ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Διατήρηση πιέσεων για ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή του πληθωρισμού ΗΠΑ

Υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο στο 8,1% από 8,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα αναμένουν οι αναλυτές, με τη Fed να μην εμφανίζεται πρόθυμη να διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν για έβδομη ημέρα, στο μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Φεβρουάριο του 2018, πριν από την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η οποία θα καθορίσει έως ένα βαθμό και τη μελλοντική πολιτική της Fed. 

Πτώση 0,35% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 0,30%, ενώ απώλειες 0,43% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 και σταθεροποιητικά με πτώση μόλις 0,01% κινείται ο γαλλικός CAC 40. Στο +0,29% ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35  να υποχωρεί 0,4%. 

Μεικτές τάσεις για τα futures της Wall Street, με Dow Jones και S&P 500 να ενισχύονται 0,13% και 0,14% αντίστοιχα, ενώ απώλειες 0,10% έχει ο Nasdaq.

Στην Ευρώπη οι μετοχές εταιρειών κατασκευής chips δέχθηκαν πιέσεις μετά τη μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου από την Applied Materials επικαλούμενη τους νέους κανόνες ελέγχου των εξαγωγών chips της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενώ η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. μείωσε τον στόχο της για τις κεφαλαιακές δαπάνες του 2022.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα αμερικανικά στοιχεία για τον  πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έχει διατηρηθεί σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών αν και έχει υποχωρήσει στο 8,1% από 8,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Πάντως ο  πήχης για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να απομακρυνθεί από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι "πολύ υψηλός" εν μέσω της συνεχιζόμενης δύναμης του υποκείμενου πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Minneapolis, Ν. Κασκάρι. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. 

Παράλληλα οι αγορές προχωρούν σε μία δεύτερη ανάγνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει υποχώρηση του πληθωρισμού.

Επιπρόσθετα οι  ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης μια ενεργειακή κρίση, μια διαφαινόμενη ύφεση και ένα ασθενέστερο νόμισμα. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις ανακοινώσεις κερδοφορίας εννεάμηνου για να εκτιμήσουν πώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτούς τους αντίξοους ανέμους.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για το πετρέλαιο με το brent να ενισχύεται 0,74% στα 93,13 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,58% στα 87,78 δολάρια. Κέρδη που ξεπερνούν το 4% για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας στα 167,260 ευρώ. 

Οριακή πτώση 0,01% εμφανίζει ο χρυσός στα 1.677,50 δολάρια, ενώ αντίθετα θετική πορεία ακολουθεί ο άργυρος ο οποίος ενισχύεται 0,22% στα 18,98 δολάρια. 

Πιέσεις για τις μεγάλες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,60%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 1,8%, ενώ 0,30% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ