ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Κεντρικές τράπεζες και γεωπολιτικός κίνδυνος οδηγούν σε νέα πτώση την Ευρώπη

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να πιέζουν τις αγορές. Βουτιά σχεδόν 12% για το Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στην οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Πτώση 0,54% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, ο οποίος υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Οκτωβρίου, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται στο κόκκινο και τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση που ξεπερνά το 1%. Στο -0,28% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,57% και τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται 0,64%. Στο -0,39% ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινείται 0,50% χαμηλότερα.

«Βουτιά» σχεδόν 12% στην έναρξη της συνεδρίασης για το Χρηματιστήριο της Μόσχας, μετά τον βομβαρδισμό πολλών πόλεων στην Ουκρανία και τη μερική καταστροφή της ρωσικής γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο. Ο  δείκτης Moex (σε ρούβλια) σημείωνε πτώση 11,9% στις 10:03 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πέφτοντας στις 1.780,39 μονάδες, περνώντας κάτω από το όριο των 1.800 μονάδων για πρώτη φορά μετά την 24η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο δείκτης RTS (σε δολάρια) σημείωνε πτώση κατά 13%, στις 909, 26 μονάδες.

Σε πτωτική πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,36%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,47%, ενώ 0,50% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Ο Stoxx 600  έχει σημειώσει πτώση άνω του 3% σε τέσσερις συνεδριάσεις λόγω των ανησυχιών ότι οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Οι φόβοι αυτοί αναζωπυρώθηκαν μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ανθεκτικότητα στην αμερικανική αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για μια στροφή της Fed σύντομα.

Οι εταιρείες κατασκευής chips, συμπεριλαμβανομένων των Infineon και BE Semiconductor, υποχώρησαν μεταξύ 1% και 2% μετά τη δημοσίευση από την Ουάσινγκτον ενός σαρωτικού συνόλου ελέγχων των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένου ενός μέτρου που αποκόπτει την Κίνα από ορισμένα chips  που κατασκευάζονται οπουδήποτε στον κόσμο με εξοπλισμό των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Renault σημείωσε άνοδο 4,4%, αφού το Reuters ανέφερε ότι η Nissan Motor πιέζει τον Γάλλο εταίρο της να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το μερίδιό του στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αντλήσει κεφάλαια για την επαναγορά των μετοχών.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε αυτό που αποκάλεσε τρομοκρατική επίθεση σε μια γέφυρα - κλειδί που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, καθώς ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του εν μέσω εκκλήσεων για αντίποινα.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να θεσπίσει περαιτέρω μέτρα ρευστότητας, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έρχεται μετά την ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα στις 28 Σεπτεμβρίου ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης δύο εβδομάδων για αγορά κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τα επενδυτικά κεφάλαια με γνώμονα την ανάληψη υποχρεώσεων (LDI) από την επικείμενη κατάρρευση. Τώρα, η BOE ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ένα "ομαλό τέλος" του προγράμματος αγοράς στις 14 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μεγέθους των καθημερινών δημοπρασιών της, ώστε να υπάρχει περιθώριο για αγορές χρυσών ομολόγων πριν από την προθεσμία της Παρασκευής.

Πιέσεις ασκούνται και στην αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,69% στα 97,24 δολάρια, ενώ κατά 0,54% χαμηλότερα και τα 92,13 δολάρια κινείται το αμερικανικό αργό. Σταθεροποίηση για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, με οριακές απώλειες 0,01% στα 156,20 ευρώ. 

Μεγάλες οι πιέσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 1,11% στα 1.690,05 δολάρια και τον άργυρο να έχει απώλειες 2,45% στα 19,7 δολάρια. 

Στο κόκκινο και οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,71%, με τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να κινείται 2,8% χαμηλότερα και τον κινεζικό Shanghai Composite να έχει απώλειες 1,66%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ