ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Διαθέσεις για ράλι δείχνουν οι αγορές με ώθηση από τα εταιρικά κέρδη

Η στροφή προς τις μετοχές ενισχύθηκε από τα αποτελέσματα των εταιρειών κυρίως στις ΗΠΑ, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αγορών, τις φθηνότερες αποτιμήσεις που προσέλκυσαν τους αγοραστές και αφού κατευνάστηκαν οι ανησυχίες για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ράλι έχει αρχίσει στις διεθνείς αγορές αλλά και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με ώθηση από τις καλύτερες των αναμενόμενων ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών τρίτου τριμήνου, σε μία ακόμη ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις «αντέχουν» την κρίση. 

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τα futures του S&P 500, με τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη της Wall Street να έχει ξεπεράσει συγκεκριμένα τεχνικά επίπεδα στήριξης στη χθεσινή συνεδρίαση και να δίνει «σήμα» ότι θα κινηθεί ακόμη υψηλότερα.  Εξαιρετική πορεία για τη μετοχή της Goldman Sachs με άνοδο 2,2% μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αγορών, ενώ αυτό το κλίμα είναι αρκετό για να οδηγήσει ακόμη πιο υψηλά και τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 1,33%, ενώ στο +2,1% κινείται ο γερμανικός DAX

Η τρέχουσα πορεία του S&P 500 αναγκάζει ακόμη και παραδοσιακά απαισιόδοξους αναλυτές όπως ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley να γίνουν λίγο πιο θετικοί έναντι των αγορών, καθώς δήλωσε ότι «δεν θα απέκλειε» την άνοδο του δείκτη στις 4.150 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι 13% φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τα τρέχοντα.

«Οι μετοχές μπορεί να είναι ώριμες για μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη», εκτίμησαν οι αναλυτές της BCA Research, προσθέτοντας ότι «ενώ οι οικονομικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει -και ως εκ τούτου δεν δικαιολογούν μια αλλαγή στις κυκλικές προοπτικές- οι τεχνικές συνθήκες δείχνουν μια πιθανή ανάκαμψη». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά σε περιόδους ανακοίνωσης εταιρικών μεγεθών η όλη διαδικασία λειτουργεί ως «φάρμακο» για τις μετοχές, οδηγώντας τον S&P 500 σε άνοδο περίπου στο 76% των περιπτώσεων από το 2013. 

Η θετική στροφή προς τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ενισχύθηκε από τα αποτελέσματα των εταιρειών κυρίως στις ΗΠΑ, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αγορών, τις φθηνότερες αποτιμήσεις που προσέλκυσαν τους αγοραστές και αφού κατευνάστηκαν οι ανησυχίες για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά με τους αντίθετους ανέμους από τον πληθωρισμό, τους κινδύνους για την οικονομία και τις κεντρικές τράπεζες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους επενδυτές, υπάρχει συζήτηση σχετικά με το πόσο ανθεκτικά θα αποδειχθούν τα κέρδη.

«Υπάρχει ακόμη μια ισχυρή αίσθηση ενός bear market ράλι σχετικά με τις συναλλαγές κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας», εκτίμησε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής Oanda Europe  και προσέθεσε ότι «το οικονομικό τοπίο μοιάζει ύπουλο και δεν ξέρουμε καν αν βρισκόμαστε ακόμη στην κορύφωση του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Αυτοί είναι σημαντικοί αντίπαλοι άνεμοι που θα καταστήσουν οποιαδήποτε ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς εξαιρετικά δύσκολη».

Οι προσδοκίες των διαχειριστών κεφαλαίων 

Την ίδια ώρα οι διαχειριστές που συμμετείχαν στην τακτική μηνιαία έρευνα της Bank of America υποστήριξαν ότι θα υπάρξει ράλι των μετοχών εντός του επόμενου έτους.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Χάρνετ, κορυφαίος αναλυτής της BofA το κλίμα μεταξύ των διαχειριστών «φωνάζει μακροοικονομική συνθηκολόγηση, συνθηκολόγηση των επενδυτών, έναρξη συνθηκολόγησης της πολιτικής», ενώ οι επαγγελματίες των αγορών θεωρούν ότι οι μετοχές θα πιάσουν πάτο το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώσει την πολιτική των αυξήσεων. 

Παράλληλα οι διαχειριστές τονίζουν ότι οι επενδυτές έχουν το 6,3% των χαρτοφυλακίων τους σε μετρητά, το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2001, και ότι ένα καθαρό 49% των συμμετεχόντων είναι υποεπενδεδυμένο σε μετοχές.

Στα βασικά συμπεράσματα των διαχειριστών περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: 

  • Σε απόλυτους όρους, οι επενδυτές είναι περισσότερο θετικοί στα μετρητά, την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια και τα βασικά αγαθά και περισσότερο αρνητικοί στις μετοχές, τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ευρωζώνης, καθώς και στα ομόλογα.
  • Οι συναλλαγές με τον μεγαλύτερο «συνωστισμό» είναι long στο δολάριο ΗΠΑ, short στις ευρωπαϊκές μετοχές, long στα στοιχεία ESG, long στο πετρέλαιο, short στο χρέος και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών/Κίνας, καθώς και short στο χρέος και τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Ένα ποσοστό ρεκόρ 68% θεωρεί ότι το δολάριο είναι υπερτιμημένο.
  • Οι επενδυτές θεωρούν τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους ως την πιο πιθανή πηγή για ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός.
  • Οι επενδυτές βλέπουν αυξανόμενες πιθανότητες για μια στροφή της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους 12 μήνες, με το 28% των συμμετεχόντων να βλέπει χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια εντός του εν λόγω χρονικού πλαισίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ