ΓΔ: 1450.92 0.72% Τζίρος: 78.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

«Κόκκινο» όλο το ταμπλό στο Χρηματιστήριο, εν μέσω διεθνούς αναταραχής

Ξεπερνούν το 4% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη με αυξημένη αξία συναλλαγών. Έντονη πίεση στις τραπεζικές μετοχές. Επιτόκια, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και πολιτικό ρίσκο ανησυχούν τους επενδυτές.

Απόλυτη η επικράτηση των πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών και συνεχίζεται το sell off και στα ελληνικά ομόλογα. 

Αρνητικό το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, αν και αρκετά πιο συγκρατημένη σε σύγκριση με το ΧΑ, με δεδομένη και τη χθεσινή «βουτιά». Πτώση 0,78% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Πάντως, τα futures στις ΗΠΑ κινούνται ελαφρώς ανοδικό (+0,50% για τους δύο βασικούς δείκτες), υποδεικνύοντας ανοδικό άνοιγμα μετά τη χθεσινή βουτιά.

Στις 15:37 ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει στο επίπεδο των 825,37 μονάδων, με απώλειες 4,31%, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 818,56 μονάδων και του υψηλού των 854,05 μονάδων. Αυξημένη η αξία των συναλλαγών στα 76,30 εκατ. ευρώ, με απόλυτη κυριαρχία των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 119, έναντι 10 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση 4,35% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 4,58%. 

Σταθερά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ο τραπεζικός κλάδος, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 6,02%. Πτώση 5,23% για την Alpha Bank, με τη Eurobank στο -6,ο7%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 6,21%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η Τράπεζα Πειραιώς στο -7,03%. 

Το sell off στην υψηλή κεφαλαιοποίηση διατηρείται αναλλοίωτο, με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 3,22%, τον ΟΤΕ να βρίσκεται στο -4,73%, τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες 1,50%, ενώ 4,17% χαμηλότερα κινείται η ΔΕΗ. 

Η πτώση στην αγορά σημειώνεται μετά το χθεσινό sell off στα διεθνή χρηματιστήρια, ενόψει της αυριανής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να φθάσει και το 0,75%. Στην Ευρώπη, ανησυχίες επικρατούν για την πολιτική της ΕΚΤ, τόσο για τις αυξήσεις επιτοκίων όσο και για τον τρόπο που θα παρέμβει για να στηρίξει τις αδύναμες χώρες –λόγω υψηλού χρέους- όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτή είναι άλλωστε η αιτία που οδηγεί σε ράλι τις αποδόσεις τόσο για το ελληνικό όσο και για το ιταλικό 10ετές ομόλογο, οι οποίες φθάνουν σε επίπεδα που θυμίζουν αρκετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας αρνητικό αντίκτυπο έχει τόσο η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρίσκου, λόγω των συνεχιζόμενων, μέχρι στιγμής λεκτικών, ενεργειών της Τουρκίας αλλά και η φημολογία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι οποίες, όμως, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και ως εκ τούτου μοιάζει αδύνατη ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ τα περισσότερα κόμματα δεν εμφανίζονται πρόθυμα να συνεργαστούν. Ένα από τα μεγάλα ατού για την ελληνική οικονομία, όπως έχουν τονίσει διεθνείς αναλυτές, ήταν η παρατεταμένη πολιτική σταθερότητα, κάτι το οποίο πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση. 

Φυσικά και η γενικευμένη διάθεση διεθνώς εκ μέρους των επενδυτών να μειώσουν την ανάληψη ρίσκου διαδραματίζει και αυτήν τον αρνητικό της ρόλο, με τις ρευστοποιήσεις μετοχών να μην οφείλονται σε κάποιες αρνητικές ειδήσεις ή κακή πορεία των εταιρειών αλλά στη διάθεση των επενδυτών να φύγουν όσο το δυνατόν με λιγότερες απώλειες από τις αγορές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβάζει ταχύτητα πάνω από τις 1.440 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει να κινείται σε ανοδική πορεία ο Γενικός Δείκτης που ωθείται από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές παρά την αβεβαιότητα για την επιπτώσεις των γαλλικών εκλογών στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητεί κατεύθυνση στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης ανέτρεψε την αρνητική εικόνα που υπήρξε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και ακολούθησε τον θετικό βηματισμό που έχουν ανοίξει οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την ήττα της Λεπέν στη Γαλλία.