Σε bear market μπαίνει η ευρωπαϊκή αγορά με τον Stoxx 600 να συνεχίζει να κατρακυλά εν μέσω των έντονων ανησυχιών για ύφεση, ενώ και η Wall Street βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση», με τους αμερικανικούς δείκτες να κατρακυλούν από τις αρχές του έτους. Την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής με ταχύτατους ρυθμούς, με στόχο να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τον βαθμό πίεσης στις αγορές.
Υπό την πίεση των αυξήσεων επιτοκίων σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2020, έπειτα από την πτώση κατά 2,34% που τον έφερε στις 390,40 μονάδες, με τις συνολικές απώλειες από την αρχή του χρόνου να φτάνουν το 21%. Παράλληλα και ο Eurostoxx 50 συνέχισε να υποχωρεί, χάνοντας 2,29% και κλείνοντας στις 3.348 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε κατά 1,97% χαμηλότερα στις 12.284 μονάδες, και ο CAC-40 στο Παρίσι σημείωσε απώλειες 2,28% στις 5.783 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,97% στις 7.018 μονάδες και ο γαλλικός. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε πτώση 2,46% κλείνοντας στις 7.583 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 3,36% στις 21.066 μονάδες.
«Sell off» και στη Wall Street που οδεύει σε μια ακόμη πτωτική εβδομάδα, με τις απώλειες του Dow Jones να ξεπερνούν το 20% από τα υψηλά της 4ης Ιανουαρίου. Στις 20:20 o Dow Jones υποχωρεί κατά 1,86% στις 29.517 μονάδες και ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 1,97% στις 3.684 μονάδες, ενώ ο Nasdaq με απώλειες 1,97% βρίσκεται στις 10.849 μονάδες. Μέχρι χθες, ο Dow έχει υποχωρήσει περίπου 2,4% αυτή την εβδομάδα, ενώ τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq έχουν υποχωρήσει κατά 3% και 3,3% αντίστοιχα.
Πλέον, στρατηγικοί αναλυτές που συμμετέχουν στην τακτική έρευνα του Bloomberg τονίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός year end rally στην Ευρώπη έχει σχεδόν μηδενιστεί και προχωρούν σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για τον Stoxx 600, με την Goldman Sachs να είναι η τελευταία που εντάσσεται στον κύκλο των πιο απαισιόδοξων.
Η εξασθένηση των προοπτικών έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, η οποία παλεύει με την εκτίναξη του πληθωρισμού, μία επιθετική ΕΚΤ, μια ενεργειακή κρίση και φόβους ύφεσης. Εννέα από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν τις προβλέψεις τους από τη δημοσκόπηση του Αυγούστου και με βάση τον τρέχοντα μέσο όρο, ο δείκτης οδεύει προς ετήσια πτώση 13%.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα των κεντρικών τραπεζιτών αλλά και των κεντρικών οικονομικών πολιτικών κάθε έθνους, δεν είναι η ρευστότητα στο χρηματιστηριακό σύστημα, αλλά ο έλεγχος του πληθωρισμού, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.
Η Fed πραγματοποίησε την Τετάρτη άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, που ήταν η πέμπτη από την αρχή του έτους, και ακολούθησαν άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Αγγλίας και οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Σημειώνεται πως ήταν η έβδομη αύξηση για την Τράπεζα της Αγγλίας από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, με τη χθεσινή της αύξηση έβαλε τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης.
Την επενδυτική εικόνα επιβάρυνε και η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη που συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, με τον σύνθετο δείκτη PMI να κατρακυλά σε χαμηλό 20 μηνών στις 48,2 μονάδες από 48,9 μονάδες τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global, ανέφερε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει πιθανότατα σε ύφεση, καθώς βαθαίνει η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την περιοχή.