Στην τελευταία ακέραιη εβδομάδα του Μαΐου μπαίνει από σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με τον μήνα να αποδεικνύεται έως τώρα ο πιο δύσκολος του 2022 και ένας από τους πλέον δύσκολους της τελευταίας διετίας από την έναρξη της πανδημίας και εντεύθεν. Είναι ένας μήνας μεγάλης μεταβλητότητας για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες συνεχίζουν να δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς, συμπαρασύροντας εύλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες, όπως ο S&P 500, είναι κοντά στο να περάσουν… επίσημα σε bear market φάση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για μικρές, περιφερειακές, αναδυόμενες αγορές όπως είναι η ελληνική. Βεβαίως, και σε άλλες συγκυρίες τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς αγορές φλέρταραν με το πέρασμα σε bear market, όμως σε όλες τις περιπτώσεις επέστρεψαν, εκπλήσσοντας με τη δυναμική τους, πετυχαίνοντας νέα ιστορικά υψηλά.
Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί τώρα η κατάσταση, δεδομένου ότι καμιά συγκυρία δεν είναι ίδια με την άλλη, ενώ η αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από τη Fed, είναι η ειδοποιός διαφορά που αλλάζει τα δεδομένα που ίσχυσαν για περισσότερα από δώδεκα χρόνια.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η αθρόα ρευστότητα που απελευθερώνονταν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις κεντρικές τράπεζες «σκέπαζε» κάθε άλλο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Αυτό τώρα αλλάζει και φαίνεται πως έως ότου βρεθούν οι νέες ισορροπίες στο… δίκαιο των αποτιμήσεων αλλά και στην πραγματική ρευστότητα που «δικαιούται» να απορροφά η χρηματοπιστωτική βιομηχανία, οι αναταράξεις θα είναι πολλές, έντονες και θα οδηγούν σε αμυντικές κινήσεις τους επενδυτές, οι οποίοι οδηγούνται σε περιφρούρηση ρευστότητας και όχι σε νέα ρίσκα.
Παγκόσμια υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επιβράδυνση που ήδη έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία και την κατανάλωση, όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα εταιρειών λιανικού εμπορίου που είναι βαρόμετρα της οικονομικής κατάστασης (Target Group, Walmart).
Εντός αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι αναταράξεις και οι κλυδωνισμοί θα συνεχίζουν να είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά στις αγορές, ενώ και το Χ.Α. έχει ήδη πολύ μεγάλη διακύμανση το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθώς ο Γ.Δ. έφτασε να κερδίζει έως 8,70% και οι τράπεζες έως 29,70%, όμως πλέον αμφότεροι οι δείκτες έχουν γυρίσει αρνητικά, υποχωρώντας σε ποσοστό 3,73% και 2,02% αντίστοιχα το 2022.
Την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. κινήθηκε ήπια πτωτικά με τον Γ.Δ. να υποχωρεί σε ποσοστό 0,80%, τον FTSE 25 στο -0,59%, τον Mid Cap να ξεχωρίζει θετικά μετά από καιρό έχοντας άνοδο 1,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,38%. Σε επίπεδο μήνα, ο Γ.Δ. υποχωρεί 6,76%, ο FTSE 25 είναι στο -7,54%, ο Mid Cap στο -6,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει τη μεγαλύτερη πτώση με -12,63%.
Η τρέχουσα εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τις ανακοινώσεις μεγεθών κορυφαίων τραπεζών, καθώς Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν μεγέθη α’ τριμήνου και πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις διαδοχικά στις 25, 26 και 27 Μαΐου αντίστοιχα.
Σήμερα Δευτέρα 23/5 ανακοινώνουν μεγέθη 1ου τριμήνου η ElvalHalcor και η Premia, την Τρίτη η Epsilon Net, την Τετάρτη η Quest Συμμετοχών ενώ την Πέμπτη 26 Μαΐου ανακοινώνουν μεγέθη οι ΔΕΗ και Aegean Airlines. Επίσης την Πέμπτη 26/5 θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη FTSE-25.
Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Πότε έχουμε bear market
Όπως τονίζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «μετά από πολλά χρόνια τα χρηματιστήρια κινούνται χωρίς τις κεντρικές τράπεζες που ουσιαστικά στήριζαν και τις αγορές στα δύσκολα. Ο S&P 500 ήδη κατέγραψε 20% απώλειες από τα υψηλά, του γεγονός που για πολλούς είναι και ο όριο του bull market.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον στην Αμερική γεννιούνται οι πρώτες σοβαρές γενιές εγκλωβισμένων. Θυμίζουμε, παρ’ όλα αυτά, ότι οι διορθώσεις στις bull market περιόδους, δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία ως προς το μέγεθός τους, αλλά για τον χρόνο που διαρκούν.
Το χαρακτηριστικό μίας bear market είναι οι αργές και βασανιστικές σε χρόνο πτώσεις και πολύ βίαιες και γρήγορες άνοδοι με χαμηλή διάρκεια. Αυτό που βλέπουμε στην παρούσα φάση στους αμερικανικούς δείκτες, είναι το δεύτερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι χρηματαγορές θα μπουν σε μία φάση πλάγιας συσσώρευσης μιας και τα δεδομένα δεν συνηγορούν για νέα υψηλά.
Η Ελλάδα είναι μία διαφορετική περίπτωση, με άλλα χαρακτηριστικά, που σίγουρα θα επηρεάζεται από τις κινήσεις των ξένων αγορών. Η ελληνική αγορά μπορεί να κάνει την διαφορά, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να το αποδεικνύει μέρα με την μέρα.
Η λογική λέει ότι η διαφορά θα έγκεινται στο γεγονός ότι οι άνοδοι θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και οι πτώσεις μικρότερες. Αν γυρίσουμε πίσω στον παρελθόν θα δούμε ότι το Χ.Α. ανέβαινε στις ανοδικές περιόδους των ξένων, παρ’ όλα αυτά η πτώση του ήταν πολλαπλάσια. Όλα δείχνουν ότι η αγορά περιμένει νέα από εισηγμένες ενώ συνεχίζει να υπάρχει οργασμός συζητήσεων και νέων επενδύσεων».
Τα τεχνικά δεδομένα
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «μπορεί η εβδομάδα που πέρασε να μην έδωσε κέρδη στην αγορά, παρ’ όλα αυτά έδειξε ότι γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης διασώζοντας το επίπεδο των 843 μονάδων. Ουσιαστικά οι 870 μονάδες είναι το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης με το κύριο στην ζώνη των 900 μονάδων. Πλέον πλησιάζουμε και στην ολοκλήρωση του rebalancing του MSCI που ουσιαστικά θα ξεκαθαρίσει και την εικόνα. Θυμίζουμε ότι οι έξοδοι και οι είσοδοι μετοχών ακολουθούν αντίθετες βραχυπρόθεσμες πορείες αμέσως μετά», τονίζει ο χρηματιστής.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως «οι 850 μονάδες κράτησαν σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων, αλλά αυτό δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την διαγραμματική εικόνα. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και δεν έχασε το εν λόγω επίπεδο στήριξης, πραγματοποίησε τις συναλλαγές της εβδομάδας σε αισθητά χαμηλότερο εύρος τιμών από την προηγούμενη. Τουτέστιν χαμηλότερο χαμηλό και χαμηλότερο υψηλό, το οποίο είναι μια ένδειξη αδυναμίας.
Πρακτικά η αγορά παραμένει σε καθοδική τροχιά, οι αγοραστές αγόρασαν λίγο χρόνο και απέφυγαν τα σενάρια που θέλουν τον Γενικό Δείκτη να ανοίγει βηματισμό για τις 800 μονάδες αν χάσει το 850. Η αγορά χρόνου συνίσταται στο ότι πλέον το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης έχει μετατοπιστεί προς τις 885 μονάδες ενώ η κάλυψη του καθοδικού κενού (864-858) ως εκκρεμότητα μπορεί να εξομαλύνει κάπως την πτωτική δυναμική».