ΓΔ: 1450.92 0.72% Τζίρος: 78.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Στη δίνη της διεθνούς αναταραχής το ΧΑ: Sell off με αυξημένο τζίρο

Ξεπέρασαν και το 5% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, μεγαλύτερες για τον τραπεζικό, βαριές απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ανησυχίες για πληθωρισμό, επιτόκια, γεωπολιτικούς κινδύνους και πολιτικό ρίσκο.

Σε δίνη εξαιρετικά ισχυρών πιέσεων βρίσκεται το χρηματιστήριο, με αυξημένη αξία συναλλαγών που υποδεικνύει ότι οι επενδυτές αντιδρούν με μεγάλη νευρικότητα στη σοβαρή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, μετά και τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» στις αμερικανικές αγορές που έφερε τον S&P 500 σε bear market.

Αντιστροφή τάσεων παρατηρείται και στην Ευρώπη, η οποία έχει γυρίσει σε αρνητική πορεία, παρά την αρχική προσπάθεια να αντιδράσει ανοδικά, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,91%, ενώ 0,68% χαμηλότερα κινείται ο DAX

«Βουτιά» που ξεπερνά το 5% εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης στις 13:08, διαμορφούμενος στις 818,91 μονάδες, το οποίο είναι και το μέχρι τώρα ενδοσυνεδριακό χαμηλό, ενώ το υψηλό ήταν στις 854,05 μονάδες. Στα 47,79 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με πλήρη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 110, έναντι μόλις 9 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση 5,15% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 5,20%. 

Στο έλεος των πωλητών οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 6,87%. Πτώση 7,21% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει απώλειες 6,39%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 6,38% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο -8,77%. 

Σταθερά στο απόλυτο κόκκινο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη ΔΕΗ να έχει απώλειες 5,76%, τον ΟΤΕ να υποχωρεί 4,67%, τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται στο -2,71%, ενώ 4,48% χαμηλότερα κινείται η Coca-Cola HBC. Άνω του 6% η πτώση για Quest, Lamda, ElvalHalcor και Mytilineos και άνω του 5% για ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και τα ευρωπαϊκά, παρακολουθούν στενά τη μεγάλη πτώση των αμερικανικών μετοχών, ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά μισή μονάδα, που θα ανακοινωθεί αύριο. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ, η οποία όχι μόνο προετοιμάζεται για μία πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων, αλλά δεν έδωσε και ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα στηρίξει τα ομόλογα χωρών με ιδιαίτερα υψηλό χρέος, όπως Ελλάδα και Ιταλία. 

Η Ιταλία αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο παράγοντα ανησυχίας για την ευρωζώνη, λόγω και του ότι το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι πιο ελκυστικό, με μακροχρόνια ωρίμανση αλλά και εξαιτίας του ότι το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα. 

Η αύξηση, όμως, του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου τόσο για τις δύο χώρες όσο και για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς, όπως επισημαίνει η Mooody’s, μπορεί να μην θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά περιορίζει σημαντικά τον δημοσιονομικό χώρο. 

Ένας επιπλέον παράγοντας για το ΧΑ που αποθαρρύνει την αύξηση ρίσκου και οδηγεί σε «κλείδωμα» ρευστότητας και αμυντικές κινήσεις, είναι η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου. Πλέον, η «πολεμική» ρητορική της Τουρκίας εκφράζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, με πολλές θεωρίες αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος». Οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη και την αύξηση του πολιτικού ρίσκου, καθώς είναι συνεχής η διακίνηση σεναρίων για πρόωρες εκλογές, με ανοικτό ενδεχόμενο να χρειασθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

Τι σημαίνει η νέα bear market για τις αγορές

Το κλείσιμο ενός ανοδικού κύκλου για τα διεθνή χρηματιστήρια και την είσοδο σε μια εποχή υψηλού κινδύνου για τους επενδυτές σηματοδοτεί η χθεσινή «βουτιά» των αμερικανικών μετοχών, που φέρνει πλέον τον σημαντικότερο δείκτη στον κόσμο, τον S&P 500, σε έδαφος bear market.

Η τελευταία bear market στο αμερικανικό χρηματιστήριο καταγράφηκε τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, όταν ο S&P 500 διολίσθησε 34% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του, με αφορμή την παγκόσμια αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία. Η συνέχεια είναι γνωστή: κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις διέθεσαν άφθονη ρευστότητα στο οικονομικό σύστημα για να «φρενάρουν» τις δυνάμεις της ύφεσης και τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο επωφελήθηκαν, περνώντας μια μακρά περίοδο ευφορίας, που κράτησε ως τις αρχές του 2022.

Στις 3 Ιανουαρίου 2022, ο S&P 500 έπιασε την υψηλότερη τιμή της ιστορίας του. Έκτοτε, η τάση αποθέρμανσης άρχισε να γίνεται ορατή, καθώς ο πληθωρισμός ήταν εμφανές ότι θα οδηγούσε τη Fed σε «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής με αύξηση των επιτοκίων. Οι αναταράξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσαν περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό, για να φθάσουμε, την περασμένη Παρασκευή, σε ένα σημαντικό σταθμό: ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο έφθασε το 8,6%, μισή μονάδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street και πλέον χάθηκε και η τελευταία ελπίδα των επενδυτών ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να κλείσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι επενδυτές στις δύο όχθες του Ατλαντικού περιμένουν τώρα με αγωνία τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, προσπαθώντας να αξιολογήσουν πόσο επιθετικές θα γίνουν η Fed και η EKT στην αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά και να προβλέψουν αν αυτή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβάζει ταχύτητα πάνω από τις 1.440 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει να κινείται σε ανοδική πορεία ο Γενικός Δείκτης που ωθείται από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές παρά την αβεβαιότητα για την επιπτώσεις των γαλλικών εκλογών στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητεί κατεύθυνση στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης ανέτρεψε την αρνητική εικόνα που υπήρξε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και ακολούθησε τον θετικό βηματισμό που έχουν ανοίξει οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την ήττα της Λεπέν στη Γαλλία.