ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εισαγόμενη πίεση λυγίζει το Χρηματιστήριο, αναταραχή στην Ευρώπη

Πτώση που ξεπερνά το 3% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ άνω του 5% υποχωρεί η Coca-Cola HBC. Σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές.

Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών διολισθαίνουν οι μετοχές στην Ευρώπη, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να σημειώνουν ράλι και την τιμή του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται εκ νέου. 

Η φυγή των επενδυτών από τις μετοχές γίνεται με κάπως άτσαλο τρόπο αλλά δικαιολογημένα, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση και σοβαρό πλήγμα στην εταιρική κερδοφορία συνεχώς ενισχύονται. 

Την ίδια ώρα η Citigroup σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές πλησιάζουν επικίνδυνα τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται σε τροχιά για να συμπληρώσουν οκτώ διαδοχικούς μήνες εκροών, το συνολικό ύψος των οποίων φθάνει στα 98 δισ. δολάρια

Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν παραδοθεί στις διαθέσεις των πωλητών με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 1,29% και τον γερμανικό DAX να κινείται 1,23% χαμηλότερα. Πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει απώλειες 1,26%. 

Από αυτό το δυσμενές κλίμα δεν θα μπορούσε να γλιτώσει ούτε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στις 13:11  να έχει απώλειες 1,84% στις 786,13 μονάδες, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται τόσο οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 3,33%, όσο και βαριά χαρτιά όπως αυτό της Coca-Cola HBC (-5%). 

Ένας ακόμη παράγοντας που δημιουργεί τοξικό περιβάλλον για τις μετοχές είναι η ενίσχυση των γεωπολιτικών εντάσεων καθώς θεωρείται βέβαιο ότι υπήρξαν επιθέσεις στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερο τη ροή προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Μόσχα από την πλευρά της, αν και δέχεται το ενδεχόμενο επιθέσεων, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτές. 

«Η καταστροφή των υποδομών ωθεί σαφώς τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας σε ένα σημείο καμπής, και διαλύει τις ελπίδες να δούμε σύντομα μια βελτίωση - τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο ενεργειακό μέτωπο» εκτίμησε ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote Bank.

Συνεχίζεται και το ξεπούλημα στα ομόλογα με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων να σημειώνουν ράλι, με αυτή του γερμανικού bund –σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους- να παραμένει σταθερά άνω του 2%, ενώ για το ιταλικό έχει φθάσει έως και το 4,854%, ενώ αυτή του ελληνικού 10ετούς ξεπέρασε και το φράγμα του 5%. Παράλληλα η απόδοση για το αμερικανικό 10ετές έφθασε έως και το 4,019%, κατακτώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Πέραν της ενεργειακής κρίσης, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον απόλυτα σίγουροι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την επιθετική τους νομισματική πολιτική. Οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75% έκαστη τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, με τη Goldman Sachs να εκτιμά ότι θα  υπάρξει μία ακόμη κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο του 2023. Με απλά λόγια ενώ τον Ιούλιο του 2022 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκονταν στο 0%, θα εκτιναχθεί έως το τέλος του έτους στο 2,75%, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά. 

Σε σημερινή της ομιλία σε συνέδριο η επικεφαλής της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ διατήρησε τη «σκληρή» της στάση και ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι η ΕΚΤ έχει στόχο την επιστροφή του πληθωρισμού στο όριο του 2%, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της πολιτικής. «Στόχος είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις. Αν δεν εκπληρώναμε (την εντολή μας), αυτό θα έβλαπτε πολύ περισσότερο την οικονομία», σημείωσε.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαύρη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο έφερε η αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Απώλειες σχεδόν 3 μονάδων με βίαιες ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 16 μηνών. Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια λόγω των φόβων για σοβαρή επιβράδυνση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροί κραδασμοί στις αγορές, φόβοι για οικονομική επιβράδυνση

Ντόμινο ρευστοποιήσεων υπό τους φόβους για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Στη δίνη των πιέσεων και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί κάτω από τις 1.450 μονάδες. Απώλειες 3% για τράπεζες και άνω του 2% για Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΤΕ.