Διατηρεί τη σύσταση overweight και την τιμή – στόχο στα 14,5 ευρώ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Pantelakis Sec., σε report της μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας.
Όπως αναφέρει τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το οικονομικό έτος 2021 αυξήθηκαν 6% σε ετήσια βάση στα 324 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τόσο τις εκτιμήσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής όσο και τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών, χάρη στην πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συνεισφορά της παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.
Τα καθαρά κέρδη αντίστοιχα ξεπέρασαν τις προβλέψεις, υποβοηθούμενα επίσης από έκτακτα έσοδα (κέρδη αναπροσαρμογής) και τα έσοδα, αφού αυξήθηκαν κατά 28% σε πάνω από 1,1 δισ. ευρώ λόγω της εκτίναξης των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, υπερέβησαν επίσης τις προσδοκίες.
Σύμφωνα με την Pantelakis Sec. η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε καλή θέση για να καρπωθεί τα οφέλη από την αναμενόμενη άνοδο του ΑΕΠ, χάρη στο υποστηριζόμενο από την ΕΕ Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η δυναμική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τις παραχωρήσεις να βρίσκονται σε καλή πορεία, ενώ δημιουργείται και η νέα μονάδα CCGT 877MW η οποία θα συμβάλει περαιτέρω στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Η τιμή – στόχος των 14,5 ευρώ υποδηλώνει ότι η μετοχή έχει περιθώριο ανόδου άνω του 50% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, με την τιμή της στη σημερινή συνεδρίαση (3/5) του ΧΑ να διαμορφώνεται στα 9,37 ευρώ.
Οι ΑΠΕ αποτελούν το «διαμάντι του στέμματος» για τον όμιλο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% της εκτιμώμενης αξίας του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ακολουθούν οι παραχωρήσεις με 41%.
Εξετάζοντας τις επιδόσεις των επιμέρους μονάδων για το 2021, στις κατασκευές οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14% στα 601 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω της αυξημένης λειτουργικής μόχλευσης και κάποιων έκτακτων δαπανών τα EBITDA εκτινάχθηκαν στα 53 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα στις παραχωρήσεις επίσης αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση, στα 173 εκατ., τα EBITDA όμως παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα σε ετήσια βάση σε λίγο πάνω από τα 100 εκατ. λόγω αυξημένων λειτουργικών εξόδων.
Στις ΑΠΕ, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 16% ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, σε 224 εκατ. σε ετήσια βάση, καθώς η Tenergy, η οποία ανήκει κατά 38%, συνέχισε να επιτυγχάνει τους καλύτερους συντελεστές φορτίου στην κατηγορία της από τα αιολικά της πάρκα. Τα EBITDA του τομέα έφτασαν τα αναμενόμενα 162 εκατ. το 2021, τα οποία μετά την προσαρμογή για την απομείωση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ σημαίνουν ότι ήταν 24% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τέλος, οι πωλήσεις στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σχεδόν 7 φορές υψηλότερα στα 253 εκατ. ευρώ, λόγω της απότομης ανόδου των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από το 2ο εξάμηνο του 21 και της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σε επίπεδα ρεκόρ της ΓΕΚ, με τα EBITDA να εκτοξεύονται στα 33 εκατ. ευρώ από μόλις 1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Να σημειωθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2021ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ξεπερνούσαν τα 1,4 δισ. ευρώ.