληψη πως ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος πτώσης της αγοράς, έχουν χαθεί 13 τρισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών φέτος και ουσιαστικά έχουν προεξοφληθεί τα περισσότερα δυσμενή σενάρια.
Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει μια διάθεση επιστροφής στις μετοχές και επανεξέτασης των αποτιμήσεων, ιδιαίτερα τώρα που επίκειται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων -ειδικά αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις θα γίνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς από πολλές μεγάλες εταιρείες. Στην αγορά των options, όπως επισημαίνει το Bloomberg, φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί οι διαθέσεις για στοιχήματα στην πτώση των αμερικανικών μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια που ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση του S&P 500 έχουν καταρρεύσει στη χαμηλότερη αξία από το 2017.
Αυτή την εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, καθώς την Τρίτη δημοσιεύουν μεγέθη οι Coca Cola, 3M, General Electric, Visa, General Motors αλλά και Alphabet, Twitter, Spotify, Microsoft. Από Τετάρτη, έπεται συνέχεια με Ford, META, CME, Kraft, Boeing κ.α.
Τι λένε οι αναλυτές
Η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη είναι πως «όταν για 3η συναπτή εβδομάδα το Χ.Α. καταγράφει άνοδο και παράλληλα ο τραπεζικός κλάδος γυρνάει σε κέρδη 1,57% για το 2022, τότε είναι σαφές ότι κάτι θέλει να πει το Χρηματιστήριο. Και αυτό γιατί οι απώλειες που καταγράφουν οι ξένοι μεγάλοι δείκτες είναι κοντά στο 20%. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει όλα τα φόντα να αποδώσει μεσοπρόθεσμα, στις πτώσεις να είναι πιο αμυντικό και στις ανοδικές φάσεις να είναι πιο επιθετικό».
Ο χρηματιστής σημειώνει πως «θα αναζητηθεί μια αφορμή για να αλλάξει επίπεδο στο μέλλον, όμως η διαφορά θα γίνει αν υπάρξει επενδυτική βαθμίδα». Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «ο τραπεζικός κλάδος θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Το κράτος έχει αποφασίσει να αποεπενδυθεί από τον κλάδο παίρνοντας τα χρήματα πίσω σε κάποιες περιπτώσεις και χάνοντας σημαντικά κεφάλαια του παρελθόντος».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση εγχώριων επιχειρηματικών συμφωνιών πριν το τέλος του έτους και τα καλά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου που σταδιακά ανακοινώνονται λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας στην εικόνα μεταβλητότητας του εξωτερικού.
Μπορεί η εγχώρια αγορά να μην βγάζει ένταση, αμύνεται όμως υποδειγματικά σε ένα οικονομικό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργεί. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την απόκτηση μεριδίων σε όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, μια θετική ένδειξη που επιβεβαιώνει τα καλά νούμερα και την αίσθηση που έχουν μεταδώσει οι διοικήσεις μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Παρόλα αυτά η ενσωμάτωση των προσδοκιών που αφορούν εξαγορές και συγχωνεύσεις έχει ημερομηνία λήξης. Επί του παρόντος οι εμπλεκόμενοι εισηγμένοι κλάδοι σε εγχειρήματα εξαγορών είναι τουλάχιστον τέσσερις από όλο τα φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων (τράπεζες, κατασκευές, πληροφορική, ενέργεια) δημιουργώντας μια πληθωρική εικόνα κινητικότητας. Στα πρώτα καλά νέα η αγορά θα αρχίσει να κινείται πιο υποστηρικτικά πιστεύοντας περισσότερο την φήμη δίνοντας πλέον σαφές προβάδισμα στα εν εξελίξει εγχειρήματα. Σε αντίθετη περίπτωση αν σύντομα δεν υπάρξει κάποια επίσημη εξέλιξη που να δικαιολογεί την φημολογία η κόπωση θα επέλθει μοιραία αναθεωρώντας χαμηλότερα τους εμπλεκόμενους κλάδους».