ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

UBS: Δεν τέλειωσαν τα δύσκολα παρά το ράλι του Ιουλίου στις αγορές

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν δύσκολες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και στην Κίνα αναμένεται «προσγείωση» το β' εξάμηνο.

Να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους μετά το ράλι των αγορών τον Ιούλιο συστήνει στους επενδυτές η UBS σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και ως εκ τούτου για τις μετοχές δεν έχουν υποχωρήσει. 

Ο ελβετικός χρηματοοικονομικός όμιλος διατηρεί την «ουδέτερη» («neutral») σύσταση για τις μετοχές και συστήνει στους επενδυτές να μην παρασυρθούν από το πρόσφατο ράλι. Αναμένει ότι οι αγορές θα παραμείνουν αρκετά ασταθείς μέχρι να γίνουν σαφέστερες οι γενικές επιπτώσεις των επιθετικότερων πολιτικών των κεντρικών τραπεζών.

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ των μετοχών αξίας έναντι αυτών ανάπτυξης οι οποίες εξακολουθούν να είναι ακριβές σε σχετικούς όρους και συσχετίζονται αρνητικά με την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, ενώ σε κλαδικό επίπεδο, εξακολουθεί να προτιμά την ενέργεια και την υγειονομική περίθαλψη.

Όπως τονίζεται στην έκθεση των αναλυτών της UBS το ράλι του  Ιουλίου αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές, καθώς οι αγορές μετοχών ανέκαμψαν παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη, μια νέα κρίση ακινήτων στην Κίνα και ελάχιστες ενδείξεις για το τέλος της πολέμου στην Ουκρανία. 

Η βελτιωμένη διάθεση ανάληψης κινδύνου στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων εν μέσω ενδείξεων για πιο ήπια οικονομικά δεδομένα. Τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη του 2ου τριμήνου για τις εισηγμένες εταιρείες στον δείκτη υ S&P 500 «ανέβασαν» επίσης το κλίμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου.

Τον Ιούλιο, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,1% για να εξαλείψει τις απώλειες του Ιουνίου και ο MSCI All Country World Index σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά σε πέντε μήνες και κέρδισε 6,9%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη τους από τον Νοέμβριο του 2020.

«Όμως συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην ερμηνεύουν υπερβολικά αισιόδοξα την κάπως θετικότερη εικόνα του Ιουλίου. Πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και οι αγορές ενδέχεται να παραμείνουν ασταθείς τους επόμενους μήνες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος

Υπάρχουν σχεδόν δύο μήνες οικονομικών δεδομένων  μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 20 – 21 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα πρέπει να «χωνέψουν» οι αγορές. 

Τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει κρίσιμη σημασία μετά την απόφαση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι αυτά είναι που θα καθορίσουν τη μελλοντική πολιτική της τράπεζας.  Παρά τα δύο τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, η Fed θα θελήσει να δει συγκεκριμένα σημάδια «παγώματος» των πληθωριστικών πιέσεων, ιδίως στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, αυτός ο τελευταίος κύκλος σύσφιξης είναι ασυνήθιστος επειδή η Fed άργησε να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει ακόμη και εάν η αμερικανική οικονομία διολισθήσει σε ύφεση. Επίσης οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν έχουν προηγούμενο: η αμερικανική οικονομία βίωσε αυτό που ο οικονομικός Τύπος αποκαλεί «τεχνική ύφεση» το πρώτο εξάμηνο του 2022, ωστόσο η αύξηση της απασχόλησης ήταν ραγδαία.

Ενώ η πτώση των τιμών των αγαθών και μια πιο «παγωμένη» αγορά ακινήτων, μεταξύ άλλων παραγόντων, υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να συγκρατηθεί το επόμενο έτος, το κατά πόσον αυτό είναι αρκετό για να μειώσει πιέσεις στις τιμές χωρίς τουλάχιστον μια ποσοστιαία αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα είναι αμφισβητήσιμο.

Σχετικά θετικά τα μεγέθη β’ τριμήνου 

Συνοπτικά, η περίοδος ανακοινώσεων εταιριών μεγεθών στις ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο ήταν αρκετά καλή και εντός των εκτιμήσεων της UBS.  Με βάση το ράλι 12% του S&P 500 από το χαμηλό του Ιουνίου, είναι πλέον σαφές ότι οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για πιο απογοητευτικές προοπτικές. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες αντέχουν, αλλά υπάρχουν σαφείς μετατοπίσεις μακριά από ορισμένα καταναλωτικά είδη (ενδύματα, Η/Υ) και τη στέγαση προς όφελος των ταξιδιών, της ενέργειας και των τροφίμων. Οι πολίτες με το χαμηλότερο εισόδημα αισθάνονται τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις και το ισχυρό δολάριο αποτελεί σημαντικό αντίβαρο για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Στα τρέχοντα επίπεδα, η UBS εκτιμά ότι ο S&P 500 βρίσκεται στο εύρος της δίκαιης αποτίμησής του, ενώ υπάρχει ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης. Οι αγορές μετοχών θα μπορούσαν να κινηθούν λίγο υψηλότερα καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί, αλλά η αύξηση των κερδών θα συνεχίσει επίσης να επιβραδύνεται. 

«Είναι δύσκολο να δούμε σημαντική άνοδος των μετοχών από εδώ και πέρα, εκτός αν έχουμε κάποιο συνδυασμό από μια πολύ σημαντική μείωση του πληθωρισμού, μια εκ νέου επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ή η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρήσει κάτω του 2%», υπογραμμίζεται στην έκθεση, ενώ η τράπεζα εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2022 στις 3.900 μονάδες, ενώ θα φθάσει στις 4.200 μονάδες τον Ιούνιο του 2023. 

Σε στενωπό η διεθνής οικονομία

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν δύσκολες, σημειώνει η UBS, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, η Fed μπορεί να μην είναι απαραίτητα πολύ θορυβημένη από αυτή την πορεία, καθώς ο κ. Πάουελ δήλωσε στην τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας ότι «στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια περίοδο ανάπτυξης κάτω από το δυναμικό, προκειμένου να δημιουργηθεί κάποια χαλαρότητα ώστε η πλευρά της προσφοράς να μπορέσει να καλύψει το κενό». 

Την ίδια ώρα η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες με προοπτικές διαταραχή του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη και «δελτία» για την ενέργεια εντός των χειμερινών μηνών. 

Η Κίνα αναμένεται να έχει μια ανώμαλη προσγείωση στο β’ εξάμηνο, λόγω της πολιτικής για μηδενικά κρούσματα κορονοϊού και μίας απροσδόκητα σοβαρής κρίσης στον τομέα των ακινήτων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Εγκλωβισμένες» στους χρησμούς του Τζερόμ Πάουελ για επιτόκια οι αγορές

Η ομιλία του προέδρου της Fed στο Τζάκσον Χολ, δημιουργεί αρκετό προβληματισμό στους επενδυτές, οι οποίοι ευελπιστούν να αποκαλύψει τις προθέσεις της τράπεζας για μειώσεις επιτοκίων.